skip to Main Content

Googles Android-besturingssysteem steelt de show in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Android is overal op het Mobile World Congress, de jaarlijkse mobiele telefoonbeurs in Barcelona. De opmars van Googles Android-besturingssysteem lijkt onstuitbaar. Bijna één op de vier verkochte smartphones is nu een Android, een jaar geleden was dat maar 1 op de 25. Dat succes heeft vooral te maken met de enorme variatie aan apparaten, terwijl Apple maar één model van iPhone per jaar maakt.

Samsung en LG

De Koreaanse elektronicareus Samsung lanceerde op de openingsdag van het Mobile World Congress een indrukwekkende rij Android-toestellen. De grootste is de Samsung Galaxy Tab 10.1, een tablet die met het blote oog moeilijk van de Apple iPad valt te onderscheiden en die gebruik zal maken van de nieuwe, speciaal voor tablets gemaakte Android-versie 3.0. Qua uitrusting zal dit toestel waarschijnlijk heel dicht in de buurt zitten van de tweede iPad-generatie, maar Samsung wil nog niet zeggen aan welke prijs het zal worden verkocht. Aan het andere uiterste lanceerde Samsung de Galaxy Mini, een kleine Android-telefoon, vanaf deze maand in Nederland te koop voor rond 169 euro. Een prijsniveau dat enkele maanden geleden nog ondenkbaar leek voor een smartphone. Nog een opvallend Android-apparaat: de LG Optimus 3D, een smartphone met 3D-scherm.

Sony-Ericsson en HTC Facebook telefoon

Maar de meest opmerkelijke Android-nieuwkomer kwam van het samenwerkingsverband Sony Ericsson: de Xperia Play. Hij draagt niet de naam PlayStation, maar toch is dit de langverwachte PlayStation phone. Het is een mobiele telefoon op basis van Android 2.3, maar als je hem openschuift, verschijnt geen klavier maar een spelcontroller. In april te koop – op dat moment zouden er 50 games beschikbaar zijn. Het apparaat zal zes voorgeïnstalleerde games hebben, waaronder Crash Bandicoot en The Sims 3. Helaas: ook van dit apparaat weten we nog niet wat het gaat kosten. Verwacht wordt ook dat HTC snel met een eigen tablet zal komen en daarnaast enkele nieuwe modellen telefoons zal presenteren. Daarnaast heeft HTC twee telefoons gepresenteerd in samenwerking met Facebook, de Salsa en Chacha.

Android

Android is dus overal. Maar dat betekent niet dat andere mobiele platforms de handdoek in de ring gooien. Het gonst de jongste dagen van geruchten over een kleinere en goedkopere versie van de iPhone waar Apple aan zou werken. Vorige week maakte Nokia bekend dat het zijn eigen Symbian-besturingssysteem – technisch verouderd, maar nog steeds qua marktaandeel de wereldleider – laat vallen ten voordele van het nieuwe Windows Phone 7. Dat zou moeten garanderen dat Microsoft, naast Google en Apple, overeind kan blijven op de mobilofoonmarkt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend