skip to Main Content
De onderverdeling van Spanje in regio’s, provincies en comarca’s
123rf

De onderverdeling van Spanje in regio’s, provincies en comarca’s

MADRID – Op SpanjeVandaag hebben we het in het actuele nieuws uit Spanje vaak over de ‘regio’s’ of ‘autonome regio’s’ of ‘provincie’ etc. Veel Spanjeliefhebbers weten al hoe Spanje bestuurlijk ingedeeld is maar misschien is dat jou nog niet bekend of ben je het vergeten. Voor die laatste groep lezers speciaal een opfriscursus.

De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op federalisme, waarbij Spanje een bondsstaat is waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgeoefend. De mate van autonomie verschilt in de autonome gemeenschappen of regio’s (Comunidades Autónomas).

De autonome gemeenschappen zijn weer onderverdeeld in provincies (provincias). De provincies zijn onderverdeeld in comarca’s (comarcas), die op hun beurt in gemeenten (municipios) zijn opgedeeld. Alleen in Catalonië hebben de comarca’s een bestuurlijke rol.

Autonome gemeenschappen

Het land bestaat uit 2 autonome steden (Ciudades Autónomas), Ceuta en Melilla, en 17 autonome gemeenschappen/regio’s (Comunidades Autónomas). Dit zijn:

 • Andalusië
 • Aragón
 • Asturië
 • Balearen
 • Baskenland
 • Canarische Eilanden
 • Cantabrië
 • Catalonië
 • Extremadura
 • Galicië
 • Castilië-La Mancha
 • Castilië en León
 • La Rioja
 • Madrid
 • Murcia
 • Navarra
 • Valencia

Autonome regio’s / Wikimedia

De verschillende mate van autonomie is te verklaren uit de grote behoefte aan autonomie in de regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië, omdat deze drie elk een sterke eigen identiteit en taal hebben. Zij kregen hierdoor in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regio’s. Deze drie regio’s vallen dus onder het zogenaamde ‘speciale regime’, waarbij de lokale taal een officiële status heeft.

De verhoudingen van de regionale regeringen van het Baskenland (Eusko Jaurlaritza) en Catalonië (Generalitat de Catalunya) met de centrale regering in Madrid zijn vaak gespannen en soms zelfs problematisch, zoals vaak te lezen is op SpanjeVandaag. De autonomie van deze regio’s kan onder meer van toepassing zijn op het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonië en Baskenland hebben bijvoorbeeld elk een eigen politieorgaan (Mossos d’Esquadra in Catalonië en Ertzaintza in Baskenland).

Provincies

De gemeenschappen/regio’s zijn verder onderverdeeld in 50 provincies (provincias). De meeste provincies hebben dezelfde naam als hun hoofdstad. Slechts twee steden zijn hoofdstad van autonome gemeenschap, zonder hoofdstad te zijn van een provincie: Mérida (Extremadura) en Santiago de Compostella (Galicië).

Zeven autonome gemeenschappen bestaan uit slechts één provincie: Asturië, Balearen, Cantabrië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Twee provincies maken geen deel uit van een autonome regio (Comunidad), maar van een autonoom stadsgebied: Ceuta en Melilla. De provincies zijn weer verder onderverdeeld in comarca’s en gemeenten.

Provincies / Wikimedia

Comarca’s

De provincies zijn onderverdeeld in 115 comarca’s. De bevoegdheden van een comarca verschillen per gemeenschap; in sommige gemeenschappen (zoals Catalonië) hebben de comarca’s veel bevoegdheden, terwijl ze elders geen enkele bevoegdheid hebben (zoals in Galicië).

Gemeenten

De gemeente (municipio) is de vierde laag van bestuurlijke eenheden in Spanje. De gemeenten komen na de autonome gemeenschappen, de provincies en waar bestuurlijk van toepassing de comarca’s. Er zijn in totaal 8.140 gemeenten in Spanje.

Anders

Spanje is wat betreft de bestuurlijke indeling van het land anders dan Nederland (of België). Deze indeling zorgt ook vaak voor problemen zoals de problematiek rondom het Baskenland en meer recent de regio Catalonië. Zoals inmiddels bekend wil een deel van de inwoners in deze autonome regio zich volledig afscheiden van de rest van Spanje en een eigen land vormen, iets waar de regionale politici al jaren om strijden en wat fel tegengewerkt wordt door de centrale regering in Madrid.

Trots

Daarnaast is men in Spanje eerder trots op de autonome regio dan bijvoorbeeld heel het land Spanje. Zo zijn Andalusiërs trotser op Andalusië dan op heel Spanje, iets wat ook geldt voor andere regio’s in het land zoals Valencia of de Balearen eilanden. Al met al een soms vreemde situatie in Spanje, iets waar je snel achter zult komen als je ergens gaat wonen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Idd een mooie herhaling van de Spaanse staatsstructuur met twee evidente opmerkingen:
  – superzware structuur met wss immense kost; zoals in België kan men ook het nut in vraag stellen en de besparingen op de begroting bij afslanking.
  – de hardste roepers hebben meeste bevoegdheden op lagere niveau’s wat het bereiken van consensus bemoeilijkt.
  Maar ja, wie durft in postjes knippen. Dat bevolking soms niet wijs raakt in die administratieve mallemolen zal hen een zorg zijn.
  Puik werk redactie.

 2. Prima artikel dat ondermeer op een verbazingwekkend neutrale manier de moeilijke relatie tussen bepaalde regio’s en de nationale staat belicht en ook melding maakt van de algemene voorkeur van de inwoners voor de eigen regio.
  Toch een paar kleine bemerkingen. Spanje is niet ‘ingedeeld in’ maar ‘samengesteld uit’ verschillende regio’s en wat de bestuurlijke structuur van Belgie betreft is de auteur duidelijk niet goed op de hoogte.

  1. Naar mijn mening heeft de auteur geen enkele specifieke uiting gegeven inzake de bestuurlijke structuur in België.
   Het onderwerp is niet “Vlaanderen vandaag”, en daarom zou je je volgens mij wat kunnen matigen met kritiek aan de auteur die een goed artikel heeft geschreven over Spanje met een goeie slotzin :
   je komt er pas achter als je er gaat wonen.

   1. “Spanje is wat betreft de bestuurlijke indeling van het land anders dan Nederland of België. ”
    Niet echt!! Belgiē is qua staatsstructuur niet anders maar bijna identiek aan Spanje, met een nationale regering, régio’s, provincies en gemeenten, met gelijkaardige problemen (taalproblemen, transferts,…) en met eveneens een deelstaat die streeft naar onafhankelijkheid.
    En ja, … Ik woon in Spanje.

  2. Ik woon in Catalonia. En met veel Plezier. Alleen vindt het jammer dat de politiek in spanje een rommeltje is. Want indien Madrid ieder deelstaat met fatsoen zou behandelen was iedereen tevreden. Maar de ergenis is dat rondom Madrid het geld voor infrastructuur wordt gebruikt en sommige deelstaten worden gediscrimineerd. De verhouding inkomsten per deelstaat wordt niet aangepast naar uitgaves. Waarom een hoop gezeur komt van onafhankelijkheid en wroeging. De bijbel schreef 2000 jaar gelden al, indien de goddelozen heersen en domineren, zucht het volk. Jammer dat zo n prachtig land wordt verkloot door corruptie en het slechte rechtsysteem van justitie, en politieke macht.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by