menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen Catalonië: alle horeca gedurende 15 dagen op slot

Nieuwe corona-maatregelen Catalonië: alle horeca gedurende 15 dagen op slot
Beeld: 123rf

Nieuwe corona-maatregelen Catalonië: alle horeca gedurende 15 dagen op slot

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Een dag nadat Nederland de vergaande corona-maatregelen bekend maakte waaronder dat de horeca dicht moet gedurende 4 weken, doet Catalonië hetzelfde door alle bars en restaurants gedurende 15 dagen te sluiten. De horeca mag alleen nog take away maaltijden aanbieden om zo het snel stijgende aantal corona positieven tegen te gaan.

Naast de horeca komen er ook maatregelen voor winkels, winkelcentra, sportscholen, bioscopen, theaters en kinderspeelplaatsen. In de winkelcentra zal een capaciteit komen van maximaal 30% van de normale toegestane capaciteit, iets wat ook geldt voor winkels van meer dan 400 vierkante meter groot.

In de sportscholen wordt de capaciteit teruggebracht naar 50% en altijd met reservering. Dat geldt ook voor bioscopen en theaters waar slechts de helft van de stoelen bezet mag zijn de komende 15 dagen. Daarnaast moeten alle kinderspeelplaatsen vanaf 20 uur sluiten.

Eerder maakte de Generalitat de Cataluña al corona-maatregelen bekend zoals dat het thuiswerken wordt gepromoveerd bij bedrijven. Ook werd alle inwoners van Catalonië gevraagd om alleen naar buiten te gaan als dat niet anders kan en niet-noodzakelijke bewegingen voorlopig niet te doen. 

De nieuwe corona-maatregelen zullen in de nacht van donderdag op vrijdag ingaan en voorlopig 15 dagen duren met mogelijke verlenging als er geen verbeteringen komen in het aantal positieve tests. Mocht het erger worden dan sluit de regionale overheid in Catalonië niet uit om een regionale noodtoestand aan te vragen, iets wat bijvoorbeeld de Madrid regio met veel slechtere cijfers niet wilde doen en waar uiteindelijk de centrale regering de regionale noodtoestand moest afkondigen.

In Catalonië neemt men deze strengere maatregelen omdat er de afgelopen 24 uur 1.620 nieuwe positieve tests bijkwamen en als dit zo doorgaat er volgende week meer dan 4.000 nieuwe positief geteste personen bij komen. Inmiddels is het aantal positieven op meer dan 400 per 100.000 inwoners gekomen in Catalonië en op meer dan 50 plaatsen in Barcelona boven de 421 per 100.000 inwoners.