Search
menu
Search

Canarische Eilanden hebben te maken met de ‘scirocco’ en ‘calima’

Canarische Eilanden krijgen te maken met de ‘scirocco’ en ‘calima’
Beeld: worldview.earthdata.nasa.gov

Canarische Eilanden hebben te maken met de ‘scirocco’ en ‘calima’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Het lijkt wel of de kalender weet dat we inmiddels weer één jaar verder zijn want de calima keert terug naar de Canarische Eilanden. In 2020 had men op de Canarias te maken met de ergste calima sinds jaren waardoor vliegvelden gesloten werden en veel mensen last hadden met ademhalen vanwege het woestijnstof. Nu keert één jaar later de calima terug.

Weet je het nog, net voordat de ‘hel’ losbrak wat betreft het coronavirus en alles op slot ging, in Spanje gebeurde dat op 14 maart, hadden de Canarische Eilanden te maken met de calima, de ergste sinds jaren.

Die calima van 2020 zorgde voor gesloten vliegvelden, geannuleerde vluchten en tienduizenden gestrande toeristen/reizigers. Nu keert volgens de Spaanse weerdienst Aemet de calima weer terug naar de Canarische Eilanden maar veel minder erg dan vorig jaar.

Calima?

De calima is een periode van fijn zand dat vanuit de Afrikaanse woestijn in de lucht terecht komt en niet alleen de kleur verandert maar ook invloed heeft op de temperatuur en de ademhaling.

De wind zelf heeft de naam ‘scirocco’ maar deze gaat gepaard met de ‘calima’ wat zeer fijn woestijnstof is waardoor men geen hand voor ogen ziet en mensen ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

Deze omstandigheden duren normaal gesproken nooit zo lang en komen enkele keren per jaar voor maar de extreme hitte en het fijnstof zorgen voor ongemakkelijke periodes op de Canarische Eilanden.

Waarschuwing

De Aemet heeft gele weeralarmen uitgegeven voor de Canarische Eilanden vanwege harde windvlagen en fijn woestijnzand. Als eerste krijgen de eilanden Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, El Hierro en La Gomera daar mee te maken op maandag.

Later op dinsdag zal de calima ook acte de presence geven op de overige Canarische Eilanden, te weten Gran Canaria, Tenerife en La Palma en dat zal op woensdag ook nog gelden waarna de calima het eiland Lanzarote en La Graciosa verlaat maar nog wel aanwezig zal zijn op de overige 6 eilanden van de Spaanse archipel.

Carnaval

De calima valt dit jaar samen met de niet-carnavalsviering want zoals bekend is alles rondom carnaval geannuleerd dit jaar. Er zullen ook minder mensen in theorie last moeten hebben met de ademhaling vanwege het fijnstof omdat men verplicht een mondkapje moet dragen.

Aanbevelingen tijdens calima

Omdat de calima zorgt voor een ongezonde lucht vanwege het fijne woestijnstof en men ademhalingsproblemen kan krijgen, hebben de autoriteiten de volgende aanbevelingen geplaatst op Twitter:

  • Sluit deuren en ramen
  • Ga niet weg als je ademhalingsaandoeningen hebt
  • Drink veel vocht (water)
  • Vermijd overdreven lichaamsbeweging
  • Let op met rijden, doe het licht aan en verlaag de snelheid
  • Als je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je deze bij de hand hebt
  • Neem contact op met een arts als je ademhalingsproblemen krijgt
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?