Nederland wordt wellicht anderhalf-meter-vrij maar hoe zit dat in Spanje?

Nederland wordt wellicht anderhalf-meter-vrij maar hoe zit dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Nederland wordt wellicht anderhalf-meter-vrij maar hoe zit dat in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vrijdagavond hebben Rutte en De Jonge tijdens een nieuwe corona-persconferentie bekend gemaakt dat de doelstelling van het Nederlandse kabinet is om vanaf 20 september afscheid te nemen van de anderhalve meter maatschappij. Dat wil zeggen dat vanaf die datum men geen Social Distance meer in acht hoeft te nemen in Nederland. Maar hoe verloopt die discussie in Spanje?

Het Nederlandse kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand in de samenleving los te laten. Daar begint men al mee op 30 augustus in de mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Met het verdwijnen van de anderhalve meter vervallen ook de meeste andere maatregelen maar nachtclubs en discotheken blijven nog gesloten. Na 20 september zou een mondkapje ook niet meer nodig zijn in het openbaar vervoer.

Maar hoe zit het met de discussie over de anderhalve meter of ‘distancia interpersonal’ in Spanje? Voorlopig wordt daar nog niet over gediscussieerd en blijft de 1,5 meter norm gelden zolang als de situatie niet verbeterd. In Spanje geldt op dit moment nog overal de anderhalve meter-regel en als dat niet haalbaar is dient men een mondkapje te dragen. Dat laatste geldt met name in de buitenlucht waar het mondkapje af mag behalve als de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

Over het dragen van een mondkapje en de anderhalve meter afstand wordt in Spanje op dit moment niet gediscussieerd omdat de situatie ook anders is dan in Nederland. Er zijn nog teveel mensen niet volledig gevaccineerd of immuun voor Covid-19 terwijl het aantal besmettingen, corona-doden en ziekenhuisopnames ook nog te hoog is. Spanje heeft dan ook circa 30 miljoen inwoners meer dan Nederland en het land is onderverdeeld in 17 autonome regels met elk eigen corona-maatregelen.

Op 24 juni heeft Spanje de mondkapjesplicht versoepelt omdat sindsdien het altijd dragen van een mond-en neus masker in de buitenlucht niet meer verplicht is als de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden. In praktisch alle andere gevallen is het dragen van een mondkapje (op uitzonderingen na) nog wel verplicht in Spanje.

Het wel of niet dragen van een mondkapje (mascarilla) heeft alles te maken met de 1,5 meter afstand want als die er niet is, ook niet in de buitenlucht, dan moet het mondkapje gedragen worden. Daarom is voorlopig de kans klein dat de anderhalve meter regel binnenkort verdwijnt in Spanje. Er wordt in ieder geval in Spanje op dit moment niet over nagedacht en gediscussieerd omdat zowel het mondkapje als de anderhalve meter afstand als twee belangrijke wapens gezien worden tegen besmetting en verspreiding van het coronavirus.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.