Terwijl heel Spanje een avondklok heeft wil Nederland er nog niet aan (UPDATE)

Terwijl heel Spanje een avondklok heeft wil Nederland er nog niet aan
Beeld: Freepik (aangepast)

Terwijl heel Spanje een avondklok heeft wil Nederland er nog niet aan (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Nederland is men op politiek niveau aan het discussiëren over een avondklok die er maar niet wil komen. Terwijl veel mensen, waaronder burgemeesters en specialisten, vragen om een avondklok in te stellen, zeggen andere partijen, zoals de politie, dat het niet nodig is of zelfs oncontroleerbaar is. Maar in Spanje geldt al maanden een avondklok en nu werd ook bekend dat deze in Frankrijk vervroegd is naar 18.00 uur.

In België raden ze de Nederlandse regering aan om zo snel mogelijk een avondklok in te stellen want volgens hen werkt het. Een avondklok zorgt ervoor dat er minder sociaal contact is en juist tijdens dat sociale contact raken de meeste mensen geïnfecteerd met het coronavirus. In België geldt sinds 19 oktober een avondklok tussen 00.00 en 5.00 uur.

Als er een avondklok komt in Nederland dan zal deze voor het hele land gelden tussen 20.00 en 4.00 uur wat anders is dan in andere landen. Uiteraard komen er uitzonderingen zoals voor werk, medische hulp voor mens en dier, verzorging hulpbehoevende personen en het uitlaten van een hond.

Spanje

In Spanje geldt voor het hele land sinds de invoering van de noodtoestand op 25 oktober een avondklok (toque de queda) tussen 23.00 en 6.00 uur. In eerste instantie was deze door de centrale regering ingevoerd tot 9 november maar de regionale overheden in de autonome regio’s mogen zelf beslissen of ze een avondklok hanteren of niet.

Daardoor gelden in de autonome regio’s verschillende avondklokken die aangepast worden aan de hand van de epidemiologische situatie per regio.

Alleen tijdens de feestdagen werd van onderstaande tijden afgeweken om wat flexibeler te zijn, iets wat nu meteen te zien is in het aantal besmettingen dat na de feestdagen enorm aan het stijgen is.

Tussen 20.00 en 6.00 uur
Castilië en León

Tussen 22.00 en 7.00 uur:
Castilla-La Mancha

Tussen 22.00 en 6.00 uur:
Andalusië, Aragón, Extremadura, Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Murcia, Valencia regio, Catalonië, Balearen.

Tussen 23.00 en 6.00 uur:
Navarra, Madrid regio

Canarische Eilanden:
Tussen 00.00 en 6.00: El Hierro, La Palma, La Gomera
Tussen 23.00 en 6.00 uur: Tenerife, Fuerteventura
Tussen 22.00 en 6.00 uur: Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.