skip to Main Content

Tomaten, paprika’s, olijfolie? Producten van Europese slavernij aldus Britse krant

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALMERÍA – Volgens een reportage van de Britse krant The Guardian zijn de in Nederland en België verkochte Spaanse tomaten, paprika’s, komkommers en olijfolie, grotendeels afkomstig uit het zuiden van Spanje, producten van een vorm van slavernij die alle verbeelding tart. In de videoreportage, die hier te zien is, gaat de verslaggeefster op bezoek bij enkele Afrikaanse werkers in Almería.

Achter de door toeristen bevolkte kustplaatsen van de Costa de Almería (in de reportage is Almería onderdeel van de Costa del Sol) strekt zich een vlakte uit die is volgebouwd met plastic serres. De agro-industrie stelt sinds jaar en dag migranten uit Marokko, West-Afrika en Oost-Europa aan het werk. Dit gebeurt onder mensonwaardige omstandigheden. De ‘slaslaven’ hebben geen papieren en wonen in krotten zonder toilet of stromend water. Ze verdienen vaak niet meer dan 20 euro per week, in temperaturen tot vijftig graden.

Geen weg terug

De migranten onderhouden grote families in hun thuisland, maar kunnen of durven niet terug. Uit schaamte en omdat ze zonder papieren Spanje niet uit kunnen. Met een werkeloosheid van meer dan twintig procent, dreigt hun werk nu ingenomen te worden door werkeloze Spanjaarden, wat voor spanningen zorgt.

Neen zeggen

Een migrant die activist is geworden, stelt het als volgt: “De boeren willen enkel goedkope werkkrachten die ze naar hun hand kunnen zetten. De agro-industrie is de grote winnaar, maar de humaniteit wordt gedood. Dat kan niet blijven duren. Je kunt me één keer slaan, maar de volgende keer sla ik terug. Dat is wat gaat gebeuren. Iedereen weet dat dit systeem bestaat. Aan de poort van Europa heerst slavernij, als in de zestiende eeuw. We moeten dit een halt toeroepen, en zeggen ‘als dit doorgaat, kopen we jullie producten niet meer’. Waarom zeggen we dat niet?”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend