Spanje opent de grenzen eerder op 21 juni (bevestigd)

Spanje opent de grenzen eerder op 21 juni
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Tijdens de wekelijkse videovergadering met alle autonome regioregeringen heeft premier Pedro Sánchez bekend gemaakt dat Spanje niet op 1 juli maar op 21 juni (middernacht) de grenzen voor de Schengenlanden opent. Dat wil dus zeggen dat men vanuit Nederland en België vanaf 21 juni weer naar Spanje kan reizen. Alleen de grenzen met Portugal en de Europese grenzen met niet EU-landen blijven nog gesloten tot 1 juli.

In principe ging de Spaanse regering uit van een heropening voor reizigers uit EU en Schengenlanden vanaf 1 juli maar dat is nu vervroegd naar 21 juni, dezelfde dag dat de noodtoestand en het de-escalatieproces eindigen in Spanje. De enige directe uitzondering is buurland Portugal, de grenzen met dat land blijven tot 1 juli gesloten.

Tijdens een tv-toespraak heeft de premier van Spanje zondagmiddag bevestigd dat de grenzen voor Europeanen op 21 juni opengaan. Dat is dus meer dan een week eerder dan de geplande 1 juli. LET OP: maandag 15 juni is de opening van de grenzen op 21 juni ook bevestigd via de staatscourant BOE SND/521/2020.

Vanaf 21 juni (middernacht) komt de verplichte 14-daagse thuisquarantaine voor reizigers vanuit het buitenland ook te vervallen. Reizigers die via vliegvelden of havens Spanje binnen zullen komen worden wel gecontroleerd via thermische camera’s en men dient een ‘Public health passenger locator card’ bij zich dragen (LET OP: dit is niet officieel bevestigd als eis na 21 juni maar is wel verplicht tot 21 juni). Verder blijven mondkapjes en de social distance verplicht in Spanje.

Spanje opent de grenzen niet zoals diverse andere landen waaronder België en Frankrijk de grenzen op maandag 15 juni maar heeft dit dus wel vervroegd door in plaats van 1 juli nu op 21 juni de grenzen te openen, een week later dan België en Frankrijk. Vanaf 21 juni is het dus mogelijk om door België en Frankrijk naar Spanje te reizen met het eigen vervoer. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen zijn er wel gezondheidscontroles bij vliegvelden en havens maar niet bij het trein-. en wegverkeer dat Spanje binnenkomt.

Meer interessante artikelen:
Deze zomer wordt een mondkapjes vakantie in Spanje
Overzicht post-corona maatregelen na de noodtoestand in Spanje
Van 2 naar 1,5 meter social distance in de ‘nieuwe normaliteit’ in Spanje

De grenzen met Spanje’s buurland Portugal gaan pas op 1 juli open, de dag dat deze grens opening ‘gevierd’ wordt met de twee premiers van Spanje en Portugal en de Spaanse Koning Felipe VI. De grens met Portugal zal dus pas op 1 juli opengaan omdat de regering van Portugal daarom heeft gevraagd.

Reizigers uit niet EU-landen moeten tot 1 juli wachten om naar Spanje te kunnen reizen want dat is de datum dat in heel de EUropese Unie de buitengrenzen open zullen gaan.

Vanaf zondag 21 juni mogen zowel de inwoners van Spanje dus door heel Spanje en naar het buitenland reizen en mogen buitenlandse reizigers het land in en door het heel Spanje reizen.

Spanje sloot een dag nadat de noodtoestand werd verkondigd op 16 maart de grenzen voor alle buitenlanders. Sinds die datum kwam men Spanje alleen nog binnen als men aan bepaalde criteria voldeed.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.