skip to Main Content
15 augustus is feest in Spanje: Asunción de la Virgen Maria
123rf

15 augustus is feest in Spanje: Asunción de la Virgen Maria

MADRID – 15 augustus is een nationale feestdag in Spanje, de dag waarop de Asunción de la Virgen Maria gevierd wordt, het moment dat de maagd Maria met lichaam en ziel naar de hemel opsteeg. Het is een katholieke feestdag die in heel Spanje gevierd wordt. Het is een dag dat veel winkels gesloten zijn en mensen niet werken. Op veel plaatsen in het land worden er tevens vuurwerk spektakels en andere festiviteiten georganiseerd.

De Asunción de la Virgen Maria oftewel Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is een nationale feestdag in Spanje die haar wortels heeft in de katholieke kerk. Het is de dag waarop de opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd. Er zullen veel Spanjaarden zijn die dit vieren in de kerk maar voor het merendeel staat deze dag synoniem voor een vrije dag waarop niet gewerkt wordt en daarnaast symbolisch ook het einde van de drukke zomerweken.

Volgens de website Fiestas worden er op 15 augustus in heel Spanje 2.450 feesten georganiseerd, veel met vuurwerk, muziek, dans en stierenvechten als onderdeel. In Sevilla wordt ter ere van María een grote processie gehouden, iets wat men in de gemeente La Alberca (Salamanca) ook al sinds lange tijd doet en wat een toeristisch feest is geworden met duizenden bezoekers.

Ook in de stad Huesca in Aragón worden processies gehouden en daarnaast nog op vele andere plaatsen in Spanje. In Barcelona begint men rond deze datum altijd met de kleurrijke Fiestas de Grácia, een feest waarbij de straten van de wijk Grácia volledig aangekleed en versierd zijn.

Op veel plaatsen wordt deze dag tevens gevierd met vuurwerk waarbij duizenden mensen genieten van grote en soms erg lange vuurwerkshows. Enkele van deze zijn.

Salou: in de badplaats Salou vinden de zomerfeesten Nits Daurades plaats waarbij deze feestelijke weken worden afgesloten met een groot vuurwerk spektakel op het hoofdstrand. Honderd duizenden mensen komen van heinde en ver naar Salou om te genieten van bijna 30 minuten vuurwerk. Voor aanvang van het vuurwerk spektakel is er nog een processie waarbij het beeld van Maria van de kerk naar de haven wordt gedragen en daar via een boot langs de kust wordt gevaren.

Ibiza: Op het eiland Ibiza worden de “las fiestas de ses Figueretes” in Ibiza stad (Vila) afgesloten met een vuurwerkspektakel nabij het water. Het is groots opgezet evenement waar duizenden inwoners en toeristen op af komen dus weer op tijd als je een mooi plaatsje wilt bemachtigen.

Almuñecar: aan de Costa Tropical wordt in de badplaats Almuñecar tevens een groots opgezet vuurwerkshow getoond aan het duizenden koppige publiek. Om 23.30 uur kan men aan de Playa Puerta del Mar genieten van het vuurwerk en een half uur later van de ter water lating van de maagd, een processie met bootjes.

San Sebastian: in de Baskische stad San Sebastian knalt het ook tijdens de jaarlijks terugkerende vuurwerkwedstrijden in 2018 tussen 11 en 18 augustus. Op 15 augustus vindt er ook een vuurwerk spektakel plaats met muziek in de Bahia de la Concha maar hier kun je dus acht avonden genieten van vuurwerk.

Andere plaatsen waar tussen 23 en 24 uur vuurwerk te zien is zijn Gijon (asturië), Foios (Valencia), Aguilas (Murcia), Betera (Valencia), Xativa (Valencia), Montserrat (Valencia) en zeker weten nog veel meer plaatsen. Heb je tips, laat het ons dan even weten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken