De Pyreneeën kunnen meer dan de helft van hun sneeuw verliezen

De Pyreneeën kunnen meer dan de helft van hun sneeuw verliezen
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

HUESCA – Het gaat niet goed met de temperatuur in Spanje en al helemaal niet in die delen van het land die het meest gevoelig zijn zoals de bergachtige gebieden. Volgens een studie zijn de temperaturen in de Spaanse en Franse Pyreneeën met 30% meer gestegen dan het gemiddelde wereldwijd.

Die hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de bergketen en natuurlijke grens tussen het Iberische schiereiland en Frankrijk de helft van haar sneeuw zal verliezen. Dat is geen goed nieuws voor de natuur, de natuurliefhebbers en voor de skiërs.

Volgens het Observatorio Pirenaico de Cambio Climático is de gemiddelde temperatuur in de Pyreneeën met 1,2 graden gestegen wat 30% meer is dan het gemiddelde wereldwijd wat 0,85 graden is. Het is echter nog niet zo erg dan in de Alpen waar de temperatuur met 1,85 graden is gestegen.

De temperatuur is de afgelopen 50 jaar in de Pyreneeën met 1,2 graden gestegen waarbij de afgelopen 35 jaar de helft van de gletsjers is verdwenen in de Pyreneeën, van de 41 die er waren in 1983 naar de huidige 19. De temperatuurstijgingen kunnen ervoor zorgen dat de hoogte van de sneeuw met 50% of meer kan afnemen in het jaar 2050.

Aangezien de Pyreneeën de belangrijkste bestemming is voor de Spaanse skiërs is de afname van sneeuw ook geen goed nieuws. Tussen 1960 en 2010 is het aantal dagen waarbij er minder dan 30 cm sneeuw op de pistes lag flink toegenomen. Als dat zo doorgaat zal het niet lang meer duren of er is bijna geen sneeuw meer te vinden op de pistes.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Voorlopig ligt er voor de tijd van het jaar meer sneeuw dan ooit in de Pyreneeën . Ook is het ongewoon koud en nat voor de tijd van het jaar. Redactie , wees aub terughoudend met dit soort zg. “Waarheden”.

Zullen we eerst eens even wachten tot 2050, voordat we weer allerlei doemscenario’s uit de kast halen?

Nou hier op de Canarische Eilanden is het ongewoon koud…

Opwarming, hmm. Misschien iets lokaals daar in de Pyreneeën maar hier in zuid Spanje waren ze al aan het skieën begin november.
NASA zegt overigens dat het kouder wordt:
(Vertalen met Google is eenvoudig)
https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/nasa-now-says-they-see-a-cooling-trend-not-warming/

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.