Search
menu
Search

Mini-tsunami zorgt voor paniek op strand in Cádiz

Mini-tsunami zorgt voor paniek op strand in Cádiz
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Mini-tsunami zorgt voor paniek op strand in Cádiz

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Zaterdag hebben veel personen die op het playa de Valdelagrana strand in Puerto de Santa María in de provincie Cádiz waren enkele angstige momenten meegemaakt toen het waterpeil van de zee plotseling snel steeg. In de kranten wordt geschreven over een mini-tsunami waardoor veel strandgangers met hun spullen moesten vluchten.

Weliswaar wordt er geschreven over een mini-tsunami maar in feite gaat het om een korte en snelle stijging van het waterpeil wat niet hetzelfde is als een tsunami. Het fenomeen is te vergelijken met de ‘rissagas’ waar het eiland Menorca en soms Mallorca wel eens mee te maken hebben.

Vanwege het plotseling stijgen van het water, iets dat volgens doorgewinterde strandgangers nooit eerder is gebeurd op dit strand, dachten veel aanwezigen aan een tsunami. Juist in deze provincie werd Chipiona aan de Costa de la Luz recent nog als Tsunami-Ready betiteld. 

Veel personen sloegen dan ook met hun handdoeken, strandstoelen, koelboxen en parasols op de vlucht terwijl ook de de lifeguards hun handen vol hadden om hun spullen in de gaten te houden en de strandgangers te helpen. Een bedrijf dat ligbedjes verhuurt moest ook hun spullen bij elkaar houden. Ook afvalbakken, banken en ander meubilair werd door het stijgende water meegenomen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?