skip to Main Content
Spaanse fruittelers zoeken 16.000 seizoensarbeiders in Marokko

Spaanse fruittelers zoeken 16.000 seizoensarbeiders in Marokko

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

HUELVA – De zuid Spaanse aardbeien- en kleinfruit telers in de provincie Huelva zijn op zoek naar personeel en zijn bereidt om deze uit Marokko te halen. De landbouwsector in deze regio heeft eind oktober aan de lokale arbeidsbureaus gevraagd om minstens 70.000 seizoensarbeiders te leveren voor de komende oogst maar dat is slechts deels gelukt. Daarom gaat men op zoek naar personeel in Marokko maar ook in Roemenië en Bulgarije.

Voor de komende oogst van aardbeien en kleinfruit gedurende de periode maart tot juni hebben de landbouwverenigingen in de provincie Huelva minstens 70.000 tijdelijke werknemers nodig. De landbouwers namen contact op met de lokale arbeidsbureaus die niet meer dan 11.900 personen konden vinden die bereidt zijn het zware werk te verrichten. Men komt nu dus nog 58.000 werknemers tekort en die moeten ergens anders vandaan komen.

Om het tekort aan arbeidskrachten aan te vullen heeft de landbouwsector zich gericht tot Marokko, Roemenië en Bulgarije om daar arbeiders vandaan te halen. Uit Marokko wil men 16.000 mensen over laten komen naar Huelva om daar gedurende een seizoen de fruitoogst te gaan doen. Om dat te bewerkstelligen hebben de landbouwverenigingen reeds contact opgenomen met arbeidsbureaus in Marokko. Om de seizoensarbeiders naar Spanje te laten komen moet er echter wel bemiddeld gaan worden tussen de Arbeidsraad van de Spaanse Ambassade in Rabat en het Consulaat in Tanger.

Het groot deel van de Roemenen en Bulgaren die mee gaan werken in de oogst wonen reeds in Spanje en zijn dus makkelijker te contracteren terwijl er waarschijnlijk ook duizenden vanuit deze landen naar Andalusië zullen reizen om te gaan werken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. In Spanje krijg je na maximaal 2 jaar geen uitkering meer, dus gaat niet lopen schelden op iets wat je niet weet. Het feit is dat men ZWAAR onderbetaald wordt en je er absoluut niet van kan leven. En dan willen mensen gaan verplichten je te laten werken om uiteindelijk elke maand zwaar negatief uit te komen. Ik heb hier geen goed woord voor over. Laat ze nu eerst maar eens een normaal contract aanbieden met een normaal uurloon.

 2. Het is eerder dat ze dat werk niet willen doen; Waarom hen niet verplichten van te werken of anders geen uitkering meer.

 3. Ik sluit mij aan bij eerdere reacties. Met een vaak genoemde jeugd-werkloosheid varierend tussen 25 en 40% is dit toch onbestaanbaar? Geef jonge Spanjaarden deze kans op wer. Als geen ander weten wij dat Marokkanen nooit meer terug gaan.

 4. Spanje heeft 1.193.900 gezinnen waarin niemand werk heeft. Het totaal aantal werklozen in Spanje is 3.410.000, een 17% van de totale beroepsbevolking.
  Als je met deze cijfers abeiders uit het buitenland moet halen is er iets goed mis.

 5. Oplossing: asielzoekers aan de slag (niet tegen betaling uiteraard want die kosten ons al genoeg) evenals illegale verkopers en verkopers van illegale goederen. Wat zullen de straten er weer schoon bij liggen en kan de Spaanse middenstand uit die sector even op (legaal) verhaal komen. Dan nog de bedelaars van de straat en eindelijk eens aan het werk. Dan nog de eco hufters en andere soorten sluikstorters en vervuilers erbij, en Europa wordt weer iets beter. Maar absoluut niet nog meer Marokkanen op ons continent. Dan blijft er geen auto, winkelruit en straatmeubilair heel na de eerstvolgende voetbalwedstrijd.

  1. Nee slavernij in voeren is een goed idee? Dan blijft er na 2 maanden ook niets meer heel van de ruiten of auto´s. Als we nu eens normaal iedereen normaal gaan betalen voor het geleverde werk? Iedereen tevree. Nee alles moet zwaar onderbetaald zijn, personeels leden worden verschrikkelijk slecht behandeld en kunnen hun vaste lasten niet eens betalen en moeten dus met 20 of meer in 1 huis rondhangen om de kosten te kunnen betalen. Wat schaam ik mijzelf voor de reactis die ik hier ziet zeg, het non inlevings vermogen en ongevoelig zijn voor zeer grote problemen, het zal je eigen familie maar zijn.

  2. Beste Pepe, met deze opmerkingen zal je geen volle zalen trekken, maar ik zou niet graag de mensen met eenzelfde opvatting te eten geven, velen onder ons denken zo, maar niet iedereen heeft het lef om daar mee in het openbaar te treden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken