MENING: 100 km/uur op Nederlandse snelwegen ook in Spanje?

MENING: 100 km/uur op Nederlandse snelwegen ook in Spanje?
Beeld: 123rf

MADRID – Het Nederlandse kabinet heeft woensdag de vergaande stikstofplannen aangekondigd om stikstof- en PFAS-problemen in het land op te lossen of in ieder geval het stikstofgehalte te verminderen. Als onderdeel van dit ambitieuze plan zullen de maximumsnelheden op de Nederlandse wegen omlaag gaan van 120/130 km/uur naar 100 km/uur. Is deze maatregel ook een goed idee voor Spanje?

Een van de onderdelen van de zogenaamde stikstofplannen is het verlagen van de maximumsnelheid. Deze gaat op snelwegen overdag omlaag naar 100 km/uur. Alleen ‘s avonds en ‘s nachts (tussen 19.00 uur en 6.00 uur) zal he3t nog mogelijk zijn 120 of 130 km/uur te rijden, uiteraard alleen op de trajecten waar dat nu al mag.

Spanje

Begin dit jaar heeft men in Spanje op de secundaire wegen buiten de bebouwde kom (carreteras convencionales) de snelheid verlaagd van 100 naar 90 km/uur. Die maatregel had niet zo zeer met het milieu te maken maar meer met de veiligheid aangezien op deze 7.000 km aan wegen de meeste dodelijke ongevallen plaatsvinden.

Voor personenwagens geldt in Spanje op de Autowegen (A) een maximumsnelheid van 100 km/uur terwijl dat op de snelwegen en Autovias 120 km/uur is (130 km/uur kent men niet in Spanje).

LEESTIP: Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen

Mening

Nu is natuurlijk de vraag of men in Spanje vanwege milieuoverwegingen ook de maximumsnelheid op de snelwegen en Autovias moet verlagen van 120 naar 100 km/uur ten gunste van het stikstofgehalte.

Wat is jouw mening over dit onderwerp. Is het een goed idee om de maximumsnelheid te verlagen om Nederland na te doen of hoeft dat niet want Spanje heeft niet hetzelfde probleem met stikstof dan Nederland?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

42
Reageer op dit artikel

18 Comment threads
24 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Paul

Nederland is gewoon doorgeschoten. Wat wil een klein landje doen aan deze uitstoot. Men gaat wel de duinen in Zandvoort afgraven ten gunste van de TT-uitstoot. Laat men zich focussen op de werkelijke uitstoot in Azie. Daar worden hele velden afgebrand en de smog is niet om te harden. De wereld is één geheel en men is hiermee meer gebaard dan een reductie van de snelheid in Nederland. Een snelheid van 100 km op snelwegen levert bovendien gevaarlijke situaties op. Men valt in slaap met zo’n snelheid. Zullen de bewindslieden zich aan deze snelheid houden als zij met hun dienstauto… Lees verder »

Pedro

Stop met dat onnodig ego gassen om indruk te maken op de lady,s langs de boulevard De macho uithangen met een 3 cilinder. Stop ermee. En dan al die motor bikers met die rare zonnebrillen op die gassen ook maar raak. Brum brum brum. Toet toet.!!

Roberto

Ik begrijp niet dat het om snelheid gaat verkeer. Het gaat om uitstoot van afvalgassen. In 1970 heeft shel een auto gemaakt die op 1 liter 230 km kon rijden. Ledig gewicht auto 1300 kilo. Een opel k1. Maar de overheid heeft zelf toegelaten dat er autos rijden met hoog verbruik. Wegens btw winsten bij meer consumptie. Nooit hadden wetten mogen toestaan dat bedrijven milieu vriendelijke concepten in de kelder zetten onder bescherming van eigendom rechten. Bedrijven die bewust uit winstbejag de natuur hebben beschadigd die moeten ze aanpakken.

shadow

grappig dat alleen nederland zijn stikstof probleem heeft en niet duitsland en dat dan in nederland de snelheid omlaag moet en ze in duitsland gewoon zo hard als ze kunnen mogen rijden. Het hele stikstof probleem is gewoon verzonnen om weer extra geld in het laadje te brengen. En die groene rakkers doen daar gewoon een schepje boven op, het verlagen van de snelheid en dat is dan tussen de uren 6 uur in de ochtend tot 6 uur s avonds brengt 0,02 naar beneden dus nee laat ze in spanje maar lekker 120 rijden ze hebben hier wel andere… Lees verder »

opa

Geweldige vondst weer van Rutte en co.
Het kleinste land in Europa, gaat wat aan stikstof doen.
Succes mensen!

V.Rossum

Vliegtuigen en die grote boten, dat zijn boosdoeners. Wat dacht je ervan om eens te stimuleren om minder kinderen te werpen. Geen kinderbijslag meer. Wij zijn met teveel mensen en dat is het grootste probleem. Maar daar willen we niet aan.

Joepel

In Spanje hen je familia numerosa, gezinnen met meer dan twee kinderen. Die krijgen een hoop geld en alles gratis zoals kinderopvang en 25 procent korting op bijv electra. Hier zijn ze dus nog niet zover.

Rob

Onzin. De intensieve veeteelt en de bouw zijn de grote boosdoeners, als het om stikstof gaat. Geen onzin publiceren hier a.u.b. De luchtvaart draagt juist vrijwel niets bij.

Jos

De lucht in Spanje wordt, mijn gedacht, vooral vervuild door de open stookplaatsen, zowat iedereen stookt hier snoeiafval, maar ook gewoon alle brandbare afval, op in eigen tuin of boomgaard. Ook oude dieselgeneratoren staan nog 24/24u te draaien zoals bv op Camping Moraira. Een snelheidsvermindering om de luchtverontreiniging aan te pakken is belachelijk, electrisch rijden op zonne-energie lost dit veel beter op.

señor Jan

Ssssshh niet zo een grote mond. Straks komt de tractor bende ook naar jou toe rijden. Stelletje knuppels daar in Nederland. 100kmh ik wens ze veel plezier met de nieuwe problemen die daardoor ontstaan.

maclaren0@gmail.com

t’ja zoals enkele weken geleden een vrachtvliegtuig van Maastricht naar Luik amper 38 km of 9 min vliegen dat is pas goed bezig idioot

Rob

Typisch Arabierengedrag en dit zou verboden moeten worden. Maar los hiervan heeft dit dus vrijwel niks met stikstof te maken, maar meer met CO2.

maclaren0@gmail.com

Dat zou het slechte idee ooit kunnen zijn en als ze nu eens stoppen van naar het buitenland te kijken en als ze dat doen moeten ze ineens ook alles doen zoals de spaanse lonen naar nederlands hoogte pensioenen naar nederlands hoogte de werk uren de aanbiedingen enz enz (frikandel : – ) als ze dan toch naar buurlanden kijken Andora belasting vrij dat ze dat dan ook maar in spanje doen nee dan hebben ze oogkleppen op idioten en hypocrieten zijn het die zulke beslissingen nemen

Dick

Zijn de punten en komma’s nog steeds uitverkocht. Doe niet zo achterlijk.

Frans Post

Het kleinste land staat weer vooraan Stopt het stikstof probleem bij de grens. Een Europa , laat ons niet lachen . 100km accoord maar dan voor heel europa. Vliegtickets natuurlijk ook duurder maken , hoe kom je erop. Vliegtuig 178 passagiers naar Barcelona maar dit boeken wij niet meer , nu gaan deze passagiers met de auto, gemiddeeld 80 auto x 3000 km, nee dit is een goede oplossing.Is er direct geen oplossing dan maar de beurs leegtrekken van de inwoners. Schiphol is de uitstoot ook groot maar daar zijn wij economisch van afhankelijk,Kwartje van wat wij nooit teruggekregen hebben… Lees verder »

Roberto

Volledig akkoord vooral voor veiligheid,de rest is meegenomen.

info@vuuraanzee.nl

Doen! Zou geweldig idee zijn. En gaat er ook van komen. Niks mis mee. Draag graag mijn persoonlijke kleine steentje bij aan de toekomst.. en niks mis met goed voorbeeld zijn 👻

Peter

Wij zijn nu juist naar Spanje gekomen om van de Nederlandse onzin verlost te zijn.
De maximum snelheden in Spanje zijn goed geregeld.Lekker cruisecontrol op 120 en pas na 60 of 70 km er af hoeven te halen. Lekker houden zo.

carlalloret@hotmail.com

De CO2 uitstoot is lang zo groot niet in Spanje omdat het gecompenseerd wordt door de grote aantal bomen.
Buiten dat zijn de afstanden in Spanje veel groter, met verlaging van de maximale snelheid zou een lange reis erg vermoeiend worden wat weer gevaarlijk wordt op de weg!

Ben van den Nieuwboer

Eindelijk een goed onderbouwd en kort maar krachtig.
Helemaal mee eens lange afstanden 100 lijkt mij heel erg gevaarlijk juist omdat de meeste chauffeurs in Spanje korte nachtrust hebben ( echt Spaans)
en verveelde Hollanders die indutten.
Geconcentreerd auto rijden is het beste en daar past een aardige snelheid bij.
100 niet gewenst in een groot land als Spanje.

Wim

In Nederland regeert totale gekte, minderheid va 56 zetels in de peilingen, wil koste wat het kost blijven zitten.
Onderwijl zijn er te weinig betaalbare woningen, verhuizen dichter bij je werk vrijwel onmogelijk geworden, vaste banen allemaal omgezet in tijdelijk werk, is iedereen noodgedwongen in de auto, nu zijn ze bezig dit ook nog onmogelijk te maken.
In Spanje is mijn snelheid meestal 95km op de rechter strook met de caravan, mooi dus en veilig ook als men met redelijke snelheid van 120km kan inhalen.
Niets aan veranderen.

Jan Vandenberge

Misschien eerst eens beginnen bij de GROTE vervuilers ! Als je bedenkt dat de 16 grootste boten (die men zo graag in Nederland ontvangt) meer vervuilen dan alle personenwagens wereldwijd !! Dat enkel de luchthaven van Schiphol evenveel vervuilt als alle autos in Nederland tezamen, dan denk dat er meer en veel efficiënter kan worden opgetreden tegen deze mega vervuilers i.p.v ander maal Jan met de pet te pesten . Natuurlijk zal het véél meer geld in de lade brengen om massaal te gaan flitsen op deze onzinnige 100 KM/h regel, en ……..dat is waar het in werkelijkheid om gaat… Lees verder »

Rob

Als het om stikstof gaat is de luchtvaart amper een vervuiler. Wel de intensieve veeteelt en de bouw. Geen onzin roepen hier, a.u.b.

galvez

Heeft u vast gehaald uit de ” berekeningen” van het RIVM……. over onzin gesproken.

Rob

Ja, de RIVM staat al jaren bekend als grote leugenaars he. Ik zou zeggen, leef lekker in je eigen, niet bestaande waarheid.

Galvez

U kent ze inmiddels ook? Klopt wat u zegt. Spaarzame meetpunten, voorkeur bij de boer boven de beerput! en vervolgens niet gemeten waarden zelf schatten, zgn afwijkingen (onwelgevallige metingen) aanpassen. En deze “berekeningen” zijn toepasbaar op heel Europa, ter land, zee en lucht. Grenzeloos.. En NL zal dat even oplossen! Sinterklaas en zwarte piet bestaan ook!

Anoniem

Het is grote onzin, de verlaging levert niet veel op. Beter is de grote bedrijven aan te pakken en de koolcentrales te sluiten. En de stikstof komt ook van de omringende landen en wat doen we daar aan

Anoniem

Nee hoor niet doen. Vind het altijd fijn om door Spanje te rijden. Heerlijke snelheid van 120km/hr

Johanna

DOEN. En ze eens leren om richting aan te geven want dat doen bijna nooit, en hun ook eens goed leren hoe men rotondes te rijden want is is vreselijk maak de gekste dingen mee hier in Malaga.

Andre

Jou reactie heeft niets te maken met stikstof uitstoot. Dus verwijder je idiote rectie aub.

Ben van den Nieuwboer

zo idioot is het zeker niet, en laten we netjes blijven!

Ben van den Nieuwboer

Beste Joanna,
inderdaad heeft het niets te maken met de stikstof, maar je hebt helemaal gelijk het is erg zo erg dat de verzekering maatschappij nu zegt dat ze dit soort aanrijdingen niet meer uitkeren,.
Dus wees voorzichtig op de n.b. Spaanse uitvinding de rotonde’s de Spanjaarden begrijpen er niets van en rijden maar raak en de regels???
Ben

Herma

Laten we het gezeur van Nederland over stikstof daar laten.De snelheid verlagen lost niets op betreffende het stikstof probleem

Ned

Laten we dat maar niet gaan doen. De snelheid voor de veiligheid verlagen is een goed argument. Voor het zogenaamde stikstofprobleem is het grote onzin. Er schijnt door de maatregel 0,07% minder stikstof te worden uitgestoten. Dat slaat dus echt helemaal nergens op. Het is in Nederland gewoon de bedoeling om meer te verdienen aan boetes en het autogebruik te ontmoedigen. Over een jaar of 10, wanneer het merendeel van het wagenpark in Nederland elektrisch is, gaat men deze maatregel echt niet terugdraaien. Al was men echt begaan met de uitstoot van stikstof of andere stoffen, dan had men wel… Lees verder »

Ned

Wat een prachtige argumentatie. Dus mijn reactie is, op de laatste zin na, totale onzin. Ik begrijp dus dat u wel 1000 euro heeft gekregen van Rutte en het kwartje van Kok niet hoeft te betalen. Gefeliciteerd. Tot dusver de feiten. Wat betreft de meningen, ik rij liever wat minder hard vanwege de veiligheid dan vanwege 0,07% minder stikstof. Maar daar kun je natuurlijk anders over denken. 0,07% is immers wel heel veel. Bijna net zoveel als de huidige spaarrente.

Loek

Het kwartje van Kok…..man man man. Pensionado zeker?
Ik voel weinig voor die maatregel, Spanje is zoveel groter dan Nederland. Daarnaast zijn de uitkomsten van diverse onderzoeken nogal uiteenlopend en al dan niet gekleurd. Ben blij dat ik in Spanje woon en werk en dat ik mij niet druk hoef te maken over al die futiliteiten in Nederland.

Ned

Fout gegokt, jong en liberaal. Vandaar de bloedhekel aan belastingen en regelgeving. Vandaar ook Nederland ontvlucht. Het duurt nog wel een jaar of 40-50 voordat ik de titel pensionado zal krijgen. En eerlijk gezegd kijk ik er niet naar uit.

Rob

Ned, het gaat mij erom dat uw betoog doordrenkt zit met frustratie. En alles persoonlijk afreageren op Rutte. Dat is waanzin. Rutte beslist niks zelf, maar had een verkiezingsprogramma. Daarna ontstaan coalities waarbij het geven en nemen is, dat weet u dondersgoed. Daar kunnen ze in Spanje nog wat van leren. Net als hoe de economie draait in NL en de begroting. Maar ja, voor u is natuurlijk belangrijk dat de spaarrente zo laag is hè. Wat een kortzichtigheid.

Ned

Het spijt mij zeer, maar dat verkiezingsprogramma van Rutte was een vodje. Hij heeft geen enkel punt gerespecteerd en is geen enkele belofte nagekomen. Een coalitie zou inderdaad geven en nemen moeten zijn, maar dat is de laatste tijd niet het geval geweest. De VVD heeft op ieder punt D66/Groenlinks beleid uitgevoerd. Of het nu om de belastingdruk, de bouw, landbouw, veiligheid, infrastructuur, het milieu of immigratie gaat. Wellicht is het inderdaad frustratie. Ik heb immers op de beste man gestemd. Grootste fout ooit.

Ned

Wat betreft de economie kunnen ze in Spanje beter niet leren van Nederland, maar een neoklassiek economisch boek openslaan.
Nederland is een vergelijkbaar consumptief land geworden. Er zijn talloze hoogbetaalde banen verloren gegaan en er zijn horecabaantjes voor in de plaats gekomen. Nederland heeft mazzel dat het een doorvoerhaven is en het een aantal sterke bedrijven zoals ASML en Unilever heeft. Zodra dat wegvalt zitten we economisch aan de grond. Wat Schiphol betreft is men in Nederland ook druk bezig om economische zelfmoord te plegen. Wederom een voorbeeld van politiek mismanagement. Het zal wel VVD-beleid zijn. Net als die 100 km/h.

Nico Hijlkema

Spanje heeft een minder kwetsbare natuur. In NL is tweederde van de grond in handen van boeren. Die zorgen met hun op export gerichte veehouderij voor uitstoot van stikstof die de kwetsbare natuur beschadigt. De natuur in Spanje is veel robuuster. Al is hier ook een te grote varkensstapel. De maximumsnelheid hoeft hier niet lager. Spanjaarden beseffen dat het een maximum is. Het hoeft niet!

Rob

NepRob, wilt u a.u.b. stoppen om hier uit mijn naam stellingen te poneren, die niet van mij afkomstig zijn? Juan 74, dat is jou toch ook recent overkomen? Redactie, wilt u aub deze reactie verwijderen? Dank u.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.