menu: rubrieken, zoeken & meer

België geeft Catalonië vanaf 16 juni weer een reisadvies kleurcode rood

België geeft Catalonië vanaf 16 juni weer een reisadvies kleurcode rood
Beeld: 123rf

België geeft Catalonië vanaf 16 juni weer een reisadvies kleurcode rood

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag hebben de Belgische autoriteiten bevestigd wat al door velen gevreesd werd. De autonome regio Catalonië krijgt vanaf 16 juni weer de kleurcode ROOD nadat deze regio juist anderhalve week daarvoor op 7 juni nog een ORANJE kleurcode had gekregen.  

De Belgische autoriteiten kijken voor de bepaling van hun reisadviezen onder andere naar de wekelijkse kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) waarop groene, rode en oranje kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven. Afgelopen donderdag werd Catalonië in Spanje van oranje naar rood aangepast.

België kijkt daarna elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes van het ECDC . Wijzigingen worden dan vanaf maandag ingevoerd en als een gebied of land naar rood verandert wordt dat op woensdag ingevoerd.

Op dit moment hebben voor België 10 gebieden of regio’s in Spanje de ORANJE kleur: Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Extremadura, Valencia regio, Catalonië (vanaf 16 juni dus rood), Murcia regio, Balearen en de Canarische Eilanden.

Op woensdag 16 juni zal Catalonië weer de RODE kleur krijgen. Op maandag 7 juni kreeg Catalonië de oranje kleur nadat het ECDC de kaart had aangepast maar afgelopen donderdag werd Catalonië weer op rood geplaatst door het ECDC

Vanaf woensdag 16 juni hebben de regio’s Aragón, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, CATALONIË, Madrid regio, La Rioja, Baskenland, Ceuta en Melilla hebben de kleurcode ROOD wat betreft het reisadvies. Dat geldt ook voor Andorra.

De kleurcodes hebben effect op de wijze hoe de inwoners van België op reis kunnen en meer nog aan welke eisen ze moeten voldoen na terugkomst in eigen land.

De Belgische autoriteiten raden het reizen naar het buitenland nog steeds af. Iedereen die terugkeert naar België na een bezoek aan het buitenland moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PDF) invullen ten vroegste 48 uur voor vertrek naar België. 

  • Lees HIER meer informatie over de quarantaine in België.
  • Bekijk HIER de kleurcodes.
  • KLIK HIER voor het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in PDF-formaat.
  • Lees HIER meer algemene informatie over België en het reizen naar het buitenland.

Naar België reizen

Personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben en langer dan 48 uur in het buitenland verbleven (in geval van eigen vervoer) of terugkeren met het vliegtuig, boot, trein of bus moeten het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor aankomst in België invullen.

Op basis van de antwoorden op dit digitale formulier wordt berekend of iemand in quarantaine moet gaan of niet. Als je een SMS ontvangt wordt je gezien als hoog risicocontact en moet je in quarantaine moet je jezelf laten testen op dag 1 en 7 van de quarantaineperiode. Deze quarantaine en test zijn verplicht en je riskeert een boete van 250 euro als je dit niet respecteert.

Heb je als reiziger die naar België reist de hoofdverblijfplaats buiten België dan moet je beschikken over een negatieve PCR-test van max. 72 uur oud voor je vertrek uit een rode zone. 

Deze verplichte testuitslag geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. Dan is een negatieve PCR-testuitslag niet nodig. In alle andere gevallen wel. KLIK HIER voor meer informatie over de PCR-test en uitzonderingen.

Alle reizigers die ongeacht het vervoermiddel naar België reizen moeten ten vroegste 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Dit geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. KLIK HIER voor meer informatie over het Passagier Lokalisatie Formulier en uitzonderingen.