skip to Main Content
Wat zijn de slapeloze tropische nachten in Spanje

Wat zijn de slapeloze tropische nachten in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het komt vaker voor in Spanje en ook tijdens de hittegolven die elke zomer weer te merken zijn in het Zuid Europese land is het ook ‘s-nachts erg warm waardoor men niet of nauwelijks kan slapen. Men spreekt van een tropische nacht als de temperatuur niet onder de 20 graden komt, iets wat vaak voorkomt in Spanje. Toch kan de nachttemperatuur vaak nog hoger zijn waardoor men niet kan slapen, dat noemen we dan een tropische nacht of tropennacht.

“Noches tropicales” zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

In Spanje komen overal tropische nachten voor waardoor het erg lastig slapen is en het beter vertoeven is op straat dan binnenshuis. De meeste tropische nachten van Spanje vinden echter plaats op de Canarische Eilanden waar men gemiddeld 92 tropische nachten per jaar heeft. Het eiland El Hierro steekt daar echter bovenuit met gemiddeld 128 tropische nachten per jaar.

Op het Spaanse vasteland zijn het de provincies Cádiz, Melilla en Almería waar de meeste tropische nachten voorkomen met respectievelijk 89, 88 en 83 nachten waarbij de nachttemperatuur minstens 20 graden is. Op de Balearen eilanden vinden ook veel tropische nachten plaats met als uitschieter het eiland Ibiza met 79 tropennachten per jaar.

In de rest van de provincies langs de Middellandse Zee zoals in de Comunidad Valenciana, Murcia en de rest van Andalusië (inclusief het binnenland) spreekt men over gemiddeld zo’n 50 tropische nachten per jaar terwijl dat in de deelstaat Catalonië iets minder is met tussen de 40 en 50 tropennachten op jaarbasis.

In de rest van Spanje zoals in Madrid, Zaragoza, Cáceres, Toledo en Ciudad Real om maar enkele provincies te noemen heeft men jaarlijks gemiddeld zo’n 20 tot 30 tropische nachten, veel minder dus dan langs de Middellandse Zee.

Experts zeggen dat de ideale temperatuur om normaal te kunnen slapen in de zomer tussen de 18 en 21 graden ligt. Het wordt erg moeilijk slapen als het kwik tot de 25 graden stijgt of daarboven waarna men last kan hebben van een “insomnio ambiental” ofwel slapeloosheid door hitte.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Het is veel gezonder om ‘s-nachts te slapen met open raam en overdag lekker buiten in de schaduw te zitten. Vooral midden op de dag niet sporten maar lekker rustig eten met een koud biertje of wijntje. Airco is ongezond omdat je lichaam zich niet aanpast aan het klimaat.

 1. Hier in de bergen bij Alicante (600mtr) ‘s nachts meestal lekker koel tot rond de 19 vroeg in de morgen, hoe warm/heet het overdag ook was.
  Maar enkele keren per jaar koelt het niet af. En in al die jaren een paar keer mee gemaakt dat ‘s avonds laat de wind inees draaide en er vanaf de binnen landen ineens een ‘hete’ wind begon te waaien. Van rond de 20-25 graden werd het ineens weer boven de 30 graden en dat midden in de nacht!
  Als je dan geen airco hebt dan wordt het wel een zweterig nachtje.

 2. Heb je geen airco in huis en wordt de nacht ondragelijk? Hier een tip, leg twee blauwe ijs koelers in de vriezer, haal deze er voor u slapen gaat eruit, doe ze in een plastic zak en leg deze onder uw hoofdkussen. De koelte trekt door het kussen en u houdt een fris hoofd. Vaak is de nek en het hoofd bij warmte de boosdoener doordat het kussen de warmte opneemt en een warm kussen is niet prettig. U zult hierdoor veel beter slapen.

 3. Het is nu 14 juli 9.40uur in huis overdag 27.9 graden en in de nacht daalt dat naar 26.5 graden en een uurtje van te voren gaat even de airco aan in de slaapkamer en dan kunnen wij heerlijk slapen hoor.

 4. Het is hier in huis overdag 28.5 graden en in de nacht daalt dat naar 26.5 graden en daar kan ik nog altijd heerlijk in slapen hoor.

  1. Vandaag 37. Binnen 30 en het koelt ook amper binnen. Sinds een aantal dagen de airco ‘s nachts aan, de fan voldoet niet meer.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken