skip to Main Content
Zelfstandigen gaan meer betalen na minimumloon stijging in Spanje
Freepik

Zelfstandigen gaan meer betalen na minimumloon stijging in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zelfstandigen gaan vanwege minimumloon meer betalen

Freepik

MADRID – Na een overeenkomst tussen de regerend partij PSOE en de Podemos partij om de staatsbegroting goed te keuren zal het minimumloon in 2019 in Spanje gaan stijgen van de huidige 735,90 euro naar 900 euro bruto per maand. Mocht dit allemaal doorgaan dan is dat goed nieuws voor de minimumloon-verdieners maar slecht nieuws voor de zelfstandigen in Spanje want die gaan dan meer betalen.

Een stijging van het minimumloon naar 900 euro bruto in Spanje houdt ook in dat het theoretisch loon (base mínima de cotización) voor de berekening van de maandelijkse bijdrage (cuota de cotización) hoger zal worden. Het theoretisch loon stijgt 13% naar 12.600 euro per jaar wat inhoudt dat het maandelijkse theoretisch loon stijgt van de huidige 932,79 euro naar 1.050 euro per maand.

Die stijging houdt dus ook in dat de maandelijkse bijdrage zal stijgen van de huidige 277,90 euro naar 312,90 euro wat op jaarbasis 420 euro meer is. Volgens de krant ABC zou 85% van de zelfstandigen (autónomos) in Spanje te maken krijgen met deze verhoging. Dit zou als het aan de Spaanse regering ligt en als de staatsbegroting genoeg stemmen krijgt in het parlement vanaf 1 januari 2019 in werking treden.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de huidige Spaanse regering ook van plan is om de berekening van het maandelijkse bedrag (cuota de cotización) afhankelijk te laten zijn van de inkomsten wat in kan houden dat een zelfstandige die minder verdient ook maandelijks minder zal betalen terwijl iemand die meer verdient juist meer zal gaan betalen. Het is echter nog niet bekend wanneer dat zal moeten gaan gebeuren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Ai ai ai en het is dit jaar al 3x gestegen
    en als je zaakvoerder bent van een Sociedad limitada betaal je al 360 euro per maand.
    Het blijft maar omhoog gaan….

  2. Ik lees over een verhoging van het brutoloon van 735,90 euro naar 900 euro bruto per jaar (denk dat dit maand behoort te zijn. En lees ik over en verhoging van het theoretisch loon van 932,79 euro naar 1.050 euro per maand. Wat en waarom is er een theoretisch loon?

    1. Het gaat om het minimumbedrag waarover je sociale lasten moet afdragen, en dat ligt bij zelfstandigen bij wet iets hoger dan het minimumloon (al willen ze die regel wel veranderen, maar niet per se in het voordeel van de zelfstandige).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken