menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-regels heropening nachtleven Spanje opnieuw aangepast

Corona-regels heropening nachtleven Spanje opnieuw aangepast

Corona-regels heropening nachtleven Spanje opnieuw aangepast

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Begin juni maakte het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid de nieuwe corona-regels bekend voor het nachtleven. Van de 17 regionale overheden van de autonome regio’s stemden toen 6 tegen en 10 voor terwijl het Baskenland niet mee stemde. Omdat er niet geheel overeenstemming was over de nieuwe corona-regels en de regio Madrid al naar de rechter was gestapt, zijn er nieuwe afspraken gemaakt.

De eerder afgesproken corona-regels voor het nachtleven zijn HIER te lezen in een eerder gepubliceerd artikel maar deze gelden nu niet meer. Er is nu afgesproken dat discotheken, pubs, bars en restaurants tot 2 uur open mogen blijven en eventueel later tot 3 uur afhankelijk van de epidemiologische situatie.

Het belangrijkste is dat de nieuwe corona-regels niet meer opgedrongen worden en verplicht zijn want daar waren diverse regionale overheden tegen. De regels zijn nu adviezen van het Ministerie van Volksgezondheid. Dat betekent dat binnen bepaalde grenzen de regionale overheden voor hun autonome regio zelf kunnen bepalen welke sluitingstijden ze aanhouden, tot het maximale van 3 uur ‘s nachts.

Daarnaast dienen de regionale overheden rekening te houden met het corona-stoplicht (semáforo del riesgo) in Spanje wat aangeeft hoe de corona-situatie in een bepaalde regio is. Als een regio zich in niveau 4 of 3 bevindt mag het nachtleven niet open maar in niveau 2 en 1 mag dat wel.

In de discotheken en pubs mag maximaal 50% van de normale capaciteit aanwezig zijn in niveau 1 en 33% in niveau 2 maar op de terrassen is dat 100% met maximaal 10 personen aan een tafel buiten en maximaal 6 personen binnen. Mensen moeten verplicht aan tafels zitten met een social distance tussen de stoelen van 1,5 meter.

Onafhankelijk van het niveau van het corona-stoplicht zijn er geen sluitingstijden meer voor de horeca. Dat wil zeggen dat het niet uitmaakt hoe de corona-situatie in een bepaalde regio is, de bars en restaurants moeten niet om 1 uur dicht maar mogen, als de regionale overheden dat beslissen, langer open zijn tot 2 uur of maximaal 3 uur ‘s nachts.

Deze speciale maatregelen blijven gelden totdat de groepsimmuniteit van 70% is bereikt in Spanje.

Regio’s

Na bekendmaking van deze nieuwe corona-regels voor het nachtleven hebben ook de regionale overheden hun sluitingstijden bekend gemaakt. Er zijn vijf autonome regio’s waar de horeca om 2 uur dicht moet, te weten Andalusië, Castilië en León, Extremadura, la Rioja en de Valencia regio.

In de autonome regio Murcia moet de horeca nu nog steeds om middernacht dicht,dat geldt ook voor het Baskenland, Aragón en de Balearen eilanden. In Navarra moet de horeca om 23 uur sluiten.

In Asturië mag het nachtleven open blijven tot 3 uur ‘s nachts, in Cantabrië is geen limiet (behalve het maximum van 3 uur) terwijl dat 1 uur is in Catalonië, net zoals voorlopig in de Madrid regio en Galicië. Op de Canarische Eilanden zijn de sluitingstijden afhankelijk van het regionale corona-stoplicht met de daarbij behorende regels.

Evenementen

Bij openlucht evenementen en concerten heeft men afgesproken dat er maximaal 10.000 mensen aanwezig mogen zijn als de corona-stoplicht niveau nieuwe normaliteit heeft en 5.000 personen in het lage niveau 1. Er mag maximaal een capaciteit zijn van 50% als de bezoekers staan en 75% als de mensen zitten. In alle gevallen dient men rekening te houden met de anderhalve meter of social distance.

Roken en dampen

Het roken en dampen is in heel Spanje niet toegestaan als de afstand van twee meter niet gegarandeerd kan worden. Dat damp- en rookverbod geldt overal, ook op straat en openbare ruimtes. Dat geldt voor de traditionele sigaretten, elektrische sigaretten, sigaren, pijpen, waterpijpen en alle andere vormen van roken of dampen.