De Spaanse krant met fake news dat vaak geloofd wordt

Canva
Beeld: Canva
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In een wereld waar men elke dag duizenden krantenberichten te zien krijgt is het tegenwoordig steeds lastiger om het goede nieuws eruit te filteren. Het komt vaak voor dat er zogenaamd fake news geplaatst wordt, iets dat de Amerikaanse President Trump veel roept als hij het niet eens is met de pers. Ten tijde van de Catalonië problematiek en recente verkiezingen is ook gebleken dat er in Spanje veel fake news of noticias falsas te vinden zijn. Één krant plaatst echter al jaren niets anders dan valse berichten.

We hebben het hier niet over de gerespecteerde kranten El Pais, El Mundo, La Vanguardia of welke andere willekeurige Spaanse krant die met serieuze journalistiek bezig is maar over de website El Mundo Today. Het is een satirisch bedoeld nieuwsmedium opgezet in 2009 door Xavi Puig en Kike García. In eerste instantie zou het concept gebruikt worden om een televisieprogramma aan te prijzen via internet maar het fake news op de website bleek zo populair dat beide mannen door zijn gegaan met El Mundo Today.

Op de website van El Mundo Today staan alleen maar nieuwsberichten die door de initiatiefnemers worden bedacht en geschreven en dus niet op waarheid zijn berust maar wel actueel zijn. Zo haalde de fake news krant nog het nieuws omdat Julian Assange een bericht van deze krant over Catalonië als echt zag en deelde via Twitter waar uiteraard flink om gelachen werd bij de redactie van El Mundo Today (ook omdat Assange de krant aanzag voor El Mundo).

Assange was echter niet de eerste die in het fake news van El Mundo Today trapte en lukraak de berichtgeving overnam, dat gebeurde ook al enkele jaren geleden door het Colombiaanse NTN24 die diverse berichten overnam en zelfs een correspondent naar Madrid stuurde om iets te verifiëren wat helemaal niet waar was.

Bij de laatste nationale verkiezingen in 2016 wilde de Partido Popular (PP) de krant aanklagen vanwege de website rajoypresidente.es waarop parodiën en satirische artikels over Mariano Rajoy en andere politici werden geplaatst. El Mundo Today is al vaker bedreigd geworden door Spaanse bekendheden zoals de presentatrice Mariló Montero en de zanger Pitingo en zelfs door de burgemeester van de gemeente Teruel vanwege de fake news artikels.

Naast de website met het nep nieuws, iets waarvoor de bedenkers diverse premies hebben ontvangen, heeft El Mundo Today ook meegeholpen met radioshows, televisieprogramma’s en het theater.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.