skip to Main Content
Bijna heel Spanje geniet van de “veroño” met temperaturen tot 35 graden (2017)

Bijna heel Spanje geniet van de “veroño” met temperaturen tot 35 graden (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is herfst al zou men dat op veel plaatsen in Spanje niet merken. Het kwik loopt niet alleen langs de Middellandse Zeegebieden en op de eilanden op naar de 30 en soms zelfs daarboven maar ook in het midden van het land en langs de Atlantische Oceaan in het noorden en noordwesten van het land is het goed weer. Daarom wordt ook vaak gesproken van de “veroño” een combinatie van de Spaanse woorden voor zomer en herfst.

Het is heerlijk weer op de meeste plaatsen in Spanje waarbij het wat betreft de dagtemperaturen er weer even op lijkt dat de zomer is teruggekeerd. Op de Canarische Eilanden heeft men zelfs een weeralarm afgegeven voor de hoge temperaturen van 35 graden en meer terwijl men ook in het zuiden van het vasteland, in Andalusië, Murcia en de Comunidad Valenciana te maken heeft met heerlijke warme temperaturen tot wel 34 graden in Sevilla en Córdoba.

Veroño?

Het woord Veroño is een samenvoeging van Verano en Otoño, oftewel zomer en herfst. Het woord wordt veel gebruikt op straat en zelfs op het nieuws op de Spaanse televisie. Op veel plaatsen in Spanje hebben de inwoners en vakantiegangers zoals de Nederlanders die voor een herfstvakantie naar Spanje zijn gekomen te maken met heerlijke temperaturen, een strakblauwe hemel en zelfs nog een aangename watertemperatuur in de zee.

Noorden en Midden

In het noordwesten en noorden van Spanje, te weten de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en het Baskenland heeft men te maken met temperaturen tussen de 30 en 24 graden, iets wat niet normaal is in deze contreien rond deze tijd van het jaar. Men geniet in deze regio’s dan ook volop van het lekkere weer, zeker omdat men weet dat er volgende week regen aan zit te komen.

In het midden van het land zoals in de regio’s Castilla y León, Castilla-La Mancha, Comunidad de Madrid, Navarra en Aragon mag men ook niet klagen over de temperaturen die tussen de 23 en 29 graden liggen en er geen wolkje aan de lucht staat.

Middellandse Zee

Langs de Middellandse Zeekust zoals in het noordoosten in de deelstaat Catalonië zijn er temperaturen te vinden tussen de 22 graden bij Barcelona en tot 26 graden in de provincie Girona en de Costa Brava en 25 graden in de provincie Tarragona langs o.a. de Costa Dorada. In de provincies Barcelona en Tarragona is zaterdag kans op wat neerslag maar dat zal van korte duur zijn.

Verder naar het zuiden langs de Middellandse Zee hebben we in de deelstaat Comunidad Valenciana te maken met temperaturen tussen de 24 en 29 graden van het noorden in Castellón naar het zuiden in de provincie Alicante. Ook in de regio Murcia zal het kwik niet onder de 26 graden en boven de 30 graden komen.

Als we nog verder afzakken richting Andalusië dan stijgen de temperaturen alleen maar met 29 graden in de provincie Almería, 29 tot 34 graden in de provincie Málaga en Córdoba en zelfs tussen de 28 en 33 graden richting Sevilla, Cádiz en Huelva.

Eilanden

Op de Balearen eilanden straalt de zon en is het tussen de 24 en 28 graden wat dus nog steeds heerlijk strandweer is. Op de Canarische Eilanden heeft men op sommige plaatsen zoals Fuerteventura en Lanzarote te maken met hoge temperaturen rond de 35 graden waardoor de Spaanse weerdienst Aemet een weeralarm heeft afgegeven. Ook op de overige eilanden zoals Tenerife, Gran Canaria en La Palma is het goed zomers weer en liggen de temperaturen tussen de 27 en 33 graden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Inderdaad bijna heel Spanje want hier is het al 2 weken 25 a 26 graden elke dag en in de nacht daalt het kwik tot 18 graden, en zo te zien blijft dit voorlopig nog even zo al gaat het in de nacht wel 2 graden omlaag.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken