menu: rubrieken, zoeken & meer

Eindelijk zijn corona-zelftesten zonder doktersrecept te koop bij de apotheek in Spanje

Eindelijk zijn corona-zelftesten zonder doktersrecept te koop bij de apotheek in Spanje
Beeld: Freepik

Eindelijk zijn corona-zelftesten zonder doktersrecept te koop bij de apotheek in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In mei dit jaar werd al door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid aangegeven dat het mogelijk zou zijn om bij de apotheken in Spanje de corona-zelftesten aan te schaffen maar tot vandaag is dat nog steeds niet mogelijk. Maar daar komt vanaf 20 juli verandering in wanneer de ministerraad de verkoop van antigenen en antilichamen zelftesten zal goedkeuren.

Terwijl de corona-zelftesten al veel langer te koop zijn in de winkels en supermarkten in andere landen zoals Nederland en Duitsland is dat in Spanje nog niet mogelijk. Sinds december 2020 kan met een doktersrecept bij de apotheek wel een corona-zelftest gekocht worden maar dus alleen met een bewijs van een dokter. Vanaf 20 of 21 juli zal die verplichting wegvallen en is het mogelijk corona-zelftesten bij de apotheek te kopen zonder barrière van een doktersrecept.

De ‘farmacia’ is de enige plaats waar deze ‘test de autodiagnóstico de COVID-19’ te koop zal zijn, dus niet in andere winkels en/of supermarkten. Er zullen vijf merken beschikbaar komen die het CE-label hebben en 11 andere merken die het label Europa hebben. 39 andere merken worden nog onderzocht. De verkoopprijs is nog niet bekend. Er zullen twee typen corona-zelftesten te koop zijn bij de apotheken:

1) De antilichamen-zelftest ook wel serologische test genoemd (test de anticuerpos). Deze test toont aan of er specifieke antistoffen tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 in je bloed zitten, met andere woorden of je het coronavirus hebt gehad.

2) De antigenen-zelftest (test de antígeno). Deze test toont antigenen van SARS-CoV-2 aan in neus- en/of keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcassette.

Zelftesten zijn minder betrouwbaar (tussen de 58 en 78 procent) dan een PCR (hoogste betrouwbaarheid) of antigeentest (minder betrouwbaar) die door een professional wordt afgenomen en in een laboratorium wordt onderzocht. Zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten, als aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden. Zelftesten zijn niet bedoeld voor: mensen met klachten; mensen die contact hadden met iemand met corona; mensen die terugkeren uit een hoog risicogebied.

Valse veiligheid

Het probleem van de corona-zelftesten is dat deze vaak een vals gevoel van veiligheid kunnen geven omdat als iemand negatief getest is deze persoon dan wellicht kan denken dat ze niet besmet is waarna men relaxter met de corona-regels omgaat.

Maar de corona-zelftesten kunnen, mits goed gebruikt, er ook voor zorgen dat besmette personen sneller geïdentificeerd en gevonden kunnen worden omdat men niet meer altijd naar een testlocatie hoeft te gaan.

LET OP: Corona-zelftesten zijn echter niet bedoeld als toegangstest, als je in de buurt bent geweest bij een besmet iemand of als je terugkeert van een hoog-risicogebied na een vakantie. Ook zijn ze niet geschikt voor mensen uit een risicogroep of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorgers.