Search
menu
Search

Cohousing of centraalwonen wordt steeds populairder in Spanje

Cohousing of centraalwonen wordt steeds populairder in Spanje
Beeld: Idealista.es

Cohousing of centraalwonen wordt steeds populairder in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Centraalwonen of cohousing is een alternatieve woonvorm waarbij een groep bewoners in verschillende woningen van meerdere, gemeenschappelijke voorzieningen gebruikmaken. Dit kan bijvoorbeeld een centrale ontmoetingsruimte zijn, een washok, een werkplaats en/of een gemeenschappelijke tuin. Een woning in een centraalwonen-project kan een koopwoning zijn, maar ook een huurwoning. In Spanje wordt deze vorm van wonen steeds populairder en dit zijn enkele voorbeelden.

Er zijn eigenlijk drie omschrijvingen mogelijk; cohousing, centraalwonen of gemeenschappelijk wonen maar alledrie komen ze op hetzelfde neer. De redenen om in een centraalwonen-project te gaan wonen, kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn. Was het voor de jaren negentig vooral uit ideologische of religieuze redenen, tegenwoordig ook vooral uit sociale, financiële, ecologische of praktische redenen. Het behoud van eigen privacy blijft met name binnen centraal wonen gewaarborgd.

In Spanje wordt hoofdzakelijk de Engelse term cohousing gehandhaafd en deze vorm van wonen lijkt steeds populairder te worden bij met name senioren maar ook families. Op de website Idealista.es zijn verschillende voorbeelden te vinden van cohousing-projecten in Spanje met hoofdzakelijk koopwoningen met prijzen tussen de 100.000 en 700.000 euro, afhankelijk van de regio en het gebied zoals nabij of in de Spaanse hoofdstad Madrid of andere grote steden, in het platteland of aan de kust.

Cartagena (Murcia) vanaf 100.000 euro

In Cartagena in de regio Murcia wordt gebouwd aan ‘Punta Brava Cohousing’. Dit complex komt aan het strand van de Mar Menor op een terrein van 1.000 vierkante meter in een deel dat Punta Brava heet. Het gaat om 9 tot 10 appartementen van 34 tot 44 vierkante meter groot die geheel aan de wensen van de toekomstige kopers aangepast worden. Het opvallende is dat de website van het project ook in het Nederlands te lezen is. KLIK HIER.

Zarzalejo (Madrid) vanaf 175.000 euro

In het dorp Zarzalejo nabij het El Escorial in de autonome regio Madrid, ligt het ‘Edificio Ladera’, een cohousing-project van projectontwikkelaar Distrito Natural bestaande uit 9 woningen. Ook hier gaat het om koopwoningen met een tot vier slaapkamers en diverse gemeenschappelijke ruimtes. De woningen hebben prijzen tussen 175.000 en 190.000 euro. KLIK HIER.

Montesión (Toledo) vanaf 185.000 euro

In Montesión in de provincie Toledo in Castilla-La Mancha gaat het om een ander soort vorm van cohousing bestaande uit losstaande chalets/huizen van 130 vierkante meter die horen bij een collectief maar er zijn geen zogenaamde gemeenschappelijke ruimtes. KLIK HIER.

Alpedrete (Madrid) vanaf 200.000 euro

Deze cohousing wordt gebouwd in Alpedrete in de autonome regio Madrid. Het gaat om een project voor de leeftijdsgroep 50-70-jarigen die rustig individueel willen wonen maar wel met gemeenschappelijke ruimtes en tuinen. In totaal moeten er 30 woningen komen van elk 130 vierkante meter groot en twee slaapkamers, twee badkamers en een garage. Woningen zijn al te koop vanaf 200.000 euro. KLIK HIER.

Madrid vanaf 321.800 euro

In Madrid wordt in de wijk Delicias dit cohousing-project gebouwd door dezelfde projectontwikkelaars als Zarzalejo (zie boven), Distrito Natural. Het gaat in dit geval om 20 koopappartementen tussen de 72 en 105 vierkante meter groot en gemeenschappelijke ruimtes waaronder een bibliotheek, keuken en coworking ruimtes. KLIK HIER.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?