skip to Main Content
Spanje wordt minder vermeld in de jihadistische IS-propaganda dit jaar
Archieffoto

Spanje wordt minder vermeld in de jihadistische IS-propaganda dit jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje wordt minder vermeld in de jihadistische IS-propaganda dit jaar

Archieffoto

MADRID – De Islamitische Staat (IS) doet dit jaar minder vaak melding van Spanje als potentieel doelwit dan de jaren daarvoor. In 2016 werd “España” of “Al Andalus” in de IS-propaganda 44 genoemd, in 2017 was dat nog 32 keer maar tot nu toe dit jaar is dat slechts 8 keer gebeurd, aldus een rapport van het instituut Seguridad y Cultura.

Deze gegevens staan in een rapport wat gaat over een jaar na de aanslagen in Barcelona en Cambrils, opgesteld door Manuel R. Torres Soriano, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Pablo de Olavide van Sevilla en lid van de Academische Raad.

Volgens de gegevens heeft de aanwezigheid van Spanje in jihadistische propaganda verschillende ups en downs gehad sinds 2001. Tot 2003 was deze zeer laag maar het jaar daarop in 2004 steeg het naar 23 vermeldingen waarna het weer daalde naar 11 vermeldingen in 2005 en slechts 5 in 2006.

Tussen 2007 en 2015 was er een zekere stabiliteit, met een minimum van 14 en een maximum van 23 verwijzingen naar Spanje elk jaar. Daarna was er een sterke toename in 2016 naar 44 keer en in 2017 weer een daling naar 32 keer.

Een van de veel genoemde namen is het mythische Al Andalus en het verlangen om dit opnieuw te integreren in de heerschappijen van het Kalifaat. Ook de Mezquita in Córdoba wordt veel genoemd net zoals de Sagrada Familia in Barcelona wat gezien wordt als een gebedshuis van de ongelovigen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Spanje wordt minder vaak genoemd?
  Moeten we daar blij van worden of moeten we gewoon beseffen dat er al zat IS mafkezen hierheen zijn komen roeien, vliegen en lopen?
  Tussen al die ¨vluchtelingen¨ zitten de voetsoldaten van IS en andere extreme moslim fanaten.
  Dus ze hoeven Spanje niet zo vaak meer te noemen, want ze zijn al massaal aanwezig hier.
  En of ze ene land nu 40 keer noemen of 1 keer, een aanslag is feitelijk niet te voorkomen.

  Ik vrees dat Bull wel eens gelijk kon hebben, je ziet het in NL al en in een aantal andere landen, men heeft het veel te lang maar laten gaan en nu het te laat is, staan er ineens partijen op die denken dat er nog wat aan te doen is.

  Ene Pim, vermoord door een linkse mafkees, zei het jaren geleden al, de grootste bedreiging voor het vrije Europa is de Islam….en helaas zijn zijn woorden een profetie gebleken….en nee, dit is geen racisme maar het is gewoon zo.
  Niet iedere moslim is een terrorist, maar tot nu toe vrijwel alle aanslagen zijn wel gepleegd door een moslim of iemand die het deed uit de naam van Allah!

 2. Gelukkig dat het IS- kalifaat zo goed als geschiedenis is. Maar je houd je hart vast voor de verspreiding van al die fanatieke gekken die hebben weten te ontkomen. En deze Lone Wolves kunnen per individu nog voor veel drama’s zorgen. Laten we hopen dat onze veiligheidsdiensten op hun taak berekend zijn, zoals die agent in Cambrils vorig jaar!

  1. Je houdt je hart vast, ik denk binnen 50 jaar van nu is Europa een islamitisch werelddeel.
   Dat dankzij linkse groeperingen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken