skip to Main Content
Belgische Consulaat in Barcelona beklad met fascistische leuzen
La Vanguardia

Belgische Consulaat in Barcelona beklad met fascistische leuzen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Belgische Consulaat in Barcelona beklad met fascistische leuzen

La Vanguardia

BARCELONA – Leden van de fascistische groepering Falange hebben de gevel en vloer van het gebouw waar zich het Belgische Consulaat bevindt beklad met fascistische kreten. Het is niet de eerste keer dat het fascisme de kop opsteekt in Catalonië maar het is wel voor het eerst dat het Belgische Consulaat het doelwit is.

Het woord fascisme en fascist wordt tegenwoordig in met name Catalonië te pas en te onpas gebruikt om personen die tegen een afscheiding van Spanje en Catalonië als Republiek zijn te omschrijven.

Uiteraard is dat niet correct want niet alle Spanjaarden (inclusief Catalanen) die Catalonië liever bij Spanje zien zijn plots fascist geworden maar dat neemt niet weg dat het fascisme in Spanje niet bestaat, iets wat door deze actie maar weer bewezen wordt.

Het Belgische Consulaat is gelegen aan de Gran Via de les Corts Catalanes nummer 680 en vertegenwoordigt de Belgen die wonen in de provincies Barcelona, Gerona, Huesca, Lérida, Tarragona, Teruel, Zaragoza, Balearen en het Vorstendom Andorra.

De extreem rechtse formatie Falange is de auteur van de graffiti op de gevel van het gebouw waar zich het Consulado de Bélgica gelegen is.

Zo is er op de gevel en de vloer van de ingang te lezen “refugio de delincuentes” ofwel “toevluchtsoord voor criminelen” en “cómplice del separatismo” ofwel “medeplichtige van separatisme” of “Puigdemont, a prisión” ofwel “Puigdemont naar de gevangenis”.

De keuze voor de “aanval” op het Belgische Consulaat heeft alles te maken de Catalaanse politici die voor de Spaanse justitie naar België gevlucht zijn en daar hun toevluchtsoord hebben gezocht terwijl ze door diverse politici en politieke partijen gesteund worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 44 reacties
 1. Wikipedia:
  “…De Falange kwam voort uit twee kleinere fascistische groepjes, …”
  “…Dit liet geen ruimte voor de diversiteit van de verschillende Spaanse volkeren als de Basken en de Catalanen. De nationale eenheid werd gebouwd rond een Spaans staatsnationalisme.. ,,,”

  Tja, dit komt me bekend voor !!

    1. Van mij :-). Ik had vergeten mijn naam en mailadres in te vullen en in dat geval wordt de reactie blijkbaar automatisch onder de naam ‘Anoniem’ gepubliceerd. Dat verklaart een en ander, toch ?

     1. Ha oke bedankt om dit uit te klaren. Enkele dagen geleden had ik dit ook voor

 2. Het kiessysteem in Catalonië is inderdaad niet van het principe “één mens, één stem”.
  Maar … hebben ze niet genoeg tijd gehad om in hun zo aanbeden grondwet dit te corrigeren?
  En nog belangrijker: het referendum, dat was toch wel degelijk een bevraging waarbij één mens één stem kon uitbrengen. Zoals bijvoorbeeld in Schotland gedaan werd.
  Spanje zit nog vergeven van de geest van Franco. De Catalaanse cultuur moet vernietigd worden en vervangen door de Spaanse.

  1. Nee, het is het tegenovergestelde: de Spaanse taal en cultuur moeten vernietigd worden volgens de separatisten..
   Vandaag heeft de onbeschofte Torra (en zijn gevolg) bedacht om over de rug van zielige vluchtelingen machtspolitiek tegen de Spaanse staat te bedrijven, door aan te geven dat de Aquarius welkom is in 3 Catalaanse havens, terwijl Madrid (in Europees verband) een rem op de toelating had bepleit.
   De separatisten zijn alleen maar uit op ontwrichting en destructie.

  2. Ach Luc, de eeuwige zelfde praat over frankske. Geeuw.
   De Catalaanse cultuur is onderdeel van de Spaanse, net zoals bvb de Baskische, de Valenciaanse, en ga zo maar door

  3. Als het zo was dat 1 persoon 1 stem uit had gebracht, had je wellicht een puntje gehad Luc, maar het is bewezen en er zijn beelden van, dat er personen waren die als 1 persoon meerdere keren gingen stemmen en dat werd gewoon zo toegelaten.
   Schijn democratie noemen we dat, zaken die normaal alleen in landen als Venezuela en Noord Korea voorkomen!

 3. Redactie,
  Moet het zijn: maar dat neemt niet weg dat het fascisme in Spanje niet bestaat …..
  Óf: dat neemt niet weg dat het fascisme in Spanje bestaat….?
  Dank u.

 4. Ja het probleem is dat een aanlaat Spaanse unionistische partijen (C’s en PPc) dus openlijk in de media hun leden opgeroepen hebben om recht in eigen hand te nemen door de Catalaanse sterren vlaggen, banners en gèle lintjes (protest politieke gevangenen) te verwijderen en eigen handig de orde op straat te herstellen (om duidelijk te zijn dit is eigenlijk strafbaar aangezien het alleen de ordediensten zijn die hiertoe gemachtigd zijn). Het enige dat ze echter uit het oog blijkt te verliezen is dat vrijheid van meningsuiting een verworven universeel recht is (zelf als wat de Catalanen verkondigen hen dus niet aanstaat) en dat hun eigen vrijheid van meningsuiting hun het recht nooit zal geven om de vrijmeningsuiting van andere in te perken .

  1. Jacob, wat heeft jouw reactie met het artikel te maken?
   EEHH,…Geen ene zier!
   En als je dus de vrijheid van meningsuiting wil benoemen, ach dat werkt dan 2 kanten op heh, de ene zou zich mogen uitten en de ander mag het dan weg halen, want de weg halende partij heeft ook zijn mening mogen geven en dat is dus het weghalen.
   Jacob praat lekker mee met de Indeps, zij mogen alles onder de noemer van eehhh weet ik veel, maar zodra een ander iets anders wil doen, dan mag dat niet, vanwege….eeehhh nog altijd, weet ik veel.
   Kortom Jacob in een Indep die vind dat niemand hem mag tegen spreken….dat is wat ik er uit lees

   1. U beseft toch dat het hier gaat om politieke partijen die verkondigen dat al boodschappen van andere partijen of gewone burgers die hen niet zint gewoon door hun aanhang uit het straat beeld mag wordt verwijderd (dit heeft een naam politieke censuur en is meestal de aanzet tot fascistische regimes waar final maar één partij mag beslist wat iedereen mag zeggen of denken). Verder moet u toch heel dringend het concept van vrijmeningsuiting gaan bestuderen. Dat u Spaanse unionistische vrienden als tegen reactie zelf een campagne beginnen met hun eigen lintjes, banners en vlag om hun tegen boodschap te verkondigen dat valt binnen het concept van vrijheid van meningsuiting maar hun medeburgers politiek MONDDOOD trachten te maken door hun boodschap te verwijderen zodat anderen die niet kunnen aanschouwen valt daar dus absoluut niet onder en eigenlijk, wat nog erger is, zijn het uw unionistische vriendjes die zich hier net schuldig maken aan een zware schending van de vrijmeningsuiting van anderen.

    1. Ha ha ha, die Jacob toch. Wil weer eens interessant doen. “de aanzet tot fascistische regimes waar final maar 1 partij beslist wat iedereen mag zeggen of denken” . Dus daar gaan we met Cataluna heen: de seperatisten, een duidelijke minderheid op het aantal catalanen, zal wel even beslissen voor de rest.

     1. HSJ ooit gehoord van een systeem die men parlementaire democratie noemt (ook het gangbaar politiek model in geciviliseerde landen zoals Nederland en België) waarbij de macht tot beslissing zich bevindt in deze democratisch verkozen parlement. Wel in Catalonië werkt volgens de zelfde democratisch principes !!!!!

     2. Ach Jacob toch.
      Democratie kennen ze daar niet bij de Indeps hoor.
      Zelfs Torra is niet met een meerderheid gekozen, door de achterlijke kieswet daar kregen de indeps partijen een paar zetels cadeau die eigenlijk bij de C´s hadden terecht moeten komen en daarna in het parlement kreeg hij ook geen meerderheid, maar wederom door de regels die men daar heeft mocht hij toch aantreden als marionet van der P. uit Brussel….
      Dus hou toch op met anderen de les te lezen over zaken waar je overduidelijk niet verder kijkt dan je neus lang is!

   2. juan74 perquè siguis tan estúpid com fer-vos compte d’un altre, és millor que em pregunteu primer on viu aquesta persona

     1. Juan74, ik had al een vermoeden met bestuderen van de zinsbouw dat deze vermoedelijk een plaatselijk rebelleke is dat zich hier wat interessant komt maken. Ik moet wel toegeven dat hij(?) over een goed vertaalprogramma beschikt

     2. Juan 74 blijkbaar bent u dus zelf zo een (on)specialist van Catalonië dat u zelf niet inzie dat iemand u in officiële taal (naast het Castillans) van deze regio van antwoord. Toch zeer zwak voor iemand die hier alles over deze regio beweert te weten!!!!!

     3. Jacob, ik kan heus wel lezen dombo.
      Maar de regio taal die jij zogenaamd spreekt, mooi genomen uit een vertaler, is dus een regio taal, of het nu Spaans is, Catalaans is, of welke andere taal dan het Nederlands….maakt geen zak uit…de redactie geeft hier regels en leven die zelf dan niet altijd na overigens, maar dat terzijde…maar er staat duidelijk in de regels dat alle reacties in een andere taal, of dialect, dat geen Nederlands is, hier niet een plaats heeft, dus jouw reactie in welke taal of dialect dan ook hoort op deze pagina niet thuis….
      En voor de rest in welke taal of dialect dan ook zijn jouw vooringenomen reacties van een zeer laag niveau en zie je ook dat er geen enkel persoon er hier ook maar enig belang aan hecht….
      Dus Indep Jacob…hang je gele linten ergens anders, aan je kleine Jacob is er kennelijk niet genoeg ruimte om er 1 aan te hangen

     1. Ach ja, hij toont eens te meer aan dat je echt iedereen kan brainwashen oh ja das ook weer geen Nederlands natuurlijk, stom van me.
      En inderdaad Jopke ook gelijk….

     2. hjs “Wie het laatst lacht lacht het beste”; Ik heb zo de indruk dat een aantal mensen zich zo is gaan focussen op de onvolwassen dwaze toeren van de Spaanse unionisten (in het bijzonder Ciutadanos) in Catalonië dat ze nog niet door hebben dat het politiek probleem voor Spanje zich op het Europees en Internationaal niveau aan het stellen is. M.a.w. doet maar voort want dit geeft de Catalanen des te meer argumenten/bewijslast in deze (trouwens in de meerdere ingediende internationale juridische dossiers zijn er ondertussen meer dan voldoende zoals u deze najaar gaat ondervinden!!!!)

 5. Woon nu hier haar met plezier in Catalonië. Mijn ex vrouw is er geboren waardoor na 40 jaar ik het Spaans goed beheers en uit respect op les Catalaans ben gegaan dat ik nu ook voldoende beheers.
  Wat mij dwars zit is dat een minderheid van Catalanen, ingegeven door hun verouderde kieswet op basis van vierkante meters en niet op een persoon, een stem van mening zijn dat zij hier in deze regio de dienst kunnen uitmaken door ook overheidsgebouwen zoals het gemeentehuis van Reus te kunnen gebruiken om hun leuzen te bevestigen aan het balkon een verrott verrotte simulering van legaliteit. Aks ik in het dorp in Catalonië mijn visie kenbaar maak wordt ik door personen die de Tweede Wereld oorlog niet hebben meegemaakt, uitgescholden voor fascist, nota bene ik die in fascistische concentratiekampen familieleden heb verloren. Blijf strijden maar wordt aanstonds door het klimmen der jaren in vechtlust ingehaald.

  1. Kijk, Nico is iemand die er midden in zit en het aan de lijve moet ondervinden en dus ook met feiten komt….en nou horen we niemand van die buiten Spanje wonende anti-Spanjaarden….dat ook grappig

  2. Nico, U beseft toch dat het stemmen aantal van de door u bestempelde Catalaanse “minderheid” (JxCAT, ERC en CUP) procentueel alsnog veel groter is dan uw ultra-nationalistische unionistische vrienden (C’s, PSC en PPC) die men, als men uw redenering volgt, als een nog veel kleinere procentuele minderheid in Catalonië kunt bestempelen. Blijkbaar vergeet u (doelbewust) te vermelde dat er alsnog een derde blok bestaat (Comu-Podem) die zich volledig van beide anderen distantieer en zich onderscheid door te melden dat voor hen een referendum over onafhankelijkheid wel best kan maar dat dit binnen de Spaanse kader moet gebeuren. Verder vrees ik dat u dus echt niet door heeft dat het probleem van die mensen in uw Catalaanse dorp niet “de tweede wereld oorlog” is maar alsnog het totalitaire en ondemocratische regime van Franco die veel van hen nog aan den lijve hebben ondervonden.

    1. Je bent me nét voor Juan74. Wou nét dezelfde reactie plaatsen hierboven maar deze dus.
     Inderdaad steeds en steeds weer dezelfde rebelse zever: frankske + vrije meningsuiting + “wereldnieuws van ontelbare slachtoffers tijdens het referendum” + nva-praat. Och sorry: net zoals die rebellen vergeet ik nog het woord ‘illegaal’ voor referendum te plaatsen. Tja, Jacob spreekt over (uw) ultra-unionisten dan mag ik spreken over uw rebellen. Dat is toch democratie volgens u niet?

     1. Jopke ik heb u al aangegeven dat u een episode gemist heeft zijnde het oordeel van het EU hof dat het recht op zelfbeschikking (met referendum) wel degelijk voorrang heeft op de grondwet van een lidstaat (van daar ook de verhoogde spanning en zenuwachtigheid bij de Spaanse unionisten die nattigheid beginnen voelen).

     2. Jacob. Ik had u toch laten weten dat u ook nu dus het woord illegaal bewust vergeet ervoor te plaatsen. Dit is een groot verschil aangezien enkel een referendum door het hele volk rechtsgeldig is vermits het recht op zelfbeschikking waar u hier steeds mee schermt ook toepasbaar is, niet alleen voor de Catalanen, maar ook op de rest vd bevolking! Dát is de reden waarom de centrale regering niet instemde met een officieel referendum en dus een minderheid van hard-core separatisten (rebellen) de kaart trokken (en trekken) om elke wet – waar ze toendertijd zelf voor mee getekend hebben – overtraden. Denkt u nu echt dat Europa geïnteresseerd is in een unie van pakweg 500 landjes? Tweedens: u zegt dat een “volk” (want nogmaals: het betreft hier een minderheid die geloven dat ze mogen optreden voor alle Catalanen) het recht heeft over zelfbeschikking? Dan nog zal een hof moeten oordelen of dit in het BELANG is vd ganse bevolking en niet in die van ong. een 2mlj mensen, ook zullen dezen moeten aantonen dat ze dit doen orv bvb armoede, rascistische onderdrukking, …andere en dit tov de rest vd bevolking. Jij en ik kunnen schermen met allerlei wetjes en regeltjes maar rechters interpreteren dit op heel andere gronden. Áls het al zover komt (wat ik betwijfel, ze kunnen het nog steeds onontvankelijk of onbevoegd verklaren) dan slepen ze er in het beste geval eenngeldig referendum uit, al dan niet enkel voor Catalanen of voor alle Spanjaarden (wat m.i. het meest logische zou zijn). Indien het bvb een referendum enkel voor Catalanen zou zijn betwijfel ik ten zeerste of de seps het zouden halen. 1 ding weet ik wel: indien Catalonië onafhankelijk wordt dan ben ik bij de eersten om mijn eigendom te verkopen en het land te verlaten na meer dan 50j. Ik heb geen zin om wéér eens als menige buitenlander buitensporige belastingen te betalen aan corrupte politici om een nieuw land te helpen opbouwen. En oh ja: Catalonië valt buiten de EU en zal er nooit bijhoren want daar zal Spanje zijn veto voor blijven inzetten. Immers: om bij de EU te komen moeten ALLE EU-leden akkoord gaan.

  3. Een immigrant moet niet ‘strijden’ maar zich aanpassen aan de autochtone gemeenschap. Enerzijds het feit dat je uiteindelijk Catalaans hebt geleerd ‘uit respect’ en niet (vanaf de eerste dag) omdat het eigenlijk zo hoort en anderzijds je jarenlange ‘strijd’ (tegen de lokale bevolking ?) maken duidelijk dat je behoort tot de vele duizenden onwillige inwijkelingen die jaren geleden in Catalonië zijn geland en zich verzetten tegen alles wat authentiek Catalaans is. Vele Hollanders begrijpen blijkbaar het probleem niet, maar de meeste Vlamingen herkennen de situatie wél door de moeilijkheden met Franstalige inwijkelingen in de Vlaamse rand rond Brussel.

   1. Er wordt niet gestreden tegen het authentiek Catalonië maar wél tegen een rebelse minderheid die dénkt dat ze voor alle Catalanen mogen spreken en actie mogen ondernemen om alzo de regio in de afgrond te storten. En och ja: indien Catalonië het toch zou lukken om onafhankelijk te worden dan zal Spanje hun begroting moeten herzien door o.a. af te romen bij de buitenlanders die wonen in o.a. de omgeving van Valencia waar Miel soms vertoeft, heb ik ergens opgemerkt nietwaar?

    1. En wat is dan Authentiek Catalaans??
     Vind het een prachtige uitdrukking, enigszins politiek gekleurd, maar toe maar, wellicht kan Miel dit nader uitleggen? Gezien hij er nogal veel van schijnt te weten.
     En dat een deel van de Vlamingen van mening is dat zij het in deze kwestie beter weet dan anderen en zelfs beter dan de Catalanen zelf, dat laten we maar even voor wat het is Miel.

     1. Wel: ik gok dat hij met authentiek bedoeld het Catalonië van pakweg 200j geleden, maar ik dacht dat de seps nu net een nieuw Catalonië willen, of wacht: zou dat niet hetzelfde blijken te zijn?…achteraf bekeken?

 6. Deze mafkezen gewoon aanpakken. Net nu het hier weer wat rustiger is, gaan zij met hun gestoorde actie weer olie op het vuur gooien. Rare jongens die Catalanen!

  1. Ook mensen hier aanpakken die onder andermans naam schrijven, deze nieuws pagina is zo lek als een mandje. Niets is hier zoals het lijkt. Nu lees je 3 verschillende commentaren van 1 persoon met 3 verschillende namen of misschien wel meer plus het misbruik van andermans namen.

   Dus mensen wie hier ook wat schrijft of wat men ook zegt, komt waarschijnlijk van maar 1 of 2 personen af die tot het uiterste gaan. Dus de geloofwaardigheid van de commentaren onder de berichten zijn weinig tot niets waard en dus ongeloofwaardig.

     1. Juist. … net zoals die wat? 20 anderen anoniemen die op alle andere en eventueel deze topics reageren? Wordt moeilijk zo hoor. Maar oke, u doet maar hoor. Wel niet klagen dan als er nog meerdere verschillende personen hun naam “vergeten” in te vullen

    1. Anoniem komt hier ook onder meerdere namen Jopke.
     Vorige week nog ergens zijn reactie en paar reacties later, exact hetzelfde bericht onder een andere naam….toeval?? Zelfs dezelfde punten en komma´s.
     Dus waar die zich zo druk om maakt?

 7. Oh, ik dacht dat het die gasten waren van “altijd aan de wet houden!” Wist niet dat dit legaal was in Spanje …

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by