skip to Main Content
Tropische storm Leslie aangekomen in Spanje
El Pais

Tropische storm Leslie aangekomen in Spanje

Tropische storm Leslie aangekomen in Spanje

El Pais

MADRID – De orkaan Leslie wat nu tropische storm is geworden heeft in de nacht van zaterdag op zondag een spoor van vernieling achtergelaten in het zuiden van Portugal waarna Leslie landinwaarts in het westen Spanje heeft bereikt.

Terwijl de orkaan Leslie Portugal bereikte met windsnelheden tot 190 km/u en voor veel schade zorgde en duizenden huishoudens zonder elektriciteit liet zitten, is de orkaan boven Spanje afgezwakt tot tropische storm met windsnelheden van 96 km/u.

Leslie bereikte Spanje in de deelstaten Castilla y León en Extremadura, om concreet te zijn tussen de steden Cáceres en Zamora. Weliswaar is de kracht van de storm afgezwakt en verwacht men dat dit steeds minder wordt naarmate Leslie en de gevolgen daarvan richting het noorden en noordwesten trekt, de Protección Civil (burgerwacht) heeft de bevolking in die delen van het land toch aangeraden voorzichtig te zijn.

In de nacht van zaterdag op zondag werd rond 3.20 uur de hoogste windsnelheid van 96 km/u gemeten in de gemeente Fuentesaúco in de provincie Zamora. Daarna zwakte de windsnelheid af naar 87 km/u in de gemeente Villardeciervos, ook in Zamora.

Ook in de deelstaat Galicië heeft men al te maken met de gevolgen van de tropische storm Leslie waar veel en harde wind wordt gemerkt in de provincies Pontevedra, A Coruña en Ourense.

Leslie is volgens de Spaanse weerdienst Aemet de eerste orkaan categorie 1 die ooit Spanje heeft aangedaan. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit slechts kort was omdat Leslie van orkaan naar tropische storm veranderde bij binnenkomst in Spanje.

De eerder uitgegeven waarschuwingen voor Huelva, Cádiz en Sevilla in Andalusië zijn door de Aemet ingetrokken aangezien de storm reeds verder naar het noorden is vertrokken. Voor de provincies Córdoba, Granada, Málaga, Jaén en Almería in Andalusië houdt men voorlopig nog wel een weerwaarschuwing aan. Datzelfde geldt ook voor provincies in Castilla y León, Galicië, Asturië en Cantabrië.

Weliswaar verzwakt de wind eenmaal boven Spanje, de regen kan in diverse provincies in meerdere deelstaten nog wel voor problemen zorgen. De Aemet heeft voor zondag nog steeds weeralarmen voor 39 provincies

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Goh, net een weeralarm op mijn mobieltje ontvangen. Lang leve de technologie. Google mapa waarschuwt me (nu pas) dat orkaan Leslie in de buurt ligt. Volgens google mapa ligt de orkaan boven de atlantische oceaan en trekt het straks Portugal en Spanje binnen. Dat is waar het 36 uur geleden was, maar volgens google lag het gisteravond (12 uur geleden) daar en is dat de laatst bekende positie…

  Handig zo’n alarm met 36 uur vertraging.

 2. Snap werkelijk niet waar bovengenoemde zich druk over maken….wees blij dat mensen je waarschuwen en wees nog blijer als het een storm in een glas water blijkt te zijn ….

  1. Wat u zegt klinkt logisch maar is het niet. Als er vaak ten onrechte waarschuwingen worden afgegeven ondermijnt dat het vertrouwen van burgers in het systeem. Met als gevolg dus dat ze de waarschuwingen naast zich neer gaan leggen, want ze zijn toch nooit waar. En dan wordt het pas echt gevaarlijk!

 3. Hier in de provincie Alicante vooral héééél veel regen.
  Heb een 20 liter bloempot staan en die was in 10 minuten helemaal vol….
  Nu is het weer droog.

  1. Die regen in Alicante is niet van Leslie die regen stonds sinds vorige week al voorspeld. Hier in Alicante gaan we helemaal niets merken van Leslie.

 4. Ja, en in Almería zit iedereen in de schuilkelders……
  Jongens , doe eens even normaal zeg. Is er nou niemand die bij dit soort weerberichten zijn verstand behoudt ?

  1. Stond mooi voor lul hier aan het strand….met mijn spandoek, welkom Leslie.
   Bleek het gewoon een herfst bui te zijn….behoorlijk wat water en nu stevige wind….
   Costa Tropical that is.
   Inderdaad was al voorspeld zoals Leo zegt, en begon gisteren namiddag al zwaar bewolkt te worden….
   In Portugal veel schade helaas, Lissabon heeft ook aardig wat water en wind te verwerken gehad hoorde ik van familie….
   Sterkte voor iedereen die er nog in zit en ook voor hen die de gevolgen ondervinden.

  2. Ja, je hebt gelijk misschien gaat die storm in Spanje ineens weg (ik woon in Nederland) of hij gaat ineens naar Rusland

 5. Een tropische storm is geen orkaan. Dus heeft er geen orkaan Spanje aangedaan. Dus ook niet de eerste. En hoe weten we zo zeker dat er nooit eerder een echte orkaan heeft huisgehouden?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken