skip to Main Content
Mariano Rajoy (PP) heeft waarschijnlijk niet genoeg steun om een nieuwe regering te vormen

Mariano Rajoy (PP) heeft waarschijnlijk niet genoeg steun om een nieuwe regering te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy-sanchez2aMADRID – Het is de premier in functie Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) niet gelukt om met de gesprekspartners en leiders van de overige politieke partijen tot overeenkomsten te komen om zo genoeg steun te krijgen om een regering te vormen. De PP werd bij de verkiezingen van 26 juni verreweg als grootste partij gekozen maar Rajoy moet met andere partijen samenwerken om zo aan de verplichte 176 zetels te komen om een coalitie regering te vormen.

Na het bezoek van Barack Obama afgelopen zondag in Spanje was het vanaf maandag de beurt aan Mariano Rajoy als leider van de PP, de grootste partij en als regeringsonderhandelaar te gaan praten met de leiders van onder andere de politieke partijen Ciudadanos, Unidos-Podemos en de tweede grote partij PSOE.

Dinsdag had Rajoy gesprekken met Pablo Iglesias van Unidos-Podemos waarbij duidelijk gezegd werd dat de PP niet kan rekenen op steun voor een nieuwe regering. Datzelfde antwoord kreeg Rajoy min of meer van Albert Rivera van de Ciudadanos partij maar hij voegde er wel aan toe dat mocht het nodig zijn om door onthouding van stemmen tot een regering te komen, Ciudadanos dat zou doen.

Op woensdag stond het gesprek met de socialistische leider Pedro Sanchez van de PSOE partij op het programma waarbij de socialist opnieuw een NEE als antwoord gaf op de vraag om samen een regering te vormen, niet geheel een verrassing aangezien Pedro Sanchez altijd nee heeft gezegd tegen Rajoy en dat ook altijd zal blijven doen.

Het is nu niet zeker hoe het verder moet gaan met de vorming van een regering nu blijkt da Mariano Rajoy opnieuw niet genoeg steun heeft voor een nieuwe ambtstermijn van 4 jaar. Zou Rajoy zich presenteren bij het parlement dan zouden de overige grote partijen tegen stemmen. Rajoy zou eventueel kunnen regeren als de partijen zich onthouden van stemmen maar de heren van de drie grootste partijen hebben in principe al aangegeven dat niet te gaan doen.

Mocht men er uiteindelijk helemaal niet meer uitkomen dan is het enige wat men na een bepaalde tijd nog kan doen, het uitschrijven van nieuwe verkiezingen, iets waar natuurlijk niemand op zit te wachten. De PP zal dan waarschijnlijk weer sterker uit de stembussen komen en misschien wel alleen genoeg stemmen hebben voor een regering maar er moet geregeerd worden in het land en dat gaat op deze manier niet lukken – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken