skip to Main Content
Kopstuk Correa van “Gürtel” corruptiezaak doet voor rechter boekje open over de PP

Kopstuk Correa van “Gürtel” corruptiezaak doet voor rechter boekje open over de PP

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

correaMADRID – Eindelijk is deze week dan het proces begonnen in een van de grootste fraude- en corruptiezaken van Spanje ooit, de zogenaamde “Gürtel” zaak. Deze week kwam het kopstuk van deze zaak, Francisco Correa, aan het woord en deed hij een boekje open over hoe het er aan toe ging binnen de Partido Popular en de illegale in zwart geld betaalde meetings, congressen en vele andere miljoenen aan zwart geld.

De PP houdt zich afstandelijk en zegt dat alle betrokkenen bij deze fraude- en corruptiezaak niets meer met de politieke partij te maken hebben maar de rechtszaak zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de politieke partij. Deze week was het de beurt aan Francisco Correa, het brein achter de hele zwendel en hij deed voor de rechter dan ook een boekje open over hoe het er aan toe ging bij de PP.

Omkopen

Zo zegt “Don Vito” dat hij meer in het partijgebouw aan de Genova straat in Madrid aanwezig was dan in zijn eigen kantoor en dat hij samen met ex penningmeester Luis Bárcenas vele miljoenen verdiende aan commissies op contracten. Er werden daarnaast vele geschenken zoals dure tassen, horloges, reisjes en auto’s gegeven aan betrokken personen, zoals de ex burgmeester van de plaats Pozuelo Jesus Sepúlveda, om ze op deze manier blij te houden en om te kopen, volgens Correa de gewoonste zaak van de wereld.

Rechtszaak

De getuigenissen van Correa zijn onderdeel van een weken- of maandenlange rechtszaak waarbij 37 personen getuigenissen moeten afleggen. Er is zelfs sprake van dat de premier in functie Mariano Rajoy voor de rechter zal moeten verschijnen om zijn verhaal te doen over de fraude en corruptie feiten. Het schandaal heeft inmiddels al aan tientallen PP politici en leden van de Partido Popular hun baan gekost.

Lees ook eens: Meer informatie over de “Gürtel” fraude- en corruptiezaak in Spanje

Moeilijk

De fraude- en corruptiezaak is echter erg gecompliceerd en werd door de rechtbank in stukken gedeeld waarbij men op dit moment kijkt naar de illegale manier van bekostigen van PP activiteiten en het incasseren van miljoenen aan zwart geld tussen de jaren 1999 en 2005. Het kopstuk Correa heeft tussen 2009 en 2012 in de gevangenis gezeten maar kwam op borgtocht vrij. Hij kan 125 jaar en 1 maand celstraf krijgen voor fraude, belastingontduiking, omkoping en witwaspraktijken.

Enveloppen met zwart geld

Later in dit proces zal Luis Bárcenas ook aan het woord gaan komen waarbij gevraagd zal worden naar de commissies die hij incasseerde tijdens zijn jaren bij de PP als penningmeester. Ook zal er gevraagd worden naar de schaduw boekhouding die Bárcenas er op nahield en waarin te lezen is dat hij persoonlijk enveloppen gevuld met zwart geld overhandigde aan diverse politici waaronder ook de namen van Mariano Rajoy en Dolores de Cospedal, de nummer twee van de PP partij, zijn gevallen.

De rechtszaak is nog lang niet voorbij en er zullen zeker nog meer details boven water komen. De hele rechtszitting komt voor de PP niet echt op een goed moment aangezien Mariano Rajoy nog druk bezig is om een regering te vormen. Nu Pedro Sanchez van de PSOE uit de weg is geruimd lijkt het er op dat de PP in minderheid zal gaan regeren of dat er in december nieuwe verkiezingen zullen komen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Onbegrijpelijk wat een egoïsten. Miljoenen stelen van de belastingbetaler die ook nog eens bestolen word door de belastingdienst.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken