Search
menu
Search

Nederlanders verkopen vanuit verlaten dorp in Huesca hun eigen bier

Nederlanders verkopen vanuit verlaten dorp in Huesca hun eigen bier
Beeld: Excosa Cerveza Artesana / facebook

Nederlanders verkopen vanuit verlaten dorp in Huesca hun eigen bier

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Terwijl ongeveer negen op de tien Nederlanders en Belgen die naar Spanje emigreren kiezen voor de Spaanse kustplaatsen, grote steden of eilanden, zijn er ook Nederlanders en Belgen die voor iets anders gaan. De provincie Huesca ligt in het noorden van de autonome regio Aragón en grenst via de Pyreneeën aan Frankrijk. Daar, in een verlaten dorp, heeft een Nederlands echtpaar met hun kinderen een nieuw leven opgebouwd en verkopen ze inmiddels succesvol hun eigen gebouwde bier Excosa.

De regionale krant Heraldo heeft zelfs een heel artikel aan Fabiola Kwakernaak en Jan van Trooyen gewijd omdat hun verhaal in feite uniek is. Samen met hun kinderen van 10 en 12 jaar kozen ze niet voor de gebruikelijke plaatsen in Spanje, maar kochten ze een verlaten ruïne in het tevens verlaten dorpje Buisan in de Valle de Vió, niet ver van het natuurpark Ordesa en Monte Perdido. Dit is hun verhaal.

Fabiola Kwakernaak en Jan van Trooyen zijn de enige permanente inwoners van Buisán, een klein dorp met maar een paar huizen in de Vió-vallei. Dit Nederlandse koppel woont er samen met hun twee kinderen van 10 en 12 jaar oud. Na reizen door Azië en Frankrijk, trokken ze naar de Spaanse Pyreneeën op zoek naar een nieuwe start en een plek om te wonen. Tussen 2016 en 2017 vestigden ze zich in de streek van Huesca. Ze begonnen in Santa Engracia de Jaca en reisden ondertussen met de auto door de omgeving op zoek naar het perfecte huis. 

Tijdens een rit door het gehucht Buisán trok een bijna onleesbaar bordje, bevestigd aan een ingestort huis, hun aandacht. Ondanks hun beperkte kennis van het Spaans nam Fabiola contact op. Aan de andere kant van de lijn kreeg ze een oudere man die beweerde dat het huis niet te koop stond. Echter, na enige aandrang van Fabiola’s kant, kreeg ze het advies om in het nabijgelegen dorp Nerín naar Manolo te vragen. “Het voelde allemaal wat ongewoon, maar we waagden de sprong en nu is dat huis in Buisán van ons”, glimlacht Fabiola. Ze namen een bouwvakker in de arm om het vervallen pand te restaureren, daar het huis volledig onbewoonbaar was. Het inrichten en verdere renovaties hebben ze zelf ter hand genomen en zijn nog steeds bezig met het verder perfectioneren van hun woning.

Terwijl hun droomhuis vorm kreeg, kregen ze ook een zakelijk idee: een ambachtelijke bierbrouwerij. Na wat hobbels op de weg ging Excosa in februari 2020 van start. Echter, slechts een maand later bracht de pandemie hun plannen tot stilstand. “De eerste twee jaren konden we slechts sporadisch werken, maar we hebben de storm doorstaan en zijn vastberaden om nu verder te expanderen”, vertelt Fabiola enthousiast aan de krant Heraldo.

In Nederland was Jan al een gepassioneerd bierbrouwer en Fabiola had ervaring in sales. Nu combineren ze hun krachten en beheren ze samen elk aspect van het bedrijf, van het brouwproces tot het bottelen en de distributie. Ze hebben op dit moment tien biersmaken, met nog een nieuwe variant in de pijplijn. Je kunt hun bieren proeven in de bar naast de brouwerij, ‘El nido del búho’, en ze zijn ook verkrijgbaar in diverse horecazaken in de regio, waaronder in Huesca en Zaragoza.

Onlangs hebben ze een webshop op excosa.es geopend. Voor meer informatie en bestellingen kunnen geïnteresseerden e-mailen via info@excosa.es. Hoewel veel van hun klanten locals zijn, trekt de brouwerij ook veel toeristische aandacht, vooral tijdens lange weekends en in de zomermaanden. Buiten het seizoen zijn ze alleen op zaterdagen open, maar achter de schermen gaat het brouwproces altijd door. 

Fabiola en Jan namen een grote stap toen ze hun huis en bezittingen in Nederland verkochten en vertrokken met hun jonge kinderen van 4 en 6 jaar oud. Tegenwoordig gaan hun kinderen naar school in het dorp Broto, waar het gezin ook hun dagelijkse bezigheden uitvoert. Buisán, het slaperige dorpje waar ze zich hebben gevestigd, ligt op 25 kilometer afstand. “Dit is de rust en schoonheid van de natuur die we zochten”, vertelt Fabiola, wiens Spaanse taalvaardigheid gestaag is gegroeid. De stilte en sereniteit van de wintermaanden is voor hen een ware luxe. En zelfs in de zomer, wanneer Fabiola grapt dat het dorp “druk” wordt, bestaat het maar uit een handvol huizen en een schuur.

De Nederlandse ondernemers zijn van plan om de online verkoop te blijven stimuleren en door te gaan met het maken van nieuwe bieren, zodat ze elk jaar minstens één nieuw bier kunnen lanceren. “Onze bieren zijn volledig ambachtelijk, wat betekent dat ze 100% met de hand zijn gemaakt met ambachtelijke ingrediënten”. Om hen te leren kennen en hun bieren te proeven, is Excosa makkelijk te vinden. Het bevindt zich op Única 11 in Buisán, wat de meest toepasselijke naam is voor de enige straat in het dorp.

Ga naar de inhoud