menu: rubrieken, zoeken & meer

PCR-test-eis en geïmporteerde besmettingsgevallen in Spanje

PCR-test-eis en geïmporteerde besmettingsgevallen in Spanje
Beeld: Freepik (aangepast)

PCR-test-eis en geïmporteerde besmettingsgevallen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De afgelopen week werd bekend dat het vanaf 23 november alleen nog mogelijk is om Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen als je in het bezit bent van een negatieve PCR-test die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst in Spanje. De reden voor deze eis is om import vanuit het buitenland van geïnfecteerde personen tegen te gaan maar de vraag is, hoeveel geïnfecteerde mensen zijn tot nu toe via de vliegvelden Spanje binnengekomen?

Het reizen naar Spanje vanuit het buitenland wordt weer iets moeilijker gemaakt nu het land vanaf 23 november een PCR-test-eis heeft waarbij elke reiziger vanuit het buitenland de negatieve testresultaten van een PCR-test moet laten zien of in ieder geval op zak moeten hebben. Zonder deze negatieve PCR-test uitslag mag je Spanje niet binnenkomen al kan er bij uitzondering en onder betaling van de test en een boete die kan oplopen tot 6.000 euro bij aankomst een corona-test uitgevoerd worden.

Maar de vraag is of er daadwerkelijk zoveel geïnfecteerde personen via de vliegvelden Spanje binnen zijn gekomen. De regionale premiers van de Madrid regio en Murcia weten het zeker want volgens hen zijn er duizenden geïnfecteerde passagiers via de vliegvelden en hoofdzakelijk via Madrid-Barajas de afgelopen maanden Spanje binnen gekomen.

Maar als we naar de officiële cijfers van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid kijken (klik hier en kijk dan op pagina 12 in het PDF document) dan zien we dat er sinds 11 mei van dit jaar 4.356 personen die geïnfecteerd waren met het coronavirus via vliegvelden Spanje binnen zijn gekomen. Op de totaal aantal geïnfecteerde of positief geteste personen in Spanje van meer dan 1,4 miljoen is dat natuurlijk heel weinig.

De Madrid regio met het grootste en drukste internationale vliegveld van het land staat bovenaan met 820 geregistreerde gevallen sinds 11 mei waarvan 55 geregistreerd werden in de afgelopen week. Op de Canarische Eilanden zijn er 714 geregistreerde gevallen bekend waarvan 27 de afgelopen week en in Andalusië 656 gevallen waarvan 33 de afgelopen week.

Deze autonome regio’s worden gevolgd door de Valencia regio met 367 gevallen waarvan 5 de afgelopen week, Catalonië met 362 geïmporteerde gevallen en de regio Murcia met 286 gevallen. 

Uit deze cijfers kunnen we dus de conclusie trekken dat het aantal geïmporteerde geïnfecteerde personen via vliegveld extreem klein is waarbij dat totaal niet in verhouding staat tot het totaal aantal geïnfecteerde personen sinds aanvang van de corona-crisis van meer dan 1,4 miljoen. Dus de vraag is of deze negatieve PCR-test-eis wel zo belangrijk is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

NOTA: onder het schema in dit document staat vermeld dat het om alle import van geïnfecteerde personen gaat, alle transportmiddelen (vliegveld, havens, over de weg) waaronder ook de bootmigranten (zoals op de Canarische Eilanden).