menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen Spanje: discotheken dicht en verboden te roken

Nieuwe corona-maatregelen Spanje: discotheken dicht en verboden te roken
Beeld: Europa Press

Nieuwe corona-maatregelen Spanje: discotheken dicht en verboden te roken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft samen met de gezondheidsministers van de autonome regio’s diverse afspraken om nieuwe corona-maatregelen in te voeren gemaakt. Zo wordt het niet alleen in Galicië en de Canarische Eilanden maar in heel Spanje verboden om te roken op straat, openbare plaatsen en terrassen wanneer de twee meter niet gehandhaafd kan worden, wordt het drinken van alcohol verboden en moeten discotheken etc. dicht.

Vrijdag heeft de minister van Volksgezondheid Salvador Illa samen met zijn collega’s van de autonome regio’s unaniem diverse nieuwe corona-maatregelen afgesproken. Diverse van deze maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen en het aantal positief geteste personen te laten dalen waren al aangenomen op regionaal niveau maar deze worden nu landelijk ingevoerd.

Roken verboden

Galicië was donderdag de eerste autonome regio waar het roken verboden werd op straat, openbare plaatsen en op terrassen wanneer de anderhalve meter social distance niet gegarandeerd kan worden. Op vrijdag volgden de Canarische Eilanden en werd erover nagedacht in Catalonië, Aragón en Madrid

Maar alle regionale gezondheidsministers en de minister van Volksgezondheid hebben nu unaniem afgesproken dat het verbod op roken in heel Spanje zal gelden. Dit geldt echter niet voor de 1,5 meter maar voor een minimale afstand van 2 meter. Het gaat daarbij om sigaretten, vaporizers en elk ander apparaat voor het inademen van rook.

Alcohol op straat verboden

Omdat de jeugd nog steeds bijeen komt op straat tijdens de ‘botellón’ waarbij de jongeren alcohol nuttigen door o.a. flessen drank en bekers/glazen te delen, geen afstand te houden en geen mondkapjes te dragen, wordt het op straat drinken van alcohol verboden. In de praktijk houdt dit in dat de autoriteiten nu een geldig middel hebben om vanwege de gezondheidssituatie dit soort bijeenkomsten te beëindigen.

Discotheken dicht

Alle discotheken, nachtbars, danszalen en plaatsen met live muziek mogen niet meer open. Het nachtleven is een bron van besmetting gebleken en dat wil men met deze nieuwe maatregelen voorkomen. De horeca is uiteraard niet blij met deze corona-maatregelen en heeft al aangegeven dit besluit voor de rechter te brengen.

Bars om 1:00 uur dicht

Bars en terrassen moeten om 01:00 ‘s nachts gesloten zijn en vanaf 24:00 uur mogen er geen nieuwe klanten binnen- of bijkomen. Verder is maximaal 10 personen per tafel(s) toegestaan en dient op de meeste plaatsen de anderhalve meter regel in acht te worden genomen zoals aan de bar, tussen de tafels etc.

Verder zijn er nog maatregelen genomen voor wat betreft de bezoeken bij bejaardentehuizen en ouderen opvangcentra waar zoveel mogelijk PCR-tests uitgevoerd moeten worden. Moet er voordat een groot evenement plaatsvindt er een risico onderzoek plaatsvinden.