skip to Main Content
Esperanza Aguirre stapt op als presidente van de regionale PP partij in Madrid vanwege corruptie
Foto: EFE

Esperanza Aguirre stapt op als presidente van de regionale PP partij in Madrid vanwege corruptie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: EFE

Foto: EFE

MADRID – Esperanza Aguirre heeft deze zondag haar ontslag aangeboden als voorzitster/presidente van de regionale Partido Popular (PP) partij in de deelstaat Madrid. Haar ontslag komt slechts twee dagen nadat zij vrijdag voor de anti-corruptie commissie haar verantwoording moest uitleggen vanwege de corruptie en illegale financieringen van onder andere partijcongressen binnen haar partij.

Het ontslag van Esperanza Aguirre als voorzitster/presidente van de PP in Madrid wordt gezien als een politieke opoffering van haar kant. Zijzelf verzekerde nogmaals in een persconferentie dat zij niets met corruptie, fraude en zwart geld te maken heeft binnen de PP maar gezien het feit dat het er op lijkt dat er iets gaande was binnen de PP en de justitie diverse onderzoeken heeft lopen naar o.a. haar collega en gedurende jaren haar vertrouwenspersoon Pedro Granados, heeft zij besloten haar functie neer te leggen.

Slechts enkele dagen geleden deed de politie nog een inval in het hoofdkantoor van de PP om op zoek te gaan naar bewijzen in de corruptiezaak “Púnica” en afgelopen vrijdag moest Aguirre zelf voor een anti-corruptiecommissie komen om haar rol uit te leggen binnen de PP affaire rondom illegale financieringen en corruptie binnen de PP.

Deze zondag probeerde Aguirre per telefoon contact op te nemen met de premier in functie Mariano Rajoy maar die nam de telefoon niet op. Wel werden er SMS berichten uitgewisseld waarin Rajoy meldde de beslissing van Aguirre te begrijpen. De vraag is nu, welke gevolgen gaat deze affaire krijgen op de mogelijke regeringsvorming van de PP met andere partijen.

Wie wordt het volgende slachtoffer? Er wordt gesproken over Rita Barbera, de ex burgemeester van Valencia die ook sinds enkele weken in een zwart geld affaire binnen de PP Valencia betrokken is. Haar naam wordt weliswaar veel genoemd maar officieel is zij nog niet aangeklaagd, dit terwijl er ongeveer 80 personen om haar heen wel zijn opgepakt of zich moeten verantwoorden. De kans is dus groot dat ook Rita Barbera problemen gaat krijgen met justitie.

En Rajoy? Er gaan inmiddels veel geruchten rond dat het nu toch wel eens hoog tijd wordt dat Mariano Rajoy, het grote opperhoofd van de PP, maatregelen gaat nemen en zelfs het voorbeeld van Esperanza Aguirre moet volgen, dat wil zeggen opstappen. Er wordt continue door de PP gezegd dat ze de corruptie nog harder gaan aanpakken maar elke keer komt er weer een fraude- of corruptiezaak naar buiten waar medewerkers van de PP bij betrokken zijn. Als ze hun eigen partij al niet eens schoon kunnen houden, hoe met dat dan gaan lukken in heel Spanje, vraagt men zich af – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken