menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoe is het op dit moment in Spanje met mondkapjes, de 1,5 meter en coronapassen

Hoe is het op dit moment in Spanje met mondkapjes, de 1,5 meter en coronapassen
Beeld: Freepik

Hoe is het op dit moment in Spanje met mondkapjes, de 1,5 meter en coronapassen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In België en Nederland zijn de laatste weken veel veranderingen geweest in de basis corona-maatregelen waaronder de mondkapjes, de anderhalve meter afstand en de corona-toegangsbewijzen. In Nederland komt vanaf 25 september de anderhalve meter regel te vervallen maar moet men wel een coronapas hebben om de horeca binnen te komen. Maar hoe is dat in Spanje op dit moment?

Elke autonome regio in Spanje (en dat zijn er 17) heeft haar eigen regionale corona-maatregelen die hoofdzakelijk betrekking hebben op de horeca, de toegestane capaciteiten, openingstijden, aantal aanwezigen bij evenementen en concerten etc. Er zijn echter enkele basis corona-maatregelen die voor heel Spanje gelden en die voorlopig ook nog niet zullen veranderen. 

Mondkapjes

Het dragen van mondkapjes is in Spanje verplicht in alle binnenruimtes zoals bijvoorbeeld winkels, bars, restaurants, musea en in het openbaar vervoer, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations en perrons. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. De politie kan boetes vanaf 300 euro geven als iemand weigert een mondkapje te dragen.

Anderhalve meter

In Spanje is en blijft de norm de anderhalve (1,5) meter afstand binnen en buiten. Op dit moment wordt nog niet gediscussieerd over een verandering in deze algemene en landelijke corona-maatregel. Kan in de buitenlucht de anderhalve meter gewaarborgd worden dan hoeft men geen mondkapje te dragen. Lukt dat echter niet dan moet altijd het mondkapje gedragen worden. In de horeca moeten tafels en stoelen minstens 1,5 meter uit elkaar staan.

Corona-passen

Er zijn geen corona-passen in Spanje om de horeca binnen te mogen komen. Diverse autonome regio’s hebben dat wel of ingevoerd of wilden dit doen maar op dit moment geldt nergens de verplichting om een coronapas of corona-toegangsbewijs te laten zien. Het idee in deze regio’s was om gebruik te maken van het Digitale EU-Covid Certificaat maar dat wil het Ministerie van Volksgezondheid niet en ook verschillende rechtbanken hebben dit afgewezen (in Frankrijk moet je bv. wel een bewijs laten zien om binnen of buiten bij een bar of restaurant naar binnen te mogen).

Bekijk HIER alle regionale corona-maatregelen zoals deze gelden op 5 september. Je kunt ook alle regionale corona-maatregelen vinden op de website van Travelsafe die je HIER kunt bekijken in het Engels. Kies op de kaart een autonome regio en kies daarna in het uitvouwmenu.