menu: rubrieken, zoeken & meer

Balearen eiland Formentera heeft een eiland-lockdown gekregen

Balearen eiland Formentera heeft een eiland-lockdown gekregen
Beeld: Freepik (aangepast)

Balearen eiland Formentera heeft een eiland-lockdown gekregen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Het Balearen eiland Formentera heeft op vrijdag 15 januari een speciale eiland-lockdown gekregen die al op zaterdag 16 januari van kracht wordt. Het is de eerste keer dat een eiland van de autonome regio Balearen een ‘cierre perimetral’ heeft gekregen. Het is ook opvallend want het aantal besmettingsgevallen op buureiland Ibiza, Mallorca en Menorca is veel hoger dan op Formentera.

Maar dat is dan ook juist de reden voor deze eiland-lockdown . Want op deze manier mag niemand het kleinste bewoonde eiland van de Balearen verlaten en mag niemand het eiland van buitenaf betreden. Het is een manier om de bewoners van Formentera juist te beschermen tegen het coronavirus. 

De regionale overheid wil de bewoners van Formentera beschermen tegen de enorme stijging van besmettingsgevallen op het grotere buureiland Ibiza. En dat doet de ‘Govern’ door het eiland Formentera ‘op slot’ te doen met een ‘cierre perimetral’.

Deze eiland-lockdown gaat al op zaterdag 16 januari om 00.00 uur in en zal voor een onbepaalde tijd gelden (de einddatum is nog niet bekend gemaakt). 

Tijdens de eiland-lockdown is het alleen toegestaan om Formentera te verlaten of binnen te komen als het gaat om speciale uitzonderingen zoals voor werk, medische verzorging of verzorging van hulpbehoevenden, school of universiteit bezoek of het terugkeren naar de vaste en gebruikelijk woonplaats. 

Op 15 januari werd door de regionale overheid melding gedaan van 10 nieuwe positief geteste personen op het eiland Formentera en 48 bewoners die medisch verzorgd worden. 

Op het buureiland Ibiza steeg het aantal positief geteste personen met 190 personen en liggen er 55 bewoners in een ziekenhuis waarvan 11 op de intensive care.

Ter vergelijking, op Mallorca werd op vrijdag 15 januari melding gedaan van 352 nieuwe positieven en op Menorca 40 nieuwe positie op corona geteste personen.