skip to Main Content
Dorp kopen is goedkoper dan appartement in de stad in Spanje
La Voz de Galicia

Dorp kopen is goedkoper dan appartement in de stad in Spanje

MADRID – Niet alleen de verhuurprijzen zijn enorm gestegen in de grote Spaanse steden maar ook de verkoopprijzen voor woningen in de steden zijn soms veel te hoog voor de gemiddelde Spanjaard. In sommige gevallen is het kopen van een klein dorpje bestaande uit verschillende huizen en soms ook nog een kerk of kapel goedkoper dan een appartement in de stad.

In Spanje bestaan meer dan 3.000 verlaten dorpen/gehuchten waarbij deze vaak zijn gelegen in noord Spanje zoals in Galicië, Castilla y León, Cantabrië, Asturië maar ook in Catalonië, Murcia of Andalusië.

Nu de woningprijzen in de Spaanse steden vaak veel te hoog zijn en er een tendens op gang aan het komen is van wonen in het ‘España vaciada’ ofwel het leeggelopen Spanje, is er steeds meer media-aandacht voor de verlaten dorpjes die te koop staan in Spanje. Deze zijn vaak goedkoper dan een klein appartement in een drukke stad maar logischerwijze is de situatie vaak niet zo gunstig (of juist wel).

Weliswaar staan de dorpen/gehuchten voor aantrekkelijke prijzen te koop maar de nieuwe eigenaren moeten nog flink in de buidel tasten om minstens 500.000 euro op te hoesten om de bestaande woningen wat vaak ruïnes zijn op te knappen en bewoonbaar te maken.

Recent schreven we nog over een Nederlander die in Galicië een coworking dorp is begonnen en is er ook een Nederlands echtpaar dat nog niet zo lang geleden een dorpje in Galicië kocht. Deze zomer kwamen een aantal gepensioneerden in het nieuws omdat zij een dorpje gekocht hadden in Galicië. Dat zijn slechts drie voorbeelden van de vele die er te vinden zijn in Spanje.

LEESTIP: Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop

Een klein verlaten dorpje of gehucht (pequeños pueblos y aldeas abandonadas) kan al een kostprijs hebben tussen de 100.000 en 200.000 euro maar er zijn uiteraard ook duurdere dorpen te vinden, afhankelijk van de staat van de huizen, hoeveel dat er zijn en de ligging.

Op de makelaarsmarkt zijn er twee grote spelers, te weten galicianrustic.com en aldeasabandonadas.com die veel verlaten dorpjes aanbieden maar het is ook soms mogelijk deze te vinden op de online woning portals zoals een van de bekendste van Spanje Idealista.com.

Enkele voorbeelden van dorpjes/gehuchten die te koop staan onder de 400.000 euro:

  • Aldea (gehucht) in Lugo (Galicië) bestaande uit twee woningen en veel landbouwgrond – 140.000 euro (link)
  • Aldea in Almería (Andalusië) bestaande uit een groot landhuis (cortijo) en twee kleinere woningen – 190.000 euro (link)
  • Poblado (dorpje) in Tarragona (Catalonië) bestaande uit 14 woningen en een eigen bos – 280.000 euro (link)
  • Mini aldea in Las Palmas (Gran Canaria) bestaande uit 4 woningen en een groentetuin – 385.000 euro (link)
  • Aldea rural in Murcia bestaande uit 5 woningen, zwembad en molen – 395.000 euro (link)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. In Galicië is een ‘makelaar’ die beweert verlaten dorpen te verkopen, terwijl deze ‘dorpen’ in werkelijkheid uit een of twee huizen en een paar kleine schuren bestaan dus geen dorp. Naar mijn mening is dit puur bedrog, maar wat kun je verwachten van een ‘makelaar’ die in 2018 een ‘award’ heeft gekocht en deze trots op zijn website toont. Deze prijs wordt op internet omschreven als een nepprijs zonder enige geloofwaardigheid en heeft geen enkele waarde voor mij als klant. Alsof dat niet genoeg bedrog is, bekroonde hij zichzelf als de beste makelaar in Spanje. Je kunt je voorstellen welke andere leugens zo’n makelaar bereid is te vertellen.

  2. Die Nederlander die een coworking dorp is begonnen, wat houdt dat in?
    Zijn er bij u projecten bekend, waar nog aan ddeelgenomen kan worden?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken