Search
menu
Search

Spanjaard wint 113 miljoen euro bij EuroMillions-loterij die wel in Belgïe maar niet in Nederland gespeeld wordt

Spanjaard wint 113 miljoen euro bij EuroMillions-loterij die wel in Belgïe maar niet in Nederland gespeeld wordt
Beeld: 123rf

Spanjaard wint 113 miljoen euro bij EuroMillions-loterij die wel in Belgïe maar niet in Nederland gespeeld wordt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elke week zijn er twee trekkingen op dinsdag en vrijdag van de Europese lottotrekking EuroMillions of in het Spaans ‘Euromillones’. Het betreft hier een samenwerking van verschillende nationale loterijen waaronder die in Spanje en België maar niet die in Nederland. Elke week is het mogelijk om miljonair te worden omdat doorgaans de prijzenpot goed gevuld is. Afgelopen vrijdag wist iemand in Spanje maar liefst 113 miljoen euro te winnen.

Vrijdag heeft iemand die een EuroMillions-lot heeft gekocht in Leioa (Vizcaya) maar liefst 113.156.128 (meer dan 113 miljoen) euro gewonnen, de jackpot die verbonden is aan rang 1 (5 juiste nummers + 2 juiste sterren). Voor de volgende trekking op dinsdag zit er weer minimaal 17 miljoen euro in de jackpot, een bedrag dat steeds kan stijgen wanneer de jackpot niet valt.

113 miljoen is natuurlijk een enorm hoog bedrag maar niet het hoogste wat ooit gewonnen is bij de EuroMillions in Spanje, dat was namelijk 190 miljoen euro in oktober 2017. Maar het kan nog gekker met de hoogst uitgekeerde jackpot ooit van 210 miljoen euro op 2 februari 2021 in Zwitserland of de 200 miljoen euro in december 2020 in Frankrijk. Voor België staat de hoogste jackpot ooit op 168 miljoen euro in oktober 2016.

Er zijn eigenlijk twee Europese lottotrekkingen, de EuroMillions en Eurojackpot. Spanje doet als enige land mee aan zowel de EuroMillions (sinds de oprichting in februari 2004) en de Eurojackpot (sinds juli 2021 als achtste land). De Eurojackpot heeft 18 deelnemende landen terwijl dat het aantal landen bij de EuroMillions 12 is. België doet mee met de EuroMillions-loterij terwijl Nederland meedoet met de Eurojackpot-loterij.

Nederland niet maar België wel

De eerste EuroMillions-trekking vond plaats op 13 februari 2004. Drie loterijen deden toen mee, namelijk die van Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Op 8 oktober 2004 werd de groep deelnemende landen uitgebreid met België, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal en Zwitserland (inclusief Liechtenstein). Vanaf dan nemen er dus negen loterijen of twaalf landen (deelname Monaco via Franse loterij en deelname Andorra via Spaanse loterij) deel aan EuroMillions. Nederland heeft besloten niet mee te doen.

EuroMillions is een ‘double-pool’ loterij. Dit betekent dat het winnende lot (5 nummers + 2 sterren) zal bepaald worden aan de hand van twee afzonderlijke trekkingen. Er is eerst een trekking van nummers, gevolgd door een trekking van sterren. Spelers moeten voor de trekking vijf nummers kiezen uit een reeks van 50 en 2 nummers (sterren) uit een reeks van 12 (dit is sinds 24 september 2016 de matrix). Er zijn ook meervoudige formulieren, waar spelers meer nummers en/of sterren kunnen aankruisen om zo de winstkans te vergroten. De inzet vergroot dan wel in evenredige mate. De deelnameprijs is steeds 2,50 euro per combinatie (lottotrekking + bijkomende trekking). Van deze 2,50 euro inleg wordt uiteindelijk 1,25 euro verdeeld onder de winnaars.

Op dinsdag- en vrijdagavond vindt in de studio’s van La Française des Jeux in Parijs de trekking plaats waarbij vijf balletjes uit een trommel met 50 genummerde balletjes worden getrokken, en aansluitend twee balletjes uit een trommel met twaalf voor de sterren. Deze trekking wordt later op de avond in alle deelnemende landen op televisie getoond.

Wanneer een speler ten minste twee van de vijf nummers van het winnende lot correct heeft voorspeld, heeft hij gewonnen. Het gewonnen bedrag is afhankelijk van het aantal correcte nummers en sterren. De prijs per winnaar wordt bepaald door het toegekend kapitaal per rang (formule) te delen door het aantal winnaars voor de desbetreffende rang. Een paar maal per jaar wordt een speciale trekking gehouden. Bij deze trekking wordt de jackpot verhoogd tot een uitzonderlijk hoog bedrag (100 of 130 miljoen euro).

De jackpot die verbonden is aan rang 1 (5 juiste nummers + 2 juiste sterren) is minimum 17.000.000 euro (sinds 24 september 2016). Wanneer niemand de juiste combinatie heeft aangeduid gaat deze jackpot over naar de volgende trekking en groeit het bedrag opnieuw aan met een deel van de inzetten. Zo kan het kapitaal voor rang 1 (jackpot) zeer hoog worden indien er enkele weken na elkaar geen hoofdwinnaar is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?