Search
menu
Search

De Pyreneeën kunnen meer dan de helft van hun sneeuw verliezen

Oeps ... foto ontbreekt!

De Pyreneeën kunnen meer dan de helft van hun sneeuw verliezen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het gaat niet goed met de temperatuur in Spanje en al helemaal niet in die delen van het land die het meest gevoelig zijn zoals de bergachtige gebieden. Volgens een studie zijn de temperaturen in de Spaanse en Franse Pyreneeën met 30% meer gestegen dan het gemiddelde wereldwijd.

Die hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de bergketen en natuurlijke grens tussen het Iberische schiereiland en Frankrijk de helft van haar sneeuw zal verliezen. Dat is geen goed nieuws voor de natuur, de natuurliefhebbers en voor de skiërs.

Volgens het Observatorio Pirenaico de Cambio Climático is de gemiddelde temperatuur in de Pyreneeën met 1,2 graden gestegen wat 30% meer is dan het gemiddelde wereldwijd wat 0,85 graden is. Het is echter nog niet zo erg dan in de Alpen waar de temperatuur met 1,85 graden is gestegen.

De temperatuur is de afgelopen 50 jaar in de Pyreneeën met 1,2 graden gestegen waarbij de afgelopen 35 jaar de helft van de gletsjers is verdwenen in de Pyreneeën, van de 41 die er waren in 1983 naar de huidige 19. De temperatuurstijgingen kunnen ervoor zorgen dat de hoogte van de sneeuw met 50% of meer kan afnemen in het jaar 2050.

Aangezien de Pyreneeën de belangrijkste bestemming is voor de Spaanse skiërs is de afname van sneeuw ook geen goed nieuws. Tussen 1960 en 2010 is het aantal dagen waarbij er minder dan 30 cm sneeuw op de pistes lag flink toegenomen. Als dat zo doorgaat zal het niet lang meer duren of er is bijna geen sneeuw meer te vinden op de pistes.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?