Search
menu
Search

Dorp kopen is goedkoper dan appartement in de stad in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Dorp kopen is goedkoper dan appartement in de stad in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Niet alleen de verhuurprijzen zijn enorm gestegen in de grote Spaanse steden maar ook de verkoopprijzen voor woningen in de steden zijn soms veel te hoog voor de gemiddelde Spanjaard. In sommige gevallen is het kopen van een klein dorpje bestaande uit verschillende huizen en soms ook nog een kerk of kapel goedkoper dan een appartement in de stad.

In Spanje bestaan meer dan 3.000 verlaten dorpen/gehuchten waarbij deze vaak zijn gelegen in noord Spanje zoals in Galicië, Castilla y León, Cantabrië, Asturië maar ook in Catalonië, Murcia of Andalusië.

Nu de woningprijzen in de Spaanse steden vaak veel te hoog zijn en er een tendens op gang aan het komen is van wonen in het ‘España vaciada’ ofwel het leeggelopen Spanje, is er steeds meer media-aandacht voor de verlaten dorpjes die te koop staan in Spanje. Deze zijn vaak goedkoper dan een klein appartement in een drukke stad maar logischerwijze is de situatie vaak niet zo gunstig (of juist wel).

Weliswaar staan de dorpen/gehuchten voor aantrekkelijke prijzen te koop maar de nieuwe eigenaren moeten nog flink in de buidel tasten om minstens 500.000 euro op te hoesten om de bestaande woningen wat vaak ruïnes zijn op te knappen en bewoonbaar te maken.

Recent schreven we nog over een Nederlander die in Galicië een coworking dorp is begonnen en is er ook een Nederlands echtpaar dat nog niet zo lang geleden een dorpje in Galicië kocht. Deze zomer kwamen een aantal gepensioneerden in het nieuws omdat zij een dorpje gekocht hadden in Galicië. Dat zijn slechts drie voorbeelden van de vele die er te vinden zijn in Spanje.

LEESTIP: Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop

Een klein verlaten dorpje of gehucht (pequeños pueblos y aldeas abandonadas) kan al een kostprijs hebben tussen de 100.000 en 200.000 euro maar er zijn uiteraard ook duurdere dorpen te vinden, afhankelijk van de staat van de huizen, hoeveel dat er zijn en de ligging.

Op de makelaarsmarkt zijn er twee grote spelers, te weten galicianrustic.com en aldeasabandonadas.com die veel verlaten dorpjes aanbieden maar het is ook soms mogelijk deze te vinden op de online woning portals zoals een van de bekendste van Spanje Idealista.com.

Enkele voorbeelden van dorpjes/gehuchten die te koop staan onder de 400.000 euro:

  • Aldea (gehucht) in Lugo (Galicië) bestaande uit twee woningen en veel landbouwgrond – 140.000 euro (link)
  • Aldea in Almería (Andalusië) bestaande uit een groot landhuis (cortijo) en twee kleinere woningen – 190.000 euro (link)
  • Poblado (dorpje) in Tarragona (Catalonië) bestaande uit 14 woningen en een eigen bos – 280.000 euro (link)
  • Mini aldea in Las Palmas (Gran Canaria) bestaande uit 4 woningen en een groentetuin – 385.000 euro (link)
  • Aldea rural in Murcia bestaande uit 5 woningen, zwembad en molen – 395.000 euro (link)
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?