skip to Main Content
Extra grens- en vliegveld controles vanwege mogelijke terugkeer afgezette Puigdemont bij verkiezingen

Extra grens- en vliegveld controles vanwege mogelijke terugkeer afgezette Puigdemont bij verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Sinds dat de Catalaanse afgezette regiopremier samen met vier eveneens afgezette ministers naar Brussel vluchtte om zich zo niet voor de Spaanse justitie te moeten verantwoorden terwijl andere afgezette ministers dat wel deden, is er een opsporings en arrestatiebevel voor de gevluchte politicus. In eerste instantie was dat Europees en internationaal maar nu is dat alleen nog nationaal dus binnen Spanje. Aangezien er geruchten zijn dat Puigdemont naar Catalonië wil terugkeren rond de verkiezingsdag heeft Binnenlandse Zaken de grens- en vliegveld controles aangescherpt.

Volgens bronnen binnen de politie zijn er geruchten dat Carles Puigdemont na zijn eventuele verkiezingsoverwinning op 21 december terug wil komen naar Catalonië om ingelijfd te worden als nieuwe regiopremier. Mocht hij dat doen dan weet hij van te voren dat zodra hij voet op Spaanse bodem zet gearresteerd zal worden en naar de gevangenis in Madrid zal worden overgebracht zonder enige kans op borg omdat er logischerwijze vluchtgevaar is. Datzelfde lot wacht de vier afgezette ministers Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig en Meritxell Serret die net zoals Puigdemont naar België vluchtten.

Carles Puigdemont zou volgens de geruchten net voor, op de verkiezingsdag of vlak daarna terug willen keren om als grote overwinnaar in Catalonië aanwezig te zijn en als held onthaald te worden. De advocaten van Puigdemont geven aan dat de afgezette regiopremier heel goed weet dat hij gearresteerd zal worden mocht hij terugkeren maar zijn verplichting met het Catalaanse volk is voor hem veel belangrijker, ook al moet hij de cel in, aldus zijn Catalaanse advocaat.

Binnenlandse zaken is volgens de krant La Vanguardia in ieder geval al begonnen om meer grenscontroles in te voeren op de grens tussen Frankrijk en Spanje maar ook op de vliegvelden in Catalonië, de havens en treinstations. Mocht Puigdemont terugkomen naar Spanje dan zal die vrijheid niet lang duren.

Op dit moment leven Puigdemont en de ministers in vrijheid in België en mogen ze net zoals elk Spanjaard met een geldig Spaans paspoort overal naartoe reizen. Terugkeren naar Spanje is voor hem echter niet mogelijk want er is nog steeds een nationaal opsporings- en arrestatiebevel voor de afgezette en gevluchte regiopremier en zijn ministers.

Een eventuele terugkomst en aanhouding van Puigdemont kan echter wel voor onrust zorgen op straat en dus heeft Binnenlandse Zaken al eerder bekend gemaakt extra Guardia Civil agenten naar Catalonië te sturen. Die gaan niet specifiek voor Puigdemont naar de autonome deelstaat maar mochten er problemen komen dan is men in ieder geval voorbereidt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. @Georges, Als het volgende de bron van jouw historische info is, dan begrijp ik je reactie wél.

  “De leden van de Catalaanse regering beslisten collegiaal dat een deel van de Catalaanse regering naar het verhoor in Madrid zou gaan. Hierdoor zijn acht ministers in de preventief in de gevangenis beland, een beslissing die, volgens de deskundigen, vanuit juridisch oogpunt moeilijk kan verrechtvaardigd worden.
  Terwijl dit in Madrid gebeurt, is het andere deel van onze regering met president Puigdemont naar Brussel gekomen. Vanuit deze ballingschap organiseren zij de strijd voor het behoud van onze instellingen, maken zij de ernstige democratische tekorten van de Spaanse staat in Europa bekend en klagen zij het misbruik van macht en de schending van de mensenrechten en politieke rechten door de Spaanse regering in Catalonië aan.”
  Bron: http://www.vvb.org/page?orl=1&ssn=&lng=1&pge=192&searchlist=all&pge_old=205&zoek=catalonie&nws=438

  1. Onzin, Puigdemont en zijn voorganger Mas en de Puyol familie die vast zit voor miljarden in Andorra en Zwitserland,
   willen door alle instellingen te beheren met een minderheid hun eigen bananenrepubliek uitroepen van iets wat nooit geweest is.
   De chef van de mossos bevriend met grootste narco
   De twee Jordi’s die gevangen zitten omdat ze boven op vernielde auto’s van de Guardia civil het volk zat op te jutten met megafoons. Dat heeft niks met politiek te maken maar de oprichter van ERC is puyol en dat is de grootste dief van heel Spanje en heeft bekend op tv en zit vast.

   Spanje is een grotere democratie dan België
   Kijk maar op de ranglijsten (Google it)
   België had niet zo lang geleden dierentuinen met donkere mensen. Kijk naar Molenbeek bron van terrorisme.
   De neo facistische N-VA wil Puigdemont steunen om de Vlaamse zaak. Dat is de toon van de media.

   CS volgens peilingen grootste partij en ERC wordt vast verboden net als in Frankrijk en Duitsland bij grondwet het geval is.

   40jaar indoctrinatie op scholen. Catalaans verplichten Spaans verbieden op schoolpleinen etc.

   Als Puigdemont nog 3joints rookt dan verklaart hij de oorlog aan trump

   1. Mogge Barcelona,

    Zie je reactie nu pas. Jammer genoeg moet ik zeggen.
    Maar het is precies zoals het is, maar door niemand gezien wil worden.
    Je benoemt feiten waar niemand om heen kan draaien, want onafhankelijke bronnen, hebben alles wat je zegt al tijden geleden beschreven!

    Je hebt helemaal gelijk, dat veel mensen hier, maar ook elders, alles geloven wat bijvoorbeeld de Vlaamse pers roept en schrijft, dat die daar maar 1 doel mee hebben, dat ontgaat velen helaas.

 2. goed gekouwde propaganda voor rajoy en consoorten, de erfgenamen van franco, deze meneer zou de geschiedenis van catalonie onder franco en nadien de pp eens moeten lezen, gewoon op google of wikepedia

  1. Beste Georges,
   Normaal Nederlands schrijven zou een eerste punt van aandacht bij je moeten zijn.
   Daarnaast slaat je hele reactie niet echt ergens op, het is alleen een bericht met wat feiten en opmerkingen over verscherpte grens controles en de reden daarvan.
   Wat heeft dat nu met propaganda te maken?
   Jouw bericht is nu precies wat men NIET nodig heeft. Niet de Catalanen niet de rest van Spanje of de Spaanse regering. Men moet vooruit kijken en niet achteruit. Van de fouten die gemaakt zijn in de geschiedenis kunnen we allemaal leren, de grootste kunst is, niet dezelfde fouten nog een keer te maken! Geef mensen een eerlijke kans, zodat we in HEEL Spanje weer bezig kunnen gaan met positieve zaken.

   Remco zijn werk is hier vertalingen vanuit andere pers neerzetten, en dan denk jij dat je hem de les moet lezen over de geschiedenis? Ga ergens in een donker hoekje zitten en je diep schamen.

 3. Jammer dat een bijdrage als die van Juan74 blijft steken onder ons die Nederlands spreken. Is leerzaam voor die Catalanen die zich hebben laten meeslepen door al die mooie toekomstbeloften als ze eenmaal bevrijd zijn van hun ‘bezetter’.
  Heeft Remco soms een idee?

 4. Zou me niet verbazen dat hij inderdaad richting Spanje trekt.
  Extra controle zal er zeker zijn. Grensovergang Cerbere Portbou
  als risico alsook stations Portbou en Figueres Vilafant.

 5. Vanochtend ging ik mijn moeder ophalen op het vliegveld in Reus en er stonden hordes journalisten en politieagenten. Toen wij aan het terugrijden waren zagen we een militair vliegtuig gevolgd door 2 gevechtsvliegtuigen de landing inzetten.

  1. klopt, dat was de minister van defensie Maria Dolores de Cospedal die de stad Reus bezocht vanwege de militaire iefeningen die daar nu gehouden worden.

 6. @Juan 74 Alles keurig op rij gezet. Mijn compliment. Gelukkig handhaaft mijn niet geliefde Rajoy toch de Spaanse constitutie, gewoon de rechtstaat, wat van de Poezemond niet gezegd kan worden. Die man is een politieke luchtfietser, die zijn zogenaamd geliefde volk, de Catalanen, grote schade berokkent.

 7. Laten we AUB hopen en bidden dat hij niet de verkiezingen wint.
  Ziet er ook niet naar uit dat zijn partij gaat winnen.
  Hij zat er ook niet als gekozen president, maar naar voren geschoven door zijn vriendje Arthur Mas, die zijn achternaam het al zegt, hij wil meer dan hij kan kauwen.
  Puigdemond heeft geen vrienden gemaakt bij de meeste van zijn ex-makkers uit de ex-regering. Vandaar dat alle partijen die tot voor kort onafhankelijkheid wilden, nu apart meedoen aan de verkiezingen. En ook al wint 1 van die partijen, dan nog is de kans groot dat ze geen meerderheid meer hebben.
  Deze man heeft niets geleerd van de afgelopen maanden en denkt inmiddels dat hij de zoon van God op aarde is. Grote kans dat hij zijn rentree gaat willen maken op 25 December omdat hij denkt, ¨de echte zoon van God kwam met kerst op aarde, dat kunstje zal ik eens herhalen¨
  Maar alle gekheid op een stokje.
  Ik ben niet tegen wat een deel van de Catalanen wil, maar ik ben wel tegen leugens, list en bedrog. En de feiten zijn helder, mensen hebben de wet overtreden, gaan dat weer doen als ze de kans krijgen en alleen daarom al willen ze hun zin doordrukken.
  Ze moeten eens denken aan de bevolking, mensen hebben hun baan verloren, bedrijven zijn weg of gaan weg, dus nog meer mensen gaan hun baan verliezen of zullen moeten verhuizen. Dat in een regio die het op zich al heel goed voor elkaar had heh, dat vergeten mensen maar even. Ze werden absoluut niet onderdrukt zoals ze ons willen laten geloven, ze hadden een autonomie die verder gaat dan in menig andere regio. Ze mogen hun eigen taal op de openbare instellingen, zoals scholen spreken en doseren, dus kom op.
  Laten al deze politici nu eens gewoon gaan doen, hun ego´s op zij zetten en denken aan het belang van het volk. Los problemen op met goede afspraken en ga weer hard aan de slag om de groei in de economie voort te zetten in plaats van af te breken, deze ongein heeft miljarden gekost en zal nog meer gaan kosten.
  Zowel Rajoy als de Catalaanse regering, wie het straks ook gaan worden, dienen hun persoonlijke belangen op zij te zetten en zich in te zetten voor het volk, het hele Spaanse volk, dus ook de Catalanen!

  1. En maar blijven koren op de molen scheppen van de “separatisten”,
   en dan verschieten op de 21ste dat de weldenkenden niet gewonnen hebben …

  2. Juan 74 , jij schrijft …ze werden absoluut niet onderdrukt enz. want ze hadden een vorm van autonomie en de kers op de taart van jouw betoog…ze mogen “hun eigen taal” spreken enz. Als dat geen verworvenheid is. Je mag je moedertaal spreken! Halo, we zijn in Europa, niet in Noord Korea, in het jaar 2017 , niet 1017. Zwakke argumentatie.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken