De Pyreneeën kunnen meer dan de helft van hun sneeuw verliezen

De Pyreneeën kunnen meer dan de helft van hun sneeuw verliezen
Beeld: Pixabay

De Pyreneeën kunnen meer dan de helft van hun sneeuw verliezen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het gaat niet goed met de temperatuur in Spanje en al helemaal niet in die delen van het land die het meest gevoelig zijn zoals de bergachtige gebieden. Volgens een studie zijn de temperaturen in de Spaanse en Franse Pyreneeën met 30% meer gestegen dan het gemiddelde wereldwijd.

Die hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de bergketen en natuurlijke grens tussen het Iberische schiereiland en Frankrijk de helft van haar sneeuw zal verliezen. Dat is geen goed nieuws voor de natuur, de natuurliefhebbers en voor de skiërs.

Volgens het Observatorio Pirenaico de Cambio Climático is de gemiddelde temperatuur in de Pyreneeën met 1,2 graden gestegen wat 30% meer is dan het gemiddelde wereldwijd wat 0,85 graden is. Het is echter nog niet zo erg dan in de Alpen waar de temperatuur met 1,85 graden is gestegen.

De temperatuur is de afgelopen 50 jaar in de Pyreneeën met 1,2 graden gestegen waarbij de afgelopen 35 jaar de helft van de gletsjers is verdwenen in de Pyreneeën, van de 41 die er waren in 1983 naar de huidige 19. De temperatuurstijgingen kunnen ervoor zorgen dat de hoogte van de sneeuw met 50% of meer kan afnemen in het jaar 2050.

Aangezien de Pyreneeën de belangrijkste bestemming is voor de Spaanse skiërs is de afname van sneeuw ook geen goed nieuws. Tussen 1960 en 2010 is het aantal dagen waarbij er minder dan 30 cm sneeuw op de pistes lag flink toegenomen. Als dat zo doorgaat zal het niet lang meer duren of er is bijna geen sneeuw meer te vinden op de pistes.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.