skip to Main Content
WK-2018: Rode Duivels Vs. La Furia Roja. Doe mee met onze “wie steun jij” enquête!
123RF

WK-2018: Rode Duivels Vs. La Furia Roja. Doe mee met onze “wie steun jij” enquête!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

WK-2018: Wie steun jij, la Roja of de Rode Duivels?

123RF

VOETBAL – Deze donderdag 14 juni 2018 begint het Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland en de vraag is, in ieder geval voor de Nederlanders die hun eigen elftal niet kunnen steunen, wie ze wel gaan steunen: wordt het de Spaanse La (Furia) Roja of de Belgische Rode Duivels? Hieronder een overzicht van de prestaties van beide nationale elftallen en een eigen enquête.

Stel … je bent Nederlander (of Belg) en je woont in Spanje, steun je dan je eigen geboorteland of je nieuwe thuisland? De Nederlanders hebben het iets moeilijker dan de Belgen aangezien Nederland niet meedoet dit WK maar de Belgen hebben, net zoals de Nederlanders, de keuze … België steunen of voor Spanje gaan!

België

Het Belgische voetbalelftal vertegenwoordigt België al sinds 1904 bij internationale wedstrijden. De bijnaam van de Belgische ploeg is de Rode Duivels (in het Frans les Diables Rouges), een naam die al in 1906 bedacht werd door Pierre Walckiers.

De grootste prestaties van het Belgisch elftal tot dusver zijn een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1920, een tweede plaats op het Europees kampioenschap van 1980, de vierde plaats op het wereldkampioenschap van 1986 en zes opeenvolgende deelnames aan wereldkampioenschappen tussen 1982 en 2002.

Tijdens het WK van 2014 kwam België niet verder dan de kwartfinale terwijl de Rode Duivels voor de Wereldkampioenschappen van 2010 en 2006 niet gekwalificeerd waren. Bij de laatste Europese Kampioenschappen eindigde België in 2016 in de kwartfinale maar wist het land zich in 2012, 2008 en 2004 niet te kwalificeren.

Spanje

Het Spaanse voetbalelftal vertegenwoordigt Spanje al sinds 1920 bij internationale wedstrijden. De nationale selectie heeft als bijnamen La Selección (De Selectie), La Furia Roja (De Rode Woede) en La Roja (De Rode). Tussen 2004 en 2012 heeft het Tika-Taka voetbal de wereld veroverd en wist Spanje niet alleen voor de eerste keer het WK te winnen maar ook twee keer achter elkaar het EK.

De meest recente prestaties van La Roja bij de Wereldkampioenschappen zijn de kwartfinale in 2002, de achtste finale in 2006 en werd Spanje in 2012 voor het eerst kampioen door van Nederland te winnen in Zuid Afrika. In 2014 speelde Spanje echter zeer teleurstellend en kon Nederland in de Groepsfase wraak nemen door met 1-5 te winnen waarna Spanje werd uitgeschakeld.

Bij de Europese Kampioenschappen wist Spanje in 2000 niet verder te komen dan de kwartfinale en in 2004 werd Spanje uitgeschakeld in de Groepsfase. De successen begonnen in 2008 en 2012 toen Spanje twee keer achter elkaar (met daar tussenin in 2010 het WK) het EK wist te winnen. In 2016 kwam Spanje echter niet verder dan de achtste finale.

FIFA Wereldranglijst

Spanje heeft sinds juli 2008 tot en met juni 2014 als nummer één op de FIFA wereldranglijst gestaan maar zakte daarna naar de 10e plaats in 2017 en staat bij aanvang van het WK-2018 nog steeds op die 10e plaats.

België heeft als hoogste positie op de FIFA wereldranglijst de 1e plaats weten te bereiken in januari 2016 maar dat was van korte duur. Bij aanvang van het WK-2108 staan de Rode Duivels op de 3e plaats, net achter Brazilië op de 2e plaats en Duitsland op de 1e plaats. (Nederland staat op dit moment overigens op de 17e plaats).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Hoewel ik een hekel heb aan bepaalde, zeer onsportieve (om het maar zachtjes te zeggen) Spaanse spelers zoals ene meneer Ramos, ben ik toch voor Spanje. Doodgewoon omdat ik me wezenloos erger aan de houding van Belgische spelers zoals Company, die doodgewoon staan te juichen, omdat Nederland niet meedoet. Wat een misselijke opstelling ! Wat hebben wij Nederlanders die man aangedaan ?

 2. Nederland en België is nog steeds een beetje water en vuur
  En niet alleen wat voetbal betreft
  Als Belg in Nederland wonend ondervind ik dat af en toe maar al te goed
  Ik heb tot hiertoe nog geen enkele Nederlander gehoord die nu “dan maar ” voor de Belgen gaan supporteren
  Ondanks dat België het tot hiertoe goed heeft gedaan steunen de Nederlanders toch een ander land, wat ook mag natuurlijk
  Maar “België” over de lippen krijgen lijkt toch moeilijk
  Dus als Belg in Nederland speur ik toch enige jaloezie !!!

 3. Het zou toch mooi zijn moest het tot een finale komen tussen Spanje/België. Aangezien ik in beide landen vertoef mag België winnen van mij omdat Spanje 8j geleden al gewonnen heeft en België nog nooit. Ik vrees echter voor België: ze hebben individuele sterke spelers maar die “op het veld samen elkaar minder verstaan”. Ik vrees dat ze in de achtste finales er reeds uitliggen omdat ze me eigenlijk nooit echt overtuigen

  1. Ik heb besloten het WK de rug toe te keren, ik kijk dan ook niet naar de uitslagen en zap de TV naar een andere zender als men over het WK begint. Ik heb hele ritsen aan films gedownload en vermaak me daarmee wel meer dan een maand zelfs, het enige wat ik de komende maand nog doe is online nieuws lezen en live TV kijken is er niet meer bij.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken