skip to Main Content

Rechtbank Barcelona verklaart boarding passkosten Ryanair illegaal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) Een rechtbank in de Catalaanse hoofdstad Barcelona heeft een vonnis uitgesproken tegen Ryanair en het rekenen van 40 euro indien de passagier niet zijn eigen boarding pass uitprint. Volgens de rechtbank ligt de verantwoordelijkheid van het uitprinten van een boarding pass bij de vliegmaatschappij en niet bij de passagier zelf. Daarnaast vindt de rechter dat, ondanks het feit dat Ryanair een low cost vliegmaatschappij is, dit niet automatisch betekent dat men overal op kan en mag bezuinigen en extra kosten mag rekenen voor alles en nog wat.

Deze laatste uitspraak komt als antwoord op het argument van Ryanair dat zij een low cost vliegmaatschappij zijn en met deze maatregelen de kosten voor de vliegtickets zo laag mogelijk wil houden, dit in het voordeel van de passagier uiteraard. Volgens Ryanair weten de passagiers die online boeken bij de maatschappij wat de regels en gebruiksvoorwaarden zijn en dat passagiers die hun ticket zelf niet hebben uitgeprint het beschikbare PDF document mee kunnen nemen naar het vliegveld om het daar uit te printen, iets wat volgens de rechter niet in de gebruiksvoorwaarden vermeld staat.

Ondanks het feit dat de rechtbank in Barcelona een uitspraak heeft gedaan tegen Ryanair, kan de Ierse low cost vliegmaatschappij voorlopig doorgaan met hun beleid aangezien Ryanair in hoger beroep zal gaan waardoor de definitieve uitspraak nog niet bekend is. Mocht Ryanair het hogerop willen spelen zou deze kwestie van het wel of niet uitprinten van de boarding pass en extra kosten rekenen zelfs voor de Europese rechtbank terecht kunnen komen. De uitspraak van de rechter Bárbara María Córdoba was al gedaan op 22 december 2010 maar werd nu pas bekend gemaakt. Zij is van menig dat de internationale vliegrelegels voor alle Europese vliegmaatschappijen hetzelfde zijn, dus ook voor de goedkope aanbieders als Ryanair.

De affaire en rechtszaak zijn tot stand gekomen door Dan Miró, eigenaar van de website retrasos.net toen hij 40 euro moest betalen voor een boarding pass die hij niet had uitgeprint voor een vlucht van Girona naar Alghero in Italië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend