skip to Main Content
Duiken bij het Tabarca eiland in Alicante mag niet meer na vondst tweede wereldoorlog bom

Duiken bij het Tabarca eiland in Alicante mag niet meer na vondst tweede wereldoorlog bom

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Duiken bij het Tabarca eiland voor de kust van Santa Pola in de provincie Alicante is niet meer toegestaan. De reden voor dit verbod is de vondst van een bom die stamt uit de tweede wereldoorlog. De Guardia Civil werd van dit explosief op de hoogte gesteld door de leden van een duikclub die per toeval de bom tijdens een duik ontdekten.

Er geldt nu een algeheel duikverbod om nieuwsgierigen te weren en om problemen te voorkomen. Ook boten mogen niet meer in de buurt van de plaats waar de bom onder het water ligt komen totdat het explosief tot ontploffing is gebracht of is verwijderd door de experts van de Guardia Civil en het Spaanse leger.

UPDATE: Het explosief is deze vrijdag reeds tot ontploffing gebracht waarbij men garandeert dat er niets op de zeebodem beschadigt is. Ongetwijfeld zullen duikers dat vanaf nu gaan onderzoeken.

De bom ligt op 29 meter diepte voor het deel van het Tabarca eiland wat bekend staat als Llosa. De vondst werd gedaan door enkele leden van een duikersclub die een metalen object op de zeebodem zagen liggen. Na bestudering realiseerden de duikers zich dat het om een explosief ging waarna de Guardia Civil werd ingeschakeld.

Volgens de eerste analyse van de bom lijkt het inderdaad om een explosief te gaan die stamt uit de tweede wereldoorlog. De bom werd waarschijnlijk uit een vliegtuig gegooid of van een boot gedumpt. Ondanks het feit dat er in Spanje niet zo heftig gevochten werd in de tweede wereldoorlog zijn er toch spannende momenten geweest zoals op 28 maart 1943 toen Britse vliegtuigen een Duitse onderzeeër tot zinken brachten voor de kust van Calpe.

Hoe deze bom echter bij het Tabarca eiland terecht is gekomen moet nog worden uitgezocht waarbij men in de geschiedenisboeken moet duiken. Voorlopig is het echter belangrijker dat de bom of tot ontploffing wordt gebracht of wordt verwijderd. De tweede optie is het meest aan te raden om het leven onder water zo min mogelijk aan te tasten. Zolang dit alles niet gebeurt mag men niet duiken in dit deel van de zee en mogen er ook geen boten komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Alles een keertje goed controleren wat die bommen betreft denk ik dan, veiligheid gaat boven alles toch?

  Ja Eugenia, het is belachelijk maar als ik P kan een plezier doen hier heb je alles over het werkwoord GEBEUREN!
  Wij zijn al blij dat we artikels kunnen lezen en als er dan eens een foutje instaat, ja en dan? Dit doet toch geen pijn aan de ogen, of wel?

  Onbepaalde wijs (infinitief): GEBEUREN
  Onvoltooid tegenwoordige tijd
  hij/zij/het gebeurt
  zij gebeuren
  Onvoltooid verleden tijd
  hij/zij/het gebeurde
  zij gebeurden
  Voltooid tegenwoordige tijd
  hij/zij/het is gebeurd
  zij zijn gebeurd
  Voltooid verleden tijd
  hij/zij/het was gebeurd
  zij waren gebeurd
  Toekomende tijd I
  hij/zij/het zal gebeuren
  zij zult gebeuren
  Toekomende tijd II
  hij/zij/het zal gebeurd zijn
  zij zult gebeurd zijn
  Conditionalis I
  hij/zij/het zal gebeuren
  zij zullen gebeuren
  Conditionalis II
  hij/zij/het zal zijn gebeurd
  zij zullen zijn gebeurd

 2. het zal niet de enige bom zijn die daar in zee ligt , maar dat men deze na zo veel jaren pas ontdekt vind ik straf , er bestaan al jaren metaaldedectors en andere middelen om zo een dingen op te sporen , het minste wat men had kunnen doen was de omgeving van tabarca veilig te maken alvorens er miljoenen toeristen te laten heen gaan met het risico van die bommen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken