Spanje is één van de grootste waterverbruikers van Europa en kampt met schaarste

Spanje is één van de grootste waterverbruikers van Europa en kampt met schaarste
Beeld: 123rf

Spanje is één van de grootste waterverbruikers van Europa en kampt met schaarste

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ook al regende het dit jaar meer dan gemiddeld, het waterpeil van Spanje bevindt zich op een historisch dieptepunt. Dat is vooral het geval in delen van midden-Spanje en in het Zuiden van het schiereiland. Een groot stuk van het land bevindt zich in een fase van alertheid of zelfs noodtoestand.

Ondanks de meer dan normale neerslag dit jaar, bevindt Spanje zich in moeilijke papieren. Het regende veel en verspreid, waardoor dit jaar boven het gemiddelde van de eeuw en het afgelopen decennium uitkwam. En toch zijn de waterreserves lager dan in de afgelopen 10 jaar, ze bevinden zich maar liefst 40 procent onder hun totale capaciteit.

“Het gebeurt niet enkel dit jaar, maar elk jaar”, beweert Rafael Seiz, de verantwoordelijke van het waterprogramma van WWF. “Het verschil tussen een natuurlijke droogte en deze schaarste toont duidelijk aan dat er een verkeerd evenwicht is tussen vraag en aanbod. En daar heeft vooral de landbouw een belangrijk aandeel in. Er is sprake van waterschaarste omdat er minder water is dan men vraagt, en dat is niet rechtstreeks gerelateerd aan de neerslag.”

En effectief, alhoewel men slechts in enkele beperkte gebieden kan spreken van aanhoudende droogte, is er toch op heel wat plekken een tekort. “Het gaat om een soort van water-zelfmoord.”, vervolgt Seiz. “In een land met natuurlijke droogtes – die nog erger dreigen te worden door de klimaatverandering – zijn we één van de grootste waterverbruikers van Europa. Effectief, Spanje verbruikt per capita meer water dan Duitsland, Portugal, Frankrijk of Griekenland.”

Volgens Seiz vertrouwden de Spanjaarden op de redding der infrastructuren. Het water tegenhouden in stuwdammen bijvoorbeeld. Dat bracht een vals gevoel van zekerheid te weeg, dat op zijn beurt gevolgd werd door een stijging in de vraag. En wanneer zoals nu het aanbod niet kan volgen, komen er natuurlijk problemen. Drie vierde van het water gaat in Spanje naar de landbouw, waar men dus ook de meeste vragen bij kan plaatsen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.