skip to Main Content
Ondernemers niet blij met het nieuwe fietsverbod in het centrum van Málaga *UPDATE*

Ondernemers niet blij met het nieuwe fietsverbod in het centrum van Málaga *UPDATE*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De fietsverhuurders in Málaga zijn niet erg blij met de gemeente Málaga die een nieuwe verordening hebben ingesteld waarin staat dat het verboden is te fietsen in het centrum van de stad. Volgens de ondernemers verliezen ze veel klanten omdat ze hen moeten waarschuwen voor eventuele bekeuringen waarop de toeristen geen fiets meer willen huren. Ook de georganiseerde fietstrips hebben hun routes moeten aanpassen waarbij men belangrijke bezienswaardigheden niet meer op de fiets kan bezoeken. (zie de update bij dit artikel)

Eigenlijk stamt het verbod op het fietsen in het historische centrum van Málaga al uit 2014 maar het lijkt erop dat de politie dit jaar pas echt aan het controleren is op het gebruik van de fiets in het centrum. Sinds enkele weken worden er steeds meer bekeuringen uitgeschreven waardoor de rent a bikes in de stad minder klanten krijgen omdat men in plaats van te fietsen kiest voor het lopen.

In de gemeentelijke verordening staat dat het verboden is te fietsen op stoepen, wandelpaden en boulevards in het historische centrum van Málaga omdat deze gezien worden als wandelgebied. Men mag er wel met de fiets komen maar alleen als de fietser er naast loopt en dus niet fietst. De fietsverhuur sector en de bedrijven die fietstours organiseren zeggen dat ze, nu de politie geen oogje meer dichtknijpt, de inkomsten flink achteruit zijn gegaan omdat toeristen niet meer willen fietsen in het centrum.

De verhuurders hebben vanwege de nieuwe verordening ook al de huurcontracten aan moeten passen waarbij de klant moet tekenen en bevestigen dat ze op de hoogte zijn van de mogelijkheid om een bekeuring te krijgen indien men fiets in het historische centrum. Op dat moment zijn er volgens de sector veel huurders die afzien van de fietshuur en dan toch maar gaan wandelen.

UPDATE: Ingestuurde reactie:

Helaas is er maar bij één (kleine) ondernemer navraag gedaan. Andere bedrijven, met jarenlange ervaring (waar ook veel Nederlanders en Belgen komen) komen niet aan het woord. even wat meer tekst en uitleg over de nieuwe verordening:

 • Het verbod betreft slechts een klein deel van het historisch centrum. Het gaat hierbij om het deel waar al jaren geen auto’s mogen rijden. Er zijn nog delen waar taxi’s en buurtbewoners ontheffing voor hebben. Hier mogen ook gewoon fietsers komen.
 • De betreffende ondernemer in La Opinion (de bron van het artikel) heeft een zaak in het historisch centrum waar het verbod geldt. Dan moet je dus eerst even een stukje met je fiets lopen.
 • Veel fietsbedrijven hebben hun winkel juist aan de rand van het centrum, daar waar je zo de boulevard op fietst.
 • Door het ‘verbod’ zijn routes voor fietstours iets aangepast, maar zodanig dat alle bezienswaardigheden nog steeds te zien zijn. Vooral de hele kleine straatjes worden vermeden. Dit is beter voor iedereen. De fietstours gaan dus gewoon door, zonder enig probleem.
 • Dat ondernemers niet blij zijn zat ‘m naar mijn idee vooral in het onderscheid. Fiets je met een groep (met gids), dan kun je een boete krijgen. Fiets je zelfstandig door de stad (huurfiets, eigen fiets etc.) dan is er op dit moment niks aan de hand. Inmiddels blijkt dit allemaal los te lopen.
 • Je mag nog steeds in elders in de stad fietsen, in het park en ook op de boulevard. Dat laatste is een populaire fietsroute, zeker in oostelijke richting naar de visserswijken. De boulevard gaat ook over in fietspad, dus het kan en mag gewoon. Wel staat er een bord op de boulevard dat je niet hard mag fietsen. Je moet je altijd aanpassen aan het wandelend publiek. De afgelopen tijd zijn er wel mountainbikers/ racefietser beboet op de boulevard omdat ze veel te hard fietsen. Dat is uiteraard niet meer dan logisch. De grens is 10km/u maar dat is nog weleens lastig controleren.

Wie Málaga goed kent weet dat het historisch centrum erg compact is. Veel mensen kiezen eerst voor een fietstour en fietsen daarna zelf vooral langs de stranden. Puur en alleen het historisch centrum legt men veelal te voet af. De fietstour bestrijkt een veel groter deel van de stad. Veel Nederlanders en Belgen vinden fietsen in Málaga nog steeds een leuke ervaring. Op dit moment is er ook geen sprake van dat men een risico op boetes loopt. Het is een kwestie van de verkeersregels volgen, net zoals je in eigen land zou doen. In veel fietsenwinkels staan deze verkeersregels al jaren aangegeven. Wij kennen geen verhalen dat toeristen op de fiets zijn beboet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Ja dat is zo, fietsen op den boulevard, in stad enz….soms vind ik het ook vervelend.
  Maar het zijn en blijven toeristen die, laat ons eerlijk zijn, veel geld spenderen in Spanje.
  Bijna overal klagen ze steen en been over “de toeristen”, soms gelijk soms overdreven.
  Daarbij heb ik mij al dikwijls de vraag gesteld hoe het zou zijn als Spanje zijn grenzen een keertje zijn grenzen zou sluiten, absoluut geen toeristen meer toelaat op welke manier dan ook en dit voor 1 jaartje.
  Het is een illusie, dat weet ik, maar stel…..
  Zie enkel een keertje naar Turkije, onder andere omstandigheden natuurlijk, maar daar ligt het toerisme voor 3/4 den op “zijn gat”, veel hotels en horecazaken zijn dicht en vraag me af waarvan die mensen dan leven.
  Ik denk dat Spanje veel toeristen nodig heeft om te “overleven”, anders is het nog een grotere chaos. Hoeveel miljarden euro´s levert dit niet op? Dit wil nog niet zeggen dat alles kan en mag, zeker niet en daarin kan ik vele volgen maar denk ook dat veel toeristen hier wel “schone manieren” hebben. Van mij mogen ze elk probleem aankaarten, geen probleem, ze moeten dit zelfs doen. Is alles niet een beetje opgeklopt? Is het allemaal toch niet wat TE overdreven? Wat denken jullie?

 2. Mijn mening is, het toerisme moet zich aan de huidige situatie aanpassen en voor de gemeente´s wil ik adviseren, pas je aan, aan het toerisme en uiteraard mag je daar een toeristenbelasting voor vragen en gedragsregels opstellen.

 3. Ja, ik vond de georganiseerde fietstocht in Barcelona (bijna) onNederlands. Overal over, door, langs, in, op (mit, nach, bei, deit, von, zu, etc) en dat zonder problemen, lees weerstand. Ik deed toen al een voorspelling dat dat niet heel erg lang kon duren.

 4. Dit artikel past geheel in de lijn van andere artikelen over toeristenoverlast. Men wordt eindelijk wakker en gaat eindelijk handhaven. Had natuurlijk al eerder gemoeten en niet pas nu het de spuigaten uitloopt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken