skip to Main Content
Levende “pinguïn” gevonden op het strand van La Pineda nabij Salou aan de Costa Dorada

Levende “pinguïn” gevonden op het strand van La Pineda nabij Salou aan de Costa Dorada

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – Een surfer heeft afgelopen zondag op het strand van de badplaats La Pineda, net boven Salou aan de Costa Dorada, een “pinguïn” gevonden. De pinguïn bewoog amper maar leefde nog wel waarop de politie werd gebeld die meteen met specialisten naar La Pineda kwam om het dier te controleren en te helpen. Deze maandag werd er op het strand van Tarragona ook al een dode dolfijn gevonden.

Ook al hebben we het hier over een pinguïn, het is het eigenlijk niet maar de vogel lijkt er wel sprekend op … van een afstand. In werkelijkheid gaat het om een exemplaar van een alk vogel, de alca torda. Het gaat hier om een grote zeevogel met een zwarte kop en rug en een witte onderzijde. Daarnaast heeft de vogel een hoge snavel die in breedte erg is samengedrukt en flipper achtige poten. Vanwege dit aspect leek het om een pinguïn te gaan, een diersoort die niet (meer) voorkomt aan de Spaanse kust.

Na een eerste inspectie van de vogel konden de agenten van de speciale natuur afdeling constateren dat de vogel geen verwondingen had maar slechts erg vermoeid was waardoor de vogel erg zwak was. De alk is meegenomen naar een dierenarts in Tarragona en als alles verder goed gaat zal de vogel hoogstwaarschijnlijk weer worden vrijgelaten.

De alk of in het Catalaans “gavot” en in het Spaans “alca común” komt bijna nooit voor in Spanje maar ze vliegen wel vaak over Spanje in de trek naar het noorden of zuiden van Europa. In de zomer zijn alken langs de kust van Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Finland aan te treffen. Het dier broedt langs rotskusten van het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Aan de Spaanse kust is hij een doortrekker.

In Europa zijn de populatie-aantallen sinds 2005 aan het dalen. Een oorzaak daarvan is de achteruitgang van het bestand aan zandspiering. Ook andere factoren spelen een rol zoals klimaatverandering en jacht. Daarom staat deze zeevogel sinds 2015 als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken