Search
menu
Search

Voorlopige gevangenisstraf voor ex-kopstuk Iratxe Sorzábal van ETA

Voorlopige gevangenisstraf voor ex-kopstuk Iratxe Sorzábal van ETA
Beeld: Canva

Voorlopige gevangenisstraf voor ex-kopstuk Iratxe Sorzábal van ETA

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – De eerste afdeling van de strafkamer van het Spaanse hooggerechtshof heeft op maandag 12 september besloten dat ex-kopstuk van de ETA Iratxe Sorzábal in de gevangenis moet blijven in afwachting van het hoger beroep tegen haar gevangenisstraf van 24 jaar. Afgelopen vrijdag werd ze uitgeleverd door Frankrijk. 

Volgens juridische bronnen hadden de advocaten van het ETA-lid haar directe vrijheid geëist, omdat ze een jong kind heeft. Daarnaast pleiten ze ook dat de ETA al een decennium geleden is opgeheven en dat het daardoor onmogelijk is dat herhaling van gepleegde delicten zal plaatsvinden en dat leden van de ETA tegenwoordig al niet meer op de vlucht slaan als hen een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. 

Zowel de vervolger als de ‘Asociación de Víctimas del Terrorismo’ (organisatie voor slachtoffers van terrorisme) hebben verzocht om de vrouw in voorlopige hechtenis te nemen, omdat ze het als een reële mogelijkheid zien dat de vrouw op de vlucht zal slaan, juist omdat ze bang zou zijn dat de straf uiteindelijk zelfs hoger uit zal vallen. 

In een bericht dat op maandag rondgestuurd werd, geven de magistraten het gelijk aan de aanklagers en besluiten ze de maximumduur van preventieve inhechtenisneming voor terrorisme te verlengen tot de helft van de opgelegde straf ‘vanwege de ernst van de gepleegde delicten waarvoor ze is veroordeeld en waarvoor de straf is opgelegd’.  

Sorzábal werd afgelopen februari veroordeeld tot 24 jaar en zes maanden gevangenisstraf voor haar deelname in de dubbele aanslag die gepleegd werd door de terroristische organisatie ETA op twee november 1996 in Gijón (Asturias) bij een apotheek en in het Paleis van Justitie. Om precies te zijn is haar 17 jaar opsluiting opgelegd voor het plegen van een terroristische aanslag op het gerechtsgebouw, waar veel materiële schade werd aangericht. De andere zeven jaar en zes maanden zijn een voorwaardelijke gevangenisstraf die is opgelegd voor hetzelfde delict, maar dan bij de apotheek. Hier werd geen schade aangericht. 

Het ex-kopstuk van de ETA werd uitgeleverd door Frankrijk om bij het proces op 14 februari 2022 aanwezig te kunnen zijn. Ze bleef in de gevangenis tot de rechtszitting eindigde op acht maart, waarna ze weer naar Frankrijk verplaatst werd. In Frankrijk zat ze nog straffen uit voor het behoren tot een criminele gewapende organisatie en voor rebellie. Ze is nu net klaar met het uitzitten van die straffen en moet wachten op de uitspraak van het hoger beroep over haar veroordeling van 24 jaar gevangenisstraf. Dit mag ze niet in vrijheid doen, maar ze wordt vastgehouden in preventieve hechtenis om verdere terroristische activiteiten te voorkomen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?