skip to Main Content
Congres wil van regering een nationaal plan tegen zelfmoord in Spanje

Congres wil van regering een nationaal plan tegen zelfmoord in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse Congres wil dat de Spaanse regering een standpunt inneemt over het probleem van zelfmoord in Spanje. De Congresleden willen daarnaast dat de centrale regering maatregelen gaat nemen en met plannen komt om het aantal zelfmoorden terug te dringen. Jaarlijks overlijden er in Spanje twee keer zoveel mensen door zelfmoord dan door een verkeersongeval. Met name onder de jongeren is zelfmoord een van de grootste doodsoorzaken.

De Commissie Gezondheid en Sociale Diensten van het Spaanse Congres heeft voor de tweede keer een verzoek ingediend bij de centrale regering dat deze met een nationaal preventieplan dient te komen wat betreft zelfmoord. Het onderwerp lijkt tabu en iets waar men niet over praat maar ondertussen is zelfmoord wel de doodsoorzaak nummer een bij jongeren tussen de 15 en 29 jaar waarbij het aantal zelfmoord slachtoffers twee keer zoveel is dan het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Spanje.

Met een gemiddelde van 10 zelfmoorden per dag in Spanje loopt het aantal doden al snel op naar 3.602 zelfmoordslachtoffers in 2015 (het aantal wordt elke twee jaar berekend door het Spaanse Bureau voor de Statistiek), een aantal dat de afgelopen vier jaar met bijna 10% is gestegen. Daarbij moet men waarschijnlijk dit aantal doden met 20 vermenigvuldigen om het totale aantal pogingen tot zelfmoord uit te rekenen.

Enkele jaren geleden meende men nog dat de economische crisis en de vele persoonlijke problemen die daaruit voortvloeien een van de belangrijkste redenen was voor zelfmoord maar gezien dat het tegenwoordig meer jongeren zijn die zelfmoord plegen is die theorie alweer grotendeels vergeten.

Het Spaanse Congres wil nu dat de centrale regering in Spanje het probleem van zelfmoord eindelijk eens serieus gaat nemen omdat er steeds meer zelfmoorden lijken te komen, met name onder de jongeren. Zo wil het Congres dat er meer geld ter beschikking wordt gesteld om professionals te trainen en andere hulp te kunnen bieden en men meer aandacht in de media kan besteden aan het zelfmoord probleem in Spanje. Het onderwerp zelfmoord lijkt namelijk tabu en er wordt bijna niet over gesproken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ik denk toch echt dat dit te maken heeft met het gebrek aan voldoende toekomstsperspectief. De sociale uitkeringen in Spanje zijn bezonder slecht.
  Ik heb mij laten vertellen dat iemand zonder werk een bedrag krijgt van €360,- per maand. Zie daar maar eens van rond te komen.
  Overigens zie ik bij mij in de buurt, regio Valencia, hele groepen mensen en vooral ook jongeren in groene shirts, om maar vooral herkenbaar te zijn dat je een sociale uitkering ontvangt, die bij wijze van werkverschaffing de wegen schoonmaken en op de landerijen werken. En dat dan voor dat geld. Daarbij kijken de Spanjaarden enorm op hen neer, alsof het een lager soort betreft.
  Als je dan nog geen zelfmoord neigingen krijgt moet je wel een een bord voor je kop hebben.

  Hoog tijd dat het sociale manifest van het verdrag van Maastricht in de EU nu eindelijk eens vorm gaat krijgen en wordt doorgevoerd in Europa (denk bijvoorbeeld ook aan Griekenland waar de bevolking uitgemolken wordt om de hoge schulden op te kunnen hoesten). Nu de Engelsen vertrekken uit de EU is dit misschien de kans. Moeten er natuurlijk niet overal van die rechtse regeringen aan de macht komen zoals momenteel in Nederland, anders blijven wij in een soort Amerikaans systeem hangen waarin de rijken alles hebben en de armen het nakijken.

 2. Gebrek aan toekomstperspectief, eigenlijk al sinds 2008! Wat denkt je wat dit doet met jongelui in een onzekere thuissitustie, die mede veroorzaakt is door die crisis?

  1. Maar het zou interessant zijn om de cijfers per regio te bekijken, oa. de percentage in Catanonïe in vergelijking met de rest van Spanje.

 3. Het is niet alleen een taboe in Spanje, maar er bestaat de algemene opvatting dat zelfmoorden alleen voorkomen in landen zoals Noorwegen, Finland en Zweden. Landen waar de winter nooit ophoudt en deprimerend zijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken