[manual_taxonomy taxonomy="category" terms="algemeen,andalusie,barcelona,catalonie,costa-almeria,costa-blanca "]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

List item
List item
List item

Riviermonsters worden uit stuwmeer in Valencia gehaald vanwege lage waterstand

Riviermonsters worden uit stuwmeer in Valencia gehaald vanwege lage waterstand
beeld: @CHJucar / X
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het stuwmeer van María Cristina in de provincie is een ecologisch strijdtoneel waar de regionale milieudiensten zich inzetten tegen heuse riviermonsters. Deze imposante vissen worden verwijderd omdat er te weinig is, met als doel de inheemse soorten te beschermen en de kwaliteit van het beperkte water in het stuwmeer te waarborgen.

Deze invasieve soort vis, die in het Siluro en in het Nederlands meerval wordt genoemd, heeft zich zorgwekkend verspreid in de wateren van het reservoir. Dit vormt een bedreiging voor de inheemse soorten en kan ook de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.

De meerval of silurus, officieel aangeduid als Silurus glanis, is een indrukwekkende vis die vaak als een riviermonster wordt gezien. Dankzij hun grote omvang hebben ze deze angstaanjagende reputatie. Maar naast hun flinke formaat, roept hun invloed op de lokale dierenwereld ook zorgen op.

Meervallen hebben een hongerig eetgedrag dat lokale soorten in gevaar brengt. Ze jagen op kleinere vissen en andere waterdieren, wat het ecosysteem in de war kan brengen. Dit beïnvloedt niet alleen de aantallen van inheemse vissen, maar kan ook de algehele van het stuwmeer schaden.

De aanpassing van de meerval aan omgevingen zoals het stuwmeer van María Cristina maakt het nog belangrijker om deze soort te bestrijden. Omdat er in deze omgeving geen natuurlijke vijanden zijn, kan hun populatie zich onbeperkt voortplanten, waardoor de siluro een dominante soort wordt.

Om deze situatie goed aan te pakken, is het niet alleen nodig om exemplaren fysiek te verwijderen, maar ook om hun biologie en ecologie beter te begrijpen. Het is ons niet bekend wat er gebeurt met de meervallen nadat ze uit het water zijn gehaald.

Als je nieuwsgierig bent naar bijzondere en spannende verhalen over de monsterlijke vissen die in rondzwemmen, bekijk dan zeker onze artikelen hierover!

Opnieuw een “riviermonster” van 85 kilo gevangen in de Ebro-rivier in Zaragoza
In de Ebro-rivier bij Zaragoza is het afgelopen weekend opnieuw een “riviermonster” van 85 kilo en 2,30 meter gevangen. Een sportvisser uit Palencia wist na een lange strijd de zware en lange meerval op het droge te krijgen om hem daarna weer los te laten.
www.spanjevandaag.com
Deze monsterlijke vis van 130 kilo is een gevaar voor het ecosysteem in de Ebro-rivier
We hebben al vaker geschreven over de ‘monstervis van de Ebro-rivier’ die tot 130 kilo kan wegen en zo groot kan zijn als een mens, deze invasieve zoetwatervis is een bedreiging voor het ecosysteem in Spaanse rivieren.
www.spanjevandaag.com
Opnieuw riviermonster van 110 kilo en 2,5 meter gevangen in de Ebro-rivier
Een 21-jarige visser heeft recent een riviermonster van ongekende proportie in de Ebro-rivier gevangen. Deze imposante meerval van 110 kilo en 2,5 meter lang is een invasieve soort in Spanje en staat bekend als een geduchte tegenstander voor sportvissers vanwege zijn kracht en grootte.
www.spanjevandaag.com
Zeldzame monsterlijke albino meerval van twee meter gevangen in Ebro-rivier
Twee vissers uit Zaragoza hebben het afgelopen weekend een unieke en zeldzame monsterlijke 2.30 meter lange albino meerval in de Ebro-rivier gevangen, en weer vrijgelaten.
www.spanjevandaag.com