Wat is het nou: tapa, pincho, aperitivo of tentempié in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat is het nou: tapa, pincho, aperitivo of tentempié in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor diegene die niet weet wat de titel inhoudt alvast het volgende. Zowel tapa, pincho (of pintxo), aperitivo alsook het moderne tentempié kunnen gebruikt worden als woord voor een voorafje of tussendoortje. De meest bekende van het rijtje is uiteraard de tapa, bekend van de tapasbars in Spanje. Maar uiteindelijk hebben ze allemaal dezelfde betekenis.

Spanje heeft een ding als kenmerk waar veel buitenlanders die in Spanje komen wonen van houden en waarschijnlijk het snelste aanleren, de tapas ofwel “tapeo” of “ir de tapas” waarbij men enkele voorafjes gaat eten onder het genot van een wijntje of biertje en geniet van de culinaire hoogstandjes en vrienden.

In veel bars in Spanje is het gebruikelijk bij je drankje een “tapa” of “pincho” te krijgen waarvoor men niet hoeft te betalen en meestal de specialiteit van het huis is. Dat is echter niet overal zo en het ligt eraan in welk deel van Spanje men “ir de tapas” gaat. In alle gevallen gaat het om eetlustopwekkende hapjes en Spaanse aperitiefhapjes die meestal voor de middag- of avondmaaltijd genuttigd worden.

Tegenwoordig is het echter ook heel normaal om een “pica pica” te doen waarbij er verschillende tapas of pintxos (pìnchos) op tafel gezet worden en de aanwezige personen samen daarvan eten. Tapas worden ook steeds meer gegeten als hoofdmaaltijd in plaats van alleen een voorafje.

Terwijl de woorden “tapa” en “pintxo” of “pincho” het meest gebruikt worden, kan er ook gesproken worden van een “aperitvo” of zelfs een “tentempíe” wat afstamt van tente en pié (al staande iets eten aan de bar).

Ga naar de inhoud