menu: rubrieken, zoeken & meer

Terwijl heel Spanje een avondklok heeft wil Nederland er nog niet aan (UPDATE)

Terwijl heel Spanje een avondklok heeft wil Nederland er nog niet aan
Beeld: Freepik (aangepast)

Terwijl heel Spanje een avondklok heeft wil Nederland er nog niet aan (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Nederland is men op politiek niveau aan het discussiëren over een avondklok die er maar niet wil komen. Terwijl veel mensen, waaronder burgemeesters en specialisten, vragen om een avondklok in te stellen, zeggen andere partijen, zoals de politie, dat het niet nodig is of zelfs oncontroleerbaar is. Maar in Spanje geldt al maanden een avondklok en nu werd ook bekend dat deze in Frankrijk vervroegd is naar 18.00 uur.

In België raden ze de Nederlandse regering aan om zo snel mogelijk een avondklok in te stellen want volgens hen werkt het. Een avondklok zorgt ervoor dat er minder sociaal contact is en juist tijdens dat sociale contact raken de meeste mensen geïnfecteerd met het coronavirus. In België geldt sinds 19 oktober een avondklok tussen 00.00 en 5.00 uur.

Als er een avondklok komt in Nederland dan zal deze voor het hele land gelden tussen 20.00 en 4.00 uur wat anders is dan in andere landen. Uiteraard komen er uitzonderingen zoals voor werk, medische hulp voor mens en dier, verzorging hulpbehoevende personen en het uitlaten van een hond.

Spanje

In Spanje geldt voor het hele land sinds de invoering van de noodtoestand op 25 oktober een avondklok (toque de queda) tussen 23.00 en 6.00 uur. In eerste instantie was deze door de centrale regering ingevoerd tot 9 november maar de regionale overheden in de autonome regio’s mogen zelf beslissen of ze een avondklok hanteren of niet.

Daardoor gelden in de autonome regio’s verschillende avondklokken die aangepast worden aan de hand van de epidemiologische situatie per regio.

Alleen tijdens de feestdagen werd van onderstaande tijden afgeweken om wat flexibeler te zijn, iets wat nu meteen te zien is in het aantal besmettingen dat na de feestdagen enorm aan het stijgen is.

Tussen 20.00 en 6.00 uur
Castilië en León

Tussen 22.00 en 7.00 uur:
Castilla-La Mancha

Tussen 22.00 en 6.00 uur:
Andalusië, Aragón, Extremadura, Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Murcia, Valencia regio, Catalonië, Balearen.

Tussen 23.00 en 6.00 uur:
Navarra, Madrid regio

Canarische Eilanden:
Tussen 00.00 en 6.00: El Hierro, La Palma, La Gomera
Tussen 23.00 en 6.00 uur: Tenerife, Fuerteventura
Tussen 22.00 en 6.00 uur: Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa