skip to Main Content
Spaanse regering gaat in beroep tegen het verbod op stierenvechten Balearen

Spaanse regering gaat in beroep tegen het verbod op stierenvechten Balearen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft op de vergadering van vorige vrijdag de beslissing genomen om in beroep te gaan tegen de regionale wet van de Balearen om het stierengevecht aan banden te leggen. Een woordvoerder van de conservatieve Partido Popular (PP) regering zei dat zijn partij bezwaar maakt tegen bepaalde onderdelen van de wet die door de regioregering deze zomer werd goedgekeurd. Volgens hem kan een regionaal parlement geen beslissing nemen die een effect heeft op de dierenbescherming.

Waar het stierengevecht niet in zijn geheel werd verboden nam het parlement op de Balearen een aantal beperkende maatregelen. Zo werd het gebruik van scherpe voorwerpen die het dier kunnen verwonden of doden verboden waardoor het belangrijkste onderdeel van het stierengevecht in feite werd verboden.

De wet beperkt ook het aantal stieren die op een dag kunnen gebruikt worden tot 3 en de stieren mogen een gevecht leveren van maximum 10 minuten. Het verplicht de stierenvechters en de dieren tot een dopingtest die moet gebeuren voor en na het gevecht en enkel personen van boven de 18 jaar mogen een stierengevecht bijwonen.

De Balearen zijn niet de enige regio die stierengevechten hebben verboden of ingeperkt omdat steeds meer Spanjaarden zich keren tegen het spektakel. Maar alle maatregelen die de regio’s nemen botsen op een sterke weerstand van een aantal conservatie liefhebbers die vinden dat het stierengevecht ondeelbaar verbonden is met de Spaanse cultuur. In juli van dit jaar kondigde de PP al aan naar het Constitutioneel Hof te stappen.

Catalonië

In oktober 2016 heeft het Spaans Grondwettelijk Hof het verbod op het stierengevecht in Catalonië vernietigd. Het hof argumenteerde haar beslissing door te verwijzen naar de Spaanse cultuur waarin het stierengevecht onlosmakelijk verbonden is en daardoor is het een beslissing die enkel door de Spaanse nationale regering genomen kan worden.

De enige andere Spaanse regio’s die een verbod op het stierengevecht invoeren zijn de Canarische Eilanden en Baskenland maar ook Castilië y León in het noordwesten van het land heeft een verbod op het doden van stieren tijdens de festivals. Een aantal steden hebben een verbod ingesteld op het houden van het stierenrennen en er zijn meer regionale overheden die wel iets zien in een verbod op het doden van stieren.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. In Villena (Alc), waar ik woon zijn stierenvechten verboden of beter gezegd verleent de gemeente geen vergunningen daarvoor.. Al bijna 7 jaar maken de Groenen hier de dienst uit. De laatste 3 jaar hebben we zelfs een burgemeester (de eerste in Spanje). Onder de leiding van een PP-burgemeester heeft de gemeente Villena, met subsidie van de Generalitat, de uit 1924 stammende plaza de toros in ruïne, voor 15 miljoen euro gerestaureerd. Na de inauguratie op 29 maart 2011 zijn er slechts een paar corridas gehouden want in april van dat jaar kwamen de Groenen aan de absolute macht. Tot op de dag van vandaag heeft de gemeente geen vergunning voor corridas verleend. Zo simpel is dat.

 2. Eerst dringend de enorme Europese subsidies (uw en mijn belastinggeld wat besteed wordt aan dierenmarteling!!!) van honderden miljoenen voor de stierenfokkers stoppen! Dan luisteren naar het volk. 73 % is TEGEN stierenvechten. Dat heet democratie. En dan ook de PP afstraffen bij verkiezingen.

 3. Dieren martelen staat in de grondwet, dat kan dus helemaal niet worden verboden in de deelstaten, dus de regering van de deelstaat Baleares moeten ook naar de gevangenis wegen opruiing

  1. Goed cynisme waardeer ik zeer. Well done (ooops, bijna vatbaar voor foute uitleg)!😁😋

 4. Ja vrome katholieke mensen mensen toch¿ die na de dood naar de hemel gaan, mits goed doen… En dat is toch stieren lekker pesten en pijn doen ? Of niet dan?!

 5. Zo ken die wel weer Supporter.
  Oh voordat je mij ook de maat gaat nemen wil ik opmerken dat ‘ken’ geen taalfout is maar Rotterdams. En daar komt ik vandaan.

 6. Raar volkje toch die Spanjaarden alles behalve diervriendelijk gelukkig zijn de Catalanen niet zo.

 7. Het enige dat Catalunya goed heeft gedaan tot nu toe. Hoog tijd dat men de siësta ook gaat afschaffen, want dat komt immers ook uit Madrid.

 8. Deze site is er volgens mij niet om elkaar de maat te nemen, gun ieder zijn mening.
  Het is normaal dat niet iedereen de mening heeft, die u wenst.
  Hierdoor dien je een open discussie te krijgen.
  Als probeerd een ander monddood te maken, neem dan niet deel.

 9. Het wordt tijd dat de EU eens druk gaat uitoefenen op de Spaanse regering. Tradities zijn mooi, behalve als deze leiden tot dierenleed. Misschien dat ze Sinterklaas en Zwarte Piet hier wel leuk vinden?👍👍

  1. oh dacht dat de spaanse regering groot genoeg was om ZELF beslissingen te nemen en de EU niet nodig hadden zoals met de Catalanen gebeurd is
   opeens zeg je nu dat de EU zich moet bemoeien in wat hier een volledig spaanse aangelegenheid is
   voor het ene niet en het andere wel

   1. Hé Noël of Ikke of weet ik veel welke pseudoniemen je inmiddels gebruikt, je bent dus weer terug en nu als voorstander van dierenmishandeling!?
    Als je goed gelezen heb, had je kunnen begrijpen dat ze van mij tradities in ere mogen houden, dus daar hoort het negeren van Catalaanse Separatisten gewoon bij hoor!

    1. Pfffffff, nog eentje die moeite heeft om het inhoudelijk te houden! Bespaar uzelf de moeite, ik ben al weer vertrokken van hier.😎

   2. Blijkbaar is de Spaanse regering zelf NIET in staat om goede beslissingen te nemen dus inderdaad Jan het wordt tijd dat de EU druk gaat uitoefenen op de Spaanse regering. De Spaanse regering is zo dom dat ze het normaal vinden dat stieren vele dagen per jaar ernstig gemarteld worden tot dat ze dood gaan!! De stieren kunnen geen kant op omdat ze opgesloten zitten in een arena vol met debielen. Dit moet stoppen in heel Spanje!!!! Ook in Malaga etc. waar het nog volop actief gebeurt!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken