skip to Main Content
Pelgrimsstad Santiago de Compostela gaat juridische strijd aan met familie Franco om twee beelden

Pelgrimsstad Santiago de Compostela gaat juridische strijd aan met familie Franco om twee beelden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SANTIAGO – De Galicische stad Santiago de Compostela maakt zich klaar voor een juridische strijd met de erfgenamen van Franco. Het probleem ligt bij twee standbeelden die de stad in eigendom kreeg in 1948 maar in de jaren 60 op naam van Franco werden gezet. Momenteel zijn ze in het bezit van Franco’s kleindochter. De gemeente heeft de hoop verloren dat deze kleindochter vrijwillig de standbeelden zal teruggeven. De beelden stammen uit de zevende en de achtste eeuw en ze werden gemaakt in de kathedraal van de stad.

De twee beelden verdwenen na restauratiewerken in de zestiende eeuw en tot in 1933 bleven zij onvindbaar. In dat jaar vond een historicus ze in de stad Pontevedra terug. Vijftien jaar later verkocht hij de beelden voor 60.000 pesetas aan de gemeente. De stad plaatste de beelden tegenover de kathedraal. Maar in 1961 maakten de beelden deel uit van een tentoonstelling in het Prado museum in Madrid en werden ze op naam van de familie Franco geplaatst.

Franco had de beelden in zijn vakantieverblijf, Paza de Meirás in de gemeente Sada provincie A Coruña staan. Later werden de twee beelden, Abraham en Isaac, overgebracht naar het Casa Cornida, een paleis in A Coruña, dat ook op naam van de familie Franco stond.

In principe moet het een gemakkelijke zaak voor de gemeente zijn omdat zij kunnen bewijzen, met een document van aankoop uit 1948, dat zij de rechtmatige eigenaar van de beelden zijn.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. “op de naam van franco hebben gezet”
    hoeft geen verdere commentaar

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken