menu: rubrieken, zoeken & meer

Gebrek aan bloed verplicht Spaanse regering om criteria bloeddonatie te versoepelen

Gebrek aan bloed verplicht Spaanse regering om criteria bloeddonatie te versoepelen
Beeld: Freepik

Gebrek aan bloed verplicht Spaanse regering om criteria bloeddonatie te versoepelen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Door de strenge criteria rond het doneren van bloed na een besmetting met het Covid-19 virus dreigde een tekort in Spanje. Het wetenschappelijk comité van het Ministerie van Volksgezondheid versoepelt daarom haar criteria. Terwijl men tot nog toe pas 14 dagen na een besmetting bloed kon geven, wordt dat nu verlaagd naar 7 dagen.

Door de strenge maatregelen dreigde de laatste tijd een schaarste van beschikbaar bloed . De ziekenhuizen zagen zich verplicht aan de alarmbel te trekken en riepen burgers op om zo snel mogelijk bloed te doneren.

De asymptomatische gevallen van Covid-19 zullen vanaf nu slechts 7 dagen moeten wachten na hun besmetting in plaats van de voordien vastgelegde 14 dagen. Vaak ging het zelfs om 28 dagen indien de herstelde persoon nog geen negatieve test kon afleggen. Vanaf nu zullen ook de hoogrisicocontacten weer bloed kunnen geven. 

De maatregel komt er om de dreigende bloedschaarste een halt toe te roepen. De experts staven hun beslissing omdat “de huidige epidemologische situatie de aanvoer van bloed in het gedrang brengt” maar ook omdat er bewijs is dat “er geen verband is tussen de transmissie van SARS-CoV-2 en de transmissie van bloed”. Met andere woorden, bij bloedtransfusie wordt de huidige varianten van het virus niet doorgegeven aan de ontvanger.

Zoals gewoonlijk kunnen de autonome regio’s de beslissing van het Ministerie van Volksgezondheid zelf toepassen zoals ze dat zelf willen. De directrice van het bloedtransfusiecentrum van Madrid, Luisa Barea, toonde zich tevreden met de  beslissing. “Een belangrijke stap waarop we al een tijdje zaten te wachten”, verklaarde ze aan de krant El Pais. “De nieuwe criteria zullen de delicate situatie verlichten, nu we een gebrek aan bloed begonnen te zien.”