Search
menu
Search

Criminelen opgepakt voor seksuele uitbuiting vrouwen in Spanje, Nederland en Qatar

Criminelen opgepakt voor seksuele uitbuiting vrouwen in Spanje, Nederland en Qatar
Beeld: @policia / twitter

Criminelen opgepakt voor seksuele uitbuiting vrouwen in Spanje, Nederland en Qatar

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Spaanse nationale politie heeft in Barcelona een criminele organisatie ontmanteld bestaande uit vijf personen. De bende was verantwoordelijk voor de seksuele uitbuiting van vrouwen in Nederland, Qatar en Australië. De slachtoffers werden gelokt door advertenties op sociale media waarbij ze een baan met goede voorwaarden konden krijgen als luxueuze escort. De advertenties bleken veel valse informatie te bevatten.

Het onderzoek van de politie werd gestart nadat ze een aangifte ontvingen. Na onderzoek kon de politie constateren dat er sprake was van een criminele organisatie die zich bevond in Barcelona en in Amsterdam. De organisatie had als doel om vrouwen te rekruteren en ze dan te verplaatsen naar plekken als Dohar (Qatar), Amsterdam, of Ibiza in Spanje om daar dan hun diensten aan te bieden. 

De slachtoffers die van buiten Spanje kwamen werden geïnstrueerd om de grens over te steken als toerist en daarbij werden ze zelfs ingeschreven bij cursussen zodat ze een studentenvisum konden krijgen. Voordat ze op reis gingen moesten ze verschillende foto’s opsturen naar de organisatie die de foto’s dan kon publiceren op verschillende pagina’s voor het aanbieden van seksuele diensten. 

Tijdens de werving van de vrouwen werd hen erg goede voorwaarden aangeboden, zowel op persoonlijk als op financieel vlak. Uiteindelijk bleken dit valse beloftes te zijn. Ze werden onderworpen aan een strenge fysieke controle, moesten vierentwintig uur per dag beschikbaar zijn en werden gecontroleerd door videocamera’s in de huizen waar de afspraken plaatsvonden. Als de camera’s niet werkten of de verbinding werd verbroken, werden de vrouwen via economische sancties bestraft. 

In Doha werden de vrouwen ondergebracht in toeristische appartementen en kregen ze slechts de helft van het beloofde loon. Verschillende vrouwen werden aangerand en sommige werden zelfs beroofd door klanten. In Amsterdam werden de vrouwen van het vliegveld direct naar hun werkplek gebracht en hun loon werd structureel ingehouden. Als ze probeerden het pand te verlaten werden ze bedreigd. 

In Barcelona vond de politie veel bewijs van de gepleegde delicten in diverse woningen waaronder de boekhoudingen, valse identiteitsbewijzen, agenda’s, online materiaal en 85 gram hasj.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?