De onderverdeling van Spanje in regio’s, provincies en comarca’s

De onderverdeling van Spanje in regio's, provincies en comarca’s
Beeld: 123rf

MADRID – Op SpanjeVandaag hebben we het in het actuele nieuws uit Spanje vaak over de ‘regio’s’ of ‘autonome regio’s’ of ‘provincie’ etc. Veel Spanjeliefhebbers weten al hoe Spanje bestuurlijk ingedeeld is maar misschien is dat jou nog niet bekend of ben je het vergeten. Voor die laatste groep lezers speciaal een opfriscursus.

De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op federalisme, waarbij Spanje een bondsstaat is waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgeoefend. De mate van autonomie verschilt in de autonome gemeenschappen of regio’s (Comunidades Autónomas).

De autonome gemeenschappen zijn weer onderverdeeld in provincies (provincias). De provincies zijn onderverdeeld in comarca’s (comarcas), die op hun beurt in gemeenten (municipios) zijn opgedeeld. Alleen in Catalonië hebben de comarca’s een bestuurlijke rol.

Autonome gemeenschappen

Het land bestaat uit 2 autonome steden (Ciudades Autónomas), Ceuta en Melilla, en 17 autonome gemeenschappen/regio’s (Comunidades Autónomas). Dit zijn:

 • Andalusië
 • Aragón
 • Asturië
 • Balearen
 • Baskenland
 • Canarische Eilanden
 • Cantabrië
 • Catalonië
 • Extremadura
 • Galicië
 • Castilië-La Mancha
 • Castilië en León
 • La Rioja
 • Madrid
 • Murcia
 • Navarra
 • Valencia
Autonome regio’s / Wikimedia

De verschillende mate van autonomie is te verklaren uit de grote behoefte aan autonomie in de regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië, omdat deze drie elk een sterke eigen identiteit en taal hebben. Zij kregen hierdoor in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regio’s. Deze drie regio’s vallen dus onder het zogenaamde ‘speciale regime’, waarbij de lokale taal een officiële status heeft.

De verhoudingen van de regionale regeringen van het Baskenland (Eusko Jaurlaritza) en Catalonië (Generalitat de Catalunya) met de centrale regering in Madrid zijn vaak gespannen en soms zelfs problematisch, zoals vaak te lezen is op SpanjeVandaag. De autonomie van deze regio’s kan onder meer van toepassing zijn op het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonië en Baskenland hebben bijvoorbeeld elk een eigen politieorgaan (Mossos d’Esquadra in Catalonië en Ertzaintza in Baskenland).

Provincies

De gemeenschappen/regio’s zijn verder onderverdeeld in 50 provincies (provincias). De meeste provincies hebben dezelfde naam als hun hoofdstad. Slechts twee steden zijn hoofdstad van autonome gemeenschap, zonder hoofdstad te zijn van een provincie: Mérida (Extremadura) en Santiago de Compostella (Galicië).

Zeven autonome gemeenschappen bestaan uit slechts één provincie: Asturië, Balearen, Cantabrië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Twee provincies maken geen deel uit van een autonome regio (Comunidad), maar van een autonoom stadsgebied: Ceuta en Melilla. De provincies zijn weer verder onderverdeeld in comarca’s en gemeenten.

Provincies / Wikimedia

Comarca’s

De provincies zijn onderverdeeld in 115 comarca’s. De bevoegdheden van een comarca verschillen per gemeenschap; in sommige gemeenschappen (zoals Catalonië) hebben de comarca’s veel bevoegdheden, terwijl ze elders geen enkele bevoegdheid hebben (zoals in Galicië).

Gemeenten

De gemeente (municipio) is de vierde laag van bestuurlijke eenheden in Spanje. De gemeenten komen na de autonome gemeenschappen, de provincies en waar bestuurlijk van toepassing de comarca’s. Er zijn in totaal 8.140 gemeenten in Spanje.

Anders

Spanje is wat betreft de bestuurlijke indeling van het land anders dan Nederland (of België). Deze indeling zorgt ook vaak voor problemen zoals de problematiek rondom het Baskenland en meer recent de regio Catalonië. Zoals inmiddels bekend wil een deel van de inwoners in deze autonome regio zich volledig afscheiden van de rest van Spanje en een eigen land vormen, iets waar de regionale politici al jaren om strijden en wat fel tegengewerkt wordt door de centrale regering in Madrid.

Trots

Daarnaast is men in Spanje eerder trots op de autonome regio dan bijvoorbeeld heel het land Spanje. Zo zijn Andalusiërs trotser op Andalusië dan op heel Spanje, iets wat ook geldt voor andere regio’s in het land zoals Valencia of de Balearen eilanden. Al met al een soms vreemde situatie in Spanje, iets waar je snel achter zult komen als je ergens gaat wonen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

En Llivia in de Pyreneeën ?
grtn

Is naar mijn weten Spaans grondgebied.

Idd een mooie herhaling van de Spaanse staatsstructuur met twee evidente opmerkingen:
– superzware structuur met wss immense kost; zoals in België kan men ook het nut in vraag stellen en de besparingen op de begroting bij afslanking.
– de hardste roepers hebben meeste bevoegdheden op lagere niveau’s wat het bereiken van consensus bemoeilijkt.
Maar ja, wie durft in postjes knippen. Dat bevolking soms niet wijs raakt in die administratieve mallemolen zal hen een zorg zijn.
Puik werk redactie.

Prima artikel dat ondermeer op een verbazingwekkend neutrale manier de moeilijke relatie tussen bepaalde regio’s en de nationale staat belicht en ook melding maakt van de algemene voorkeur van de inwoners voor de eigen regio.
Toch een paar kleine bemerkingen. Spanje is niet ‘ingedeeld in’ maar ‘samengesteld uit’ verschillende regio’s en wat de bestuurlijke structuur van Belgie betreft is de auteur duidelijk niet goed op de hoogte.

Naar mijn mening heeft de auteur geen enkele specifieke uiting gegeven inzake de bestuurlijke structuur in België.
Het onderwerp is niet “Vlaanderen vandaag”, en daarom zou je je volgens mij wat kunnen matigen met kritiek aan de auteur die een goed artikel heeft geschreven over Spanje met een goeie slotzin :
je komt er pas achter als je er gaat wonen.

“Spanje is wat betreft de bestuurlijke indeling van het land anders dan Nederland of België. ”
Niet echt!! Belgiē is qua staatsstructuur niet anders maar bijna identiek aan Spanje, met een nationale regering, régio’s, provincies en gemeenten, met gelijkaardige problemen (taalproblemen, transferts,…) en met eveneens een deelstaat die streeft naar onafhankelijkheid.
En ja, … Ik woon in Spanje.

Ik woon in Catalonia. En met veel Plezier. Alleen vindt het jammer dat de politiek in spanje een rommeltje is. Want indien Madrid ieder deelstaat met fatsoen zou behandelen was iedereen tevreden. Maar de ergenis is dat rondom Madrid het geld voor infrastructuur wordt gebruikt en sommige deelstaten worden gediscrimineerd. De verhouding inkomsten per deelstaat wordt niet aangepast naar uitgaves. Waarom een hoop gezeur komt van onafhankelijkheid en wroeging. De bijbel schreef 2000 jaar gelden al, indien de goddelozen heersen en domineren, zucht het volk. Jammer dat zo n prachtig land wordt verkloot door corruptie en het slechte rechtsysteem van… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.