skip to Main Content

Aantal vogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wist je dat meer dan helft van de huismussen in Spanje verdwenen is de laatste 30 jaar? Wist je ook dat dit niet de enige vogelsoort is waarvan er steeds minder voorkomen in het land? Het valt veel mensen steeds meer op dat als men door een stad of dorp loopt er steeds minder vogels te zien en horen zijn. Uiteraard ligt het eraan waar je loopt maar over het algemeen is er een flinke afname in verschillende soorten vogels.

Bij een vogelsoort is dat, net zoals in andere landen zoals Nederland en België, het meeste te merken. Het gaat hier om de “gorriones” ofwel de “passer domesticus” die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer. De huismus in Spanje was de enige vogelsoort die vele malen meer dan het aantal menselijke inwoners van het land voorkwam met zo’n 160 miljoen exemplaren. Dat aantal is echter schrikbarend teruggenomen met volgens SEO/Birdlife minstens 60% de afgelopen 30 jaar.

Milieu

Deze achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen. Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van de predatie.

Soorten

De “gorriones” ofwel huismussen zijn echter niet de enige vogels waarvan er minder te vinden zijn in Spanje, ook het aantal “codornices” ofwel kwartels is met de helft gereduceerd. Iets wat ook geldt voor de “alimoche” ofwel aasgier welke de kleinste giersoort van Europa is en de “sison comun” ofwel de kleine trap welke voor SEO/Birdlife de vogel van het jaar 2017 is/was.

Jacht

In Spanje worden elk jaar op illegale wijze zo’n 2 miljoen vogels gedood. Dat gebeurt vanwege de jacht door de vogels dood te schieten, vanwege de sport, voor consumptie of simpelweg omdat men dit als traditie ziet in Spanje. De meest bedreigde of opgejaagde vogels zijn de watervogels waarvan er elk jaar tussen de 103.000 en 405.000 gevangen of gedood worden. in sommige landen zoals Frankrijk heeft men maatregelen genomen en is het doden van bepaalde soorten vogels niet meer toegestaan. Wordt iemand wel gepakt dan kan de jager boetes krijgen tot 300.000 euro. In Spanje is men helaas nog niet zo ver met het nemen van efficiënte maatregelen om vogels meer te beschermen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het is een heel simpel te omschrijven probleem dat minstens net zo simpel op te lossen is.
  Het gaat om voedsel tekort.
  In steden gaan aantallen huismussen (in NL), Ringmussen (in Tsjechië), Spaanse mussen (in SP) en Italiaanse mussen (It) achteruit omdat er in de steden geen voedsel te vinden is.
  Te weinig voor de adulten (zaden, groen, vruchten, insecten) en bijna niets meer voor de jongen (insecten).
  .
  En dat heeft niet alleen gevolgen voor de diverse soorten mussen (Passers), maar voor alle organismen (levende wezens).
  .
  Dus wie een stadstuin of daktuin in de stad heeft; laat svp een stuk ervan “verwilderen” zodat daar kruiden terecht kunnen waar (bijvoorbeeld) huismussen van kunnen leven.
  .
  Denk aan Madeliefjes, Klaprozen, grassen, Akkermelkdistel, Witbol, Duizendblad, Slangenkruid en dergelijken. En het mooie is dat je die nergens kunt kopen, maar dat ze gratis komen aanwaaien. 🙂
  .
  Download de lijst met planten voor huismussen hier:
  http://www.huismusbescherming.nl/pdfs/lijstVanVoorHuismusGewensteVOEDSELplanten_ZADEN.pdf
  .
  Als ook jij hierin een klein deel van op de schouders neemt kunnen we dit tij voor huismussen in ieder geval in korte tijd keren.
  En dan de rest nog.
  .
  Met vriendelijke groet,

  Liset Karman

 2. De evolutie is de meest bizarre horror film . Wat zijn mensen het woord is in de mond gegeven . De opvoeding heeft dus wel degelijk invloed op het gedrag van elk wezen in de natuur. Het zien , aanraken , ruiken , voelen en opeten. Dus het extreme wordt keer op keer doorgegeven aan de volgende generatie.

  De zogenaamde beschaving die als normaal gehanteerd wordt. Is dus niet juist.
  Het oergedrag heeft nog steeds vat op de samenleving en brengt flinke schade aan de natuur. Het vernietigen van dieren , vogels , vissen , insecten. etc.

  Een luguber geheel op deze aardbol. Een soort van vang , vreet en schiet je rot cultuur.
  Gelukkig komen er steeds meer anders denkenden en laten dat ook zien in de praktijk dat het ook anders kan en moet.!
  Wat voor functie heeft de zee en op het land nog als er niets meer op of in kan leven. Komen er dan weer kannibalen die s”nachts en overdag hun maaltje komen scoren. Kannibalisme bestaat nog steeds vandaag de dag hoe bizarre het ook klinkt in de oren. Nee ik vind dat er nog veel moet veranderen wat betreft het eetgedrag en omgang met andere aarde bewoners.

  Als er niets of te weinig aan word gedaan komen er veel problemen die niet zo eenvoudig snel zijn op te lossen. De kortzichtige antwoorden die gegeven worden op waarheden. Verdwijnen en waaien weg als woestijnzand.
  Wat Spanje aangaat is het laatste woord nog niet gesproken.

  De consumptie onder toerisme en ook onder de bevolking moet drastisch in het gareel gehouden worden met streng toezicht , anders valt er weing tot niets meer te consumeren. De middelandse zee heeft ook zijn grenzen en dat geldt ook voor andere locaties.
  De harde waarheid is dat niemand dat wil horen of meemaken . Daarom is het belangrijk dat het gedrag van mensen ook zal moeten veranderen hoe dan ook.
  Zo niet is het einde snel in zicht. Het moet schoner , vreedzamer en mooier.
  De gezondheid van iedereen staat op het spel. De menukaart zal ook gaan veranderen.

  Er zijn groepen mensen die dit niet willen of vinden het complete onzin. Ok maar tegenhouden gaat niet de veranderingen die moderne tijden aan gaan kondigen denderen door als een niet te stoppen hi-tech trein . Die zelf beslist wanneer en waar het eindstation zal zijn.

  Omdat het moet geen andere keuze.
  Het gaat om het behoud van de planeet aarde.
  Als er steeds meer rampen gaan komen. Dan komen er ook sneller hervormingen wereldwijd
  .
  Statement , ik ben een felle tegenstander van o.a. elke vorm van geweld. Het expres vernietigen van de natuur en het dierenrijk.
  Er is genoeg ruimte op deze planeet daar ligt het niet aan. Alles zit op een kluitje , terwijl de indeling ook anders zou kunnen. Met de huidige technieken kan veel positief veranderen. De oudbolligheid in regeringen daar zit het probleem. Visie blindheid en afgebrand zou noem ik het. Het wel goed vinden zo in het eigen zelfzuchtige kringetje.
  Dom en leeg debatteren galmend in een bodemloze put.

  Ik stop nu , want ik wil nu teveel gaan opschrijven wat er allemaal aan de hand is in deze doorgeschoten wereld.
  Dat het maar snel de goede kant op gaat de tijd dringt. Salut.

  1. U noemt hier zeker valide punten. We moeten zuiniger met onze aarde omgaan. Overigens worden er natuurlijk wel al maatregelen genomen . Het meest zichtbaar is dat in de visserij. Om overbevissing tegen te gaan is hier enorm gesaneerd in Europa. In Spanje is ruim 80% van de vloot weg. Alleen de ‘rente’ mag nog bevist worden. Probleem blijft de illegale visserij en zg. bijvangst. Die verstieren de boel.

 3. Nu is toevallig de mus de enige of in ieder geval een van de weinige vogels die over de hele wereld voorkomt.
  En nu al jaren vragen deskundigen zich af waarom de mus wereldwijd op z’n retour is. Oké, andere bouwwijze en luchtverontreinging spelen op vele plaatsen een rol, maar er zijn toch ook gebieden waar dit niet speelt en de mus in aantallen is gedecimeerd.

 4. Ja het is dat rotte PP dat aan dierenleed doet, jammer genoeg zijn vele Spanjaarden opgegroeid met dierenleed dat ze niets doet het is immers maar een ding wat je weg kunt gooien of doen wat je ermee wilt. De PP gaat over lijken, maar als dieren al niet tellen telt de medemens ook niet zo mee, dood telt immers niet. Dat straalt de PP ook uit niets van van de verkiezings beloftes nakomen overal geld weg trekken en vooral daar waar juist meer geld nodig is. Mensen zonder enig gevoel die enkel maar aan macht denken en dat ten koste van alles willen behouden.

  1. ja leo, sta volledig achter u mening die hier zeker niet geapprecieerd is
   we krijgen altijd veel drek over ons heen
   op den duur weten ze het ook niet meer en schrijven ze maar wat
   als we beginnen over hun partij de pp…..is het heel druk hier
   oh weet niet of je die al gelezen hebt : ik krijg hier andere namen
   de volgende keer zal ik jan heten denk ik ha ha

 5. welke dieren beschermen ze hier in spanje wel?
  ze doen hier heel weinig in spanje om gelijk welk dierenleed aan te pakken en dit wegens geen interesse en natuurlijk hun tradities.
  en van vele tradities staat het in de grondwet wat mag en niet
  de eerste die hiervoor een boete krijgt….die moet nog geboren worden denk ik
  zie maar naar onder andere de stierengevechten, ze gaan er alles aan doen om dit te behouden, dat is wel een zekerheid
  is dat hier niet de pp die oa de stierengevechten wil behouden?
  of heb ik het niet goed gelezen in de krant?
  ja, ze schieten en kloppen nu eenmaal graag , of niet?
  die grondwet toch he

  1. In principe zou dit in 1 generatie uit te bannen moeten zijn. Toen ik jong was, waren er nog genoeg mensen die dachten dat een hond opvoeden betekende dat je hem sloeg en schopte. Slipkettingen waren normaal en een hond buiten laten liggen was aan de orde van de dag. Onze buurman draaide puppies en konijnen op de oprit de nek om. Tot de dag waar mijn vader daar een einde aan maakte nadat onze buurjongen huilend bij ons binnenkwam omdat hij het lievelingskonijntje van die jongen de nek om had gedraaid en hem geslagen had omdat de jongen het beestje niet wilde opeten. Tegenwoordig geven we dat soort mensen aan.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken